hrebeCea mai mare scurgere de documente din istoria jurnalismului a expus acum mai bine de o lună secretele financiare ale unor lideri mondiali, ale unor capete încoronate, mari corporaţii, politicieni de top, oameni de afaceri importanţi şi celebrităţi din lumea întreagă – toţi şi-au ascuns averile în paradisul fiscal Panama. Şi toţi au folosit societăţi în care anonimitatea era garantată. Sunt și afaceri românești care au seif în Panama. Oameni importanți, bancheri, multimiliadari străini, unii prinși în anchete interne sau chiar internaționale, toți s-au intersectat prin România cu lumea secretă și ecranată a offshore-urilor din Panama. O investigație DIGI 24 a scos la iveală noi nume de politicieni și oameni de afaceri descoperiți în scandalul Panama Papers.

„Offshore-ul este unde poţi să faci diferenţa de preţ”

Nicolae Badea şi Fathi Taher, doi dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România, a căror avere totală ajunge la aproape 100 de milioane de euro, controlează împreună firma GRIRO SA. Fabrica face echipamente grele pentru rafinării şi are comenzi doar pentru export.

Fathi Taher, om de afaceri de origini iordaniene, a cumpărat, în 2004, fosta fabrică de utilaj greu Griviţa. Achiziţia de 12 milioane de euro a fost făcută prin intrermediul companiei iordaniene, Quatron International Investment CO. În 2006, în acţionariatul companiei, devenită GRIRO SA, este cooptat, printr-o majorare de capital, un offshore din Panama, Rhapsody Services Limited. Societatea anonimă panameză deţine 31,84% din acţiunile GRIRO, iar Quatron International Investment CO – 35,2%.

„Rhapsody din Panama nu e din Panama, proprietarul e din Dubai. Dumneavoastră aţi văzut Panama, mergeţi mai departe şi o să găsiţi că proprietarul offshore-ului din Panama e o firmă din Dubai. Relaţia cu Dubai e domnul Badea”, spune Fathi Taher, om de afaceri.

Nicolae Badea, fostul ginere al liderului comunist Ion Dincă, zis Teleagă, are afaceri în alimentaţie, IT, imobiliare, industria hotelieră. A devenit cunoscut după ce a fost acţionar şi administrator la clubul de fotbal Dinamo Bucureşti. Avocata Livia Oana Badea, soţia lui, apare la Registrul Comerţului ca reprezentant al offshore-ului Rhapsody Services Limited. Contactat de Digi24, Nicolae Badea nu a negat că ar fi în spatele off-shore-ului panamez. A refuzat, însă, un interviu filmat.

În 2012-2014, GRIRO a avut o cifră de afaceri însumată de 44,5 milioane de euro. A înregistrat profit de jumătate de milion de euro în 2014. În ceilalţi ani a înregistrat pierderi.

Fathi Taher – Offshore-ul este unde poţi să faci diferenţa de preţ, cum aţi spus dumneavoastră. Sau vrei să cumperi ceva cu 1 leu şi să vinzi cu 100. Dar noi nu avem ce să vindem.

Reporter – Deci, ce mi-a explicat reprezentantul autorităţii de control se face şi în piaţă.

Fathi Taher – Se face, dar nu ştiu dacă pot eu să fac aşa ceva. Dacă cumperi un teren, sau cumperi clădiri… eu nu sunt expert în asta. Aici nu ai cum să faci asta.

Fahti Taher spune că este în negocieri cu mai multe firme străine, pentru a vinde GRIRO.

„Şi acum dacă vine cineva la mine din Panama, eu o dau. De ce să n-o dau? Care e problema? Trimit, cer datele, fac verificare, pac, pune mălaiul, e binevenit”, spune Fathi Taher, om de afaceri.

Offshore-ul panamez Rhapsody Services Limited mai este acţionar în alte 12 firme româneşti: GRIRO SA, GRIRO Tower, Electrotrade România SRL, KlimaTech Distribution SRL, Dinamic Construction Design SRL, ASGO Telecom SRL, Sphera Software SRL, Expotek SRL, ALL COM Servicii SA, Info Rural SA, Elicom SRL şi Elicom Connect SRL. Companiile activează în domeniile construcţii grele, imobiliare, telecomunicaţii, internet, construcţii, comerţ cu electronice şi electrocasnice.

În firme apare, direct sau ca reprezentant al altor acţionari, Nicolae Badea.

Miliardarul saudit și industria lemnului din România

Sulaiman A.Al Muhaidib este unul dintre cei mai bogaţi, puternici şi influenţi oameni de afaceri din Regatul Arabiei Saudite, cu o avere estimată constant la peste 1 miliard de dolari. Are afaceri în IT, transport, comunicaţii, reţele de cablu, chimie petrolieră, producţie de oţel, energie, materiale de construcţii. Este personajul cu cea mai mare putere financiară din spatele unui offshore panamez cu afaceri în industria lemnului din România.

Romanel International Group SA. este pe locul doi în topul firmelor româneşti cu acţionari panamezi. În 2014, a avut o cifră de afaceri de aproape 19 milioane de euro.

Compania, care funcţionează din 1993, este al doilea mare producător de lemn alb şi lemn de fag din România. În 2004, în acţionariatul firmei erau două off-shore-uri cu nume similare – Universal Trading Company SAL din Liban, cu 96,62%, şi Universal Trading Company T.S Corp, din Panama, cu 2,16%.

Restul de acţiuni erau deţinute de trei oameni de afaceri libanezi – Michel Abi Chahine, Khalil Abi Chahine, tată şi fiu, şi Hassan Faisal Sinno, reprezentant al uneia dintre cele mai vechi familii din Liban.

Offshore-ul din Panama a fost înfiinţat tot în 1993, pe 9 martie, prin intermediul firmei de avocatură Arosemena, Noriega & Contreras. În 2002, societatea anonimă din Panama era controlată de mai mulţi intermediari locali şi de aceiaşi oamenii de afaceri libanezi, Michel Abi Chahine şi Khalil Abi Chahine.

Khalil Abi Chahine este născut în Liban, are cetăţenie canadiană şi locuieşte în România.

Pe 17 mai 2006, Khalil Abi Chahine renunţă la offshore-ului panamez. Tatăl lui se retrage de tot din afacere. Aşa se face că toate acțiunile offshore-ului panamez ajung la familia Sinno și la Sulaiman A.Al Muhaidib. La acel moment, averea lui era estimată la 3,4 miliarde de dolari.

Sulaiman A.Al Muhaidib, preşedinte al conglomeratului saudit Abdul Kadir Al Muhaidib & Sons, fondat acum 70 de ani, este specializat și în servicii financiare, imobiliare și deține acțiuni la companii strategice din Arabia Saudită și Orientul Mijlociu. Sulaiman A.Al Muhaidib face parte și din consiliul director al Saudi Arabian Bank (SABB), banca afiliată holdingului britanic bancar HSBC.

Presa internaţională financiară îl indica pe Sulaiman A.Al Muhaidib ca fiind al 9-lea cel mai puternic om de afaceri din Arabia Saudită. Cel mai înalt hotel din regatul saudit, Burj Rafal din Riyad, de 308 metri înalțime, este tot proiectul lui Muhaidib. Clădirea, inaugurată în 2014, a costat 320 de milioane de dolari.

Tot din 2006, offshore-ul controlat de omul de Sulaiman A.Al Muhaidib şi familia libaneză Sinno începe să facă afaceri imobiliare chiar cu autorităţile din Panama: cumpără terenuri în capitala provinciei Panama de Vest, La Chorrera. În societate intră şi fondatorii firmei de avocatură care înfiinţase offshore-ul. În acelaşi timp, capitalul offshore-ului din Panama creşte: întâi la 10 milioane de dolari, apoi la 25 de milioane de dolari americani. Infuzia de capital este făcută de Sulaiman A.Al Muhaidib.

La trei săptămâni după ce Sulaiman A AL Muhaidib intră în acţionariatul offshore-ului panamez Universal Trading Company T.S Corp, Michel Abi Chahine şi fiul său încep să-şi vândă acţiunile de la firma românească Romanel către societatea anonimă.

Din ianuarie 2007 până în august 2015, Universal Trading Company T.S Corp din Panama îşi majorează participaţia la Romanel cu aproape 10 milioane de dolari.

Offshore-ul din Panama preia controlul firmei Romanel: ajunge să deţină 86,4% din acţiuni. Universal Trading Company SAL din Liban rămâne cu 13,5%, iar familia Sinno mai are sub 1 la sută.

Schimbarea structurii decizionale a Romanel International Group SA coincide şi cu contractarea succesivă de credite bancare de la băncile româneşti. Oficial, pentru finanţarea activităţii curente. Peste 10 milioane de euro sunt împrumutate de la BRD, Raiffeisen Bank, Unicredit Ţiriac SA, Alpha Bank România, dar şi de la banca libaneză Blom Bank. Motivul din acte: cumpărarea de imobile şi terenuri.

Cu toată înfuzia de capital, Romanel International Group SA a avut, conform site-ului Ministerului de Finanţe, între 2010 şi 2014 pierderi însumate de 13 milioane de euro.

Contactaţi de Digi 24, reprezentanții Romanel International Group SA nu au oferit niciun punct de vedere.

Reporter: De ce cineva ar investi într-o firmă care la final de an are datorii, este pe minus?

George Măgureanu, specialist în drept fiscal: Ceea ce vedeţi dumneavoastră din aceste bilanţuri este partea vizibilă sau dimensiunea vizibilă. Ceea ce nu vedem noi şi motivele pentru care se justifică de fapt astfel de aparente pierderi sunt operaţiunile financiare şi fiscale prin care se obţin venituri mai puţin vizibile şi pe care nu le vor regăsi în declaraţii fiscale. Adică, de pildă, contracte de asistenţă juridică, contracte de… sau operaţiuni comerciale de prestare a unor servicii prin care sume consistente de bani din activul… din veniturile acestor companii cu pierderi declarate pleacă fie în jurisdicţia română, fie în jurisdicţii de tip offshore sau paradisuri fiscale. Practic se sustrag sau se… e mult spus… se obţin sume care se scot din regimul fiscalizării şi se mută în alte jurisdicţii astfel încât să rămânem cu pierderi.

În România, aceleaşi două offshore-uri cu nume asemănător, din Panama şi Liban, Universal Trading Company T.S Corp şi Universal Trading Company SAL, mai deţin din 1999 o firmă: Silva Carpat Prodimex SA din Ghimbav- Braşov. Societatea cumpără buşteni de fag şi materie primă pentru produse de placaj şi lamele.

Khalil Abi Chahine a fost acţionar minoritar şi în această firmă.

Omul de afaceri libanez apare, în 2014, în dosarul Microsoft. El ar fi intermediat o mită de câteva milioane de dolari printr-un alt offshore, Menedil Associated SA.

Khalil Abi Chahine, intermediar în dosarul Microsoft

„În anul 2003, martorul Claudiu Florică, reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers în România, a indentificat o oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României, sens în care a cooptat în această afacere mai multe persoane ce aveau posibilitatea să înlesnească încheierea și respectiv derularea contractului prin susţinerea financiară pe care o puteau acorda sau prin influenţa pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului. Astfel, în afacere a fost cooptat Khalil Abi Chahine căruia îi revenea sarcina de a intermedia, direct sau prin intermediul altor persoane, relaţia cu Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) şi Secretariatul General al Guvernului”, se arată în rechizitoriul DNA.

Contactat de Digi 24, Khalil Abi Chahine nu a dorit să ofere un punct de vedere.

Reprezentant în 3.600 de companii

Radu Budeanu, editor al tabloidelor Ciao și CanCan, a făcut şi el afaceri cu offshore-uri panameze. În 2005, a înfiinţat Societatea Revista Ciao SRL. El avea 95% din acţiuni, iar mama sa, Speranţa Budeanu, 5% din acţiuni.

În aprilie 2006, pachetul omului de afaceri este transferat către un offshore din Insulele Virgine. INTERGALACTIC LTD fusese înregistrat cu o jumatate de an înainte de o importantă firmă de avocatură panameză, Kuzniecky & Co.

Directorul societăţii anonime, Raul Garrido Garibaldo, apare în alte 3600 de offshore-uri înregistrate în Panama.

În 2008, Raul Garrido Garibaldo figura ca director în societăţi anonime panameze apropiate de oamenii de afaceri Bogdan Nicolae Buzăianu, Said Baaklini, Cristian Borcea şi Sorin Ovidiu Vîntu.

Reprezentantul în România al offshore-ului din Insulele Virgine era Ioan Radu Budeanu.

Pe 11 aprilie 2011, pachetul de 95% din acţiunile Revista Ciao SRL este preulat de un alt offshore: TIERNY LTD SA din Panama.

Acesta fusese înfiinţat cu trei ani în urmă de o firmă de avocatuă panameză care era, la rândul ei, controlată de alte două offshore-uri panameze, intermediare în alte peste 80 de societăţi anonime.

În prezent, atât offshore-ul din Insulele Virgine Britanice cât şi cel Panama funcţionează. Revista Ciao SRL este în faliment.

Contactat de Digi 24, Radu Budeanu nu a dorit să ofere niciun punct de vedere.

Pe 19 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au inculpat pe omul de afaceri Ioan Radu Budeanu pentru spălare de bani şi trafic de influenţă, într-unul din dosarele deschise pe numele deputatei Elena Udrea.

„În vara anului 2010, inculpata Udrea Elena Gabriela în calitate de ministru și membru la Guvernului și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediul inculpatului Budeanu Radu Ioan, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA. La sfârșitul anului 2011, inculpatul Budeanu Radu Ioan a primit de la același om de afaceri o parte din suma de bani pretinsă de inculpată. La începutul anului 2012, Budeanu Radu Ioan i-a remis inculpatei Udrea Elena Gabriela suma de 3.800.000 USD și i-a înlesnit preluarea unei creanțe de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media”, arată DNA.

Omul de afaceri Ioan Radu Budeanu a fost pus sub control judiciar şi a depus o cauţiune de 2 milioane de lei. Dosarul este încă în ancheta DNA.

Citiți articolul integral pe digi24.ro.