In mod normal, la alegerile europarlamentare romanii ar fi avut de ales intre PSD, PDL, PNL, UDMR, PNTCD, FC, PMP, PPDD, ETC. Conform listelor, cica 60% dintre cei eligibili sint aceiasi europarlamentari.

Din punctul meu de vedere, oamenii propusi de partide vor fi votati de aproximativ 4 milioane de romani. Cam atitia mai cred in partide sau fac parte din masinariile de partid.

Celorlalte 7-8 milioane de romani scirbiti de partide, politicieni sau promisiuni, le-am facut o propunere alternativa si anume PLATFORMA CIVICA, o „agora” unde s-au strins romani patrioti, profesionisti, cu frica de Dumnezeu, de la opinca pina la vladica. Pe cei mai multi i-ati vazut in emisiunile „NASUL”!

Asadar, pentru romanii multumiti exista „cosul partidelor” iar pentru romanii nemultumiti exista Platforma Civica sau statul in casa. Pentru cei care doresc sa voteze o lista de oameni propusi de societatea civila prin Platforma Civica, e bine sa stie ca pe 25 mai vor trebui sa voteze BRADUL – simbolul electoral al Partidului Ecologist Roman, partid care nu are nicio legatura cu Cernea sau cu Verzii. Dupa cum stiti, am semnat un protocol cu PER potrivit caruia Platforma Civica propune candidatii pentru europarlamentare.

Practic, pe 25 mai 2014 vom avea o confruntare istorica: candidatii propusi de toate partidele contra candidatii BRADULUI, candidati propusi de societatea civila prin Platforma Civica lansata de subsemnatul. Pe 25 mai veti putea compara LISTELE !

Dar pina atunci, pentru cei care cred in Platforma Civica, trebuie sa stiti ca trebuie sa stringem semnaturi sub BRAD, conform legii. Va invit, doar in acest week-end, sa descarcati tabelul cu semnaturi de sub acest articol, sa il completati cu cit mai multe persoane din apropiere, sa completati in subsol cu datele celui care stringe semnaturile si sa mergeti la cel mai apropiat centru FAN CURIER sa trimiteti tabelul (tabelele) la adresa Calea Victoriei 91-93, Sector 1, Bucuresti, PER – Partidul Ecologist Roman, Bradul.

Foarte important!
Puteti trimite semnaturile doar vineri si duminica, doar in acest week-end! Acest mic exercitiu democratic, extrem de rapid, va fi un indiciu important pentru a vedea in ce masura romanii vor o schimbare radicala in vietile lor! Stringeti semnaturi rapid, platiti expedierea si Romania va rasplati eforturile d-voastra!

 wdClick aici pentru a descarca tabelul in format „Word” (.doc)
 pdfIconClick aici pentru a descarca tabelul in format „PDF”

 

Lista sedii si numere de contact FAN Courier

Sa fiti iubiti!
Radu Moraru

113 COMENTARII

    • du-te domnia ta si verifica la aldi, nu te lua dupa ce iti zice schatzi.
      si eu faceam cadouri inele de logodna de 600 de euro cumparate cu 3.5 euro de la C&A…
      asta patesc toate femeile care isi trimit de fiecare data slugile-consort la cumparaturi.

  1. cineva m-a blestemat, cred.
    ca altfel nu egzista.
    stati sa va zic ce cosmar de cosmar am avut azi noapte.
    se facea ca eram cu eba, intr-o noapte, inchisi pe dinauntru intr-o camera de hotel.
    si noi, ca oamenii, de, alea-alea… cum ne invata kumatrasutra.
    bai fratilor si necunoscutilor, totu ar fi fost perfect, ma razbunam si io intens pe base, dar … dezastru, gemea biata fata cu atatea greseli gramaticale ca am fost nevoit sa ma trezesc si sa ma duc sa beau apa.

  2. Este adevarat, domnule Radu Moraru ca sunteti candidat PER la europarlamentare??
    De ce ascundeti acest lucru??
    Parca ne spuneati ca NU va veti implica politic..

    Noi, actionarii, asteptam un comunicat!!

  3. Nasul Radu Moraru, candidatul PER la europarlamentare, alaturi de doi barmani si doi soferi.

    Realizatorul tv Radu Moraru, alias Nașul, a decis să candideze la alegerile europarlamentare, pe listele Partidului Ecologist Român (PER). De altfel, Radu Moraru a lansat, în urmă cu o lună, o platformă civică, numită Platforma Eco-Civică, în alianță cu PER, pe listele căruia vor candida mai mulți reprezentanți ai societății civile.

    http://www.sursazilei.ro/nasul-radu-moraru-candidatul-per-la-europarlamentare-alaturi-de-doi-barmani-si-doi-soferi/

  4. Cine a zis ca politica este o dama cu ocupatii desuchiate,n-a gresit.Constat ca sa incetatenit un obicei…printre primul lucru pe care-l fac politicienii in campanie electorala este pusul fustei in cap! E bine ca vin si nemachiati,asa ca sa-i cunoastem mai bine. De exemplu,a aparut si MRU pe scena nemachiat si cu poalele-n tavan, urlind din toti bojocii.Nu stiu da e sa-l cred ca a luat si el bani de la chevron,sau vrea sa-i atraga,dar stau si ma intreb,mai nou se face campanie electorala folosind discursuri anti-nationale?
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/mru-cine-se-impotriveste-exploatarii-gazelor-de-sist-face-jocul-rusiei-330461.html
    In urma acestei declaratii pot sa spun si eu,in acelasi ton – cine-l mai sustine pe MRU,tac’su e criminal bolsevic si muma lui face flotari cu gura plina la patronii chevron,???

  5. … un an jumatate in urma, cand scriam despre evidenta intelegere Rusia-China, nu intelegeam care este planul Rusiei in viitorul imediat.

    De China stiam. China urma sa cumpere, nu sa cucereasca. China produce si are nevoie de piata de desfacere.
    Altcumva decat in trecut, China va deveni si cumparatorul curtat de multi. Si nu doar in Africa si in America de Sud. China va cumpara tot ce poate fi cumparat. Si atunci, aparent, China nu este un pericol iminent.

    … nu e un pericol de una singura. Deoarece in alianta cu Rusia, prin bratul Rusiei, poate deveni un pericol. Ma explic…

    Atunci nu intelegeam ce va face Rusia. Si ea are nevoie de piata de desfacere, doar ca ea vinde materie prima. Si ar avea reale probleme daca nu mai are unde vinde.

    Mi se parea atunci ca aranjamentul dintre cele doua tari va functiona, pentru Rusia, deoarece China va avea nevoie din ce in ce mai mult de resurse, iar Rusia va putea vinde din ce in ce mai mult lor.

    Rusia pare a deveni, acum, agresiva. Cheia nu este un embargo pentru Rusia. Ci un embargo pentru China.
    Abia atunci Rusia isi pierde asul din maneca acestei noi axe (relativ noi, cred ca are destui ani) si poate fi civilizata in relatiile cu vecinii.

    Din pacate, se pare ca asa ceva nu se poate, un embargo catre o tara ce produce ieftin, intr-o lume in criza. Mai mult, tari cu orientari ambiguue … printre care ne numaram si noi … vor veni in sprijinul Chinei, in perioada ce va urma.

    In acest fel privind … habar nu am unde naibii ne indreptam 🙂

      • da, asa or veni si americanii aia, de ii astepta bunicul … azi-maine, de acuma … sa vina

        🙂 buna

        stii ceva? inainte de orice „invalmasala” mai mare, toata lumea e linistita … si e luata prin surprindere cand vine valul.
        tare as vrea sa stiu dinainte ce va fi, de data asta!

        … iar noi, ramanii, avem „tactica”, nene, ca intotdeauna. base cu nato la catarama, ponta si dragnea pe la chinezi …

  6. Admin: Dumnezeu sa reverse asupra ta bucurie si toate binecuvantarile cerului. Iti Multumesc din suflet!

  7. De 5 minute s-a terminat termenul limită pentru depunerea candidaturilor la europarlamentare.
    ,,Sensibilii” de pe acest blog, trebuie să recunosc, au umor!

    • bre nea florine
      mai da-o-n masa da suparare!
      la halu in care arata acum puliticienii nostrii mult mai buna e o bere, fie si d-aia ieftina, hofbrau, par examplu, da 39 da centzi doza.
      pai daca dom nasu a luat-o razna io ce tre sa fac? sa urlu, sa pun afise pa strada, sa ma inscriu in pmp?
      ia zi matale ca pari baiet cu scoala…
      pana la urma, asta e blogu lui si, comparativ cu altele, e mult mai liber, poate prea liber.
      ia incearca matale sa zici ceva naspa de base la copac, ca vazui ca bantui si p-acolo.
      vei fi ushchit in 5 secunde…
      pai aici… io nu pricep de ce, daca stelei sau cum s-o mai numi, nu-i place, de ce tot mai vine pe aici.
      macar sa se distreze, mai cu un banc, mai cu o ironie… de ce sunteti mai hombre buni asa de incrancenati?
      o sa schimbati voi politica? mira-m-as…
      dar cu riduri sigur ve-ti ramane.
      pacat, ca erati fluturi frumosi.
      sase fluturi frumosi…

      • si in definitiv
        tre sa mai faca cineva trafic si pe aici, ca de cand i-o mancat maidanezu tastatura lu radu calin, e pustiu…
        si noi ce sa gavarim, ca nu suntem asa buni la politica ca matale?
        sa incepem sa injuram ca prostii pe base sau ponta, desi nu rezolvam nimica, numai de dragu de a ne da mari, bine ascunsi in spatele unei porecle, cu cat de dastepti suntem noi?
        lamureste-ma, daca poti, prebunule nea florin.

        • Ce să te mai lămuresc, prietene john! Tu eşti băiat deştept, pe bune, şi, pe deasupra, eşti un tip umblat prin lume (ai fost şi la Ploieşti, odată)))). Dacă domn naş’to o luat-o razna, asta-i treaba şi blogul lui. Io n-am hàşàit pe nimeni de pe acest blog. Ba, dimpotrivă, mi-am luat-o că-l mai citeam càteodată pe nen’to călin. radu. In rest, din partea mea, liber la gavarit!

          • florin, dacă dragoste nu e nimic… nu mai era pe aici…Pe vremea strămoșilor tracilor (daniel.ro încă nu a ajuns cu săpăturile la stratul …țărânei care le poartă încă urmele)zeul lor se numea …Recaș, iar bacantele lui…Elena. Toate. Mama fratelui vostru, Coșmar,din neamul monzigoților, se numea …Onana. Toți urmașii ei, ieșiți din sămânță risipită,au diferite chipuri și înfățișări, dar toți au un semn distinctiv…pe unde bântuie, mai devreme sau mai târziu se auto-numesc…iști…și sunt cu atât mai …de coșmar cu cât sunt mai puțini…

        • timan, mă tem că povestea asta cu,,zeul lor se numea …Recaș, iar bacantele lui…Elena”, ca oricare poveste cu zei, este un mit! Ficţiune! Realitatea arată altceva, anume că unii, care se pretind a fi mulţi, îşi trag sămànţa din două creaturi malefice: Varanul şi Bombonel! Gurile rele îi numesc tot cu …işti! Pupi…..! Pupili am vrut să spun!

          • florine, nu-i aduna pe cei ce-și zic într-un anume fel cu cei pe care aceștia îi numesc cum le vine lor bine. …E conflict de …interese lingvistico-logice. Orice naș își are naș…dar nimeni nu e propriul său naș…

  8. Florin si Stele,
    aveti sensibilitatea si umorul unor cizme de cauciuc.
    A voastra-i Romania! Vi-o daruiesc! Fie sa infloreasca si sa creasca asa dupa cum o meritati fiecare.
    AM SPUS!

    • Smarando ,

      ‘mi pare că m-ai strigat .
      Că care’i treaba ? Care vorbă de-a mea te-a pălit drept … în aşa hal la lingurică de ţi s’o strepezit amoru’ ?! Ce nu’ţi convine fă ? Că nu mi drag moralu’ ?! Ăsta , că ăl’lalt de pe vremuri , mă mai dădea pe spate . Sau atunci doar m’o păcălit … mai ştii ! Şi la urmam-urmei ce ? Ţi-am zis eu să gândeşti ca mine ? Iar aia cu sensibilitatea ai nimerit’o mamă-mamă ! Când s’or construi lumile cu sensibilitatea … să mă mai strigi .
      Plâng într-una după cei băgaţi după gratii , pe care moralu’i-ar dori graţiaţi . Sunt leşinată după nedreptatea maestrului de mucava diaconu şi cele o sută de mii de voturi ale sale ! Mă leşi ?!

      😆 😆 😆 😆 M-am râs (ş-am şi zis , mno ) !!!

  9. ALO !
    Alo , ăsta … mogulu’ lu’ peşte prăjit pistă praf şi pulbere ! O să mai fii vreodată ziarist ? Cum sunt alţii , mno :
    „Marea fofilare a lui V.V.Ponta de dragul unei vizite la V.V.Putin”
    Mai rău de atât nici că se putea să pice. Criza din Ucraina l-a prins pe premierul României, Victor Ponta, în toiul unor pregătiri făcute în mare taină pentru o vizită oficială la Kremlin. Șeful Executivului român spera să fie primit de Președinția rusă și, implicit, de Vladimir Putin, la mijlocul acestui an, cândva în luna Iunie, imediat după ce în România se sfârșeau alegerile europarlamentare.

    Cu un rezultat satisfăcător obținut în scrutin și cu intrarea în linie dreaptă în sprintul cursei prezidențiale, nu este deloc exclus ca premierul român să fi dorit ca printr-o astfel de mișcare-surpriză să-și profileze un statut mai puternic, mult mai pregnant, de „lider regional” ( așa cum deja îl creionează strategii politici) punte a NATO, UE cu Federația Rusă, în debutul anunțului candidaturii și alegerilor pentru funcția supremă în stat.

    Acum, totul pare să se fi dat puțin peste cap. Cu un Vladimir Putin pe care comunitatea internațională face eforturi să-l izoleze și cu o criză de securitate la graniță care nu se știe cât va dura și cum va evolua, premierul român a ales să pună toate pregătirile-n așteptare și să facă un periculos balet diplomatic doar doar, la un moment dat, s-o concretiza ceva.Planul vizitei la Kremlin nu pare să fi fost deloc abandonat.

    Așa se face că, de la începutul crizei din Ucraina, premierul Victor Ponta mai mult s-a fofilat când a fost vorba de reacții imediate și chiar și de participări la reuniuni de urgență. Majoritatea poziționărilor sale au fost dubitative, nehotărâte, duplicitare, cumva încercând să fie, vorba proverbului, și cu sufletu-n rai și cu slănina-n pod.
    Iar când a fost vorba în mod direct de Vladimir Putin, premierul României în loc să răspundă ferm și fără echivoc, mai întâi a oftat. S-a întâmplat acum trei zile, într-o emisiune televizată. Mai întâi, primul ministru a calificat situația din regiune drept cea mai puternică amenințare/risc de după 1989 la adresa securității naționale a României, dar fără a nominaliza agresorul, apoi rugat explicit să-l descrie pe liderul rus, Victor Ponta a oferit un răspuns deloc dur, cu accent mai mult măgulitor: „Este simbolul unor nostalgii de mare putere a Rusiei”. Atât a spus. Apoi s-a eschivat mutând iar firul discuției. Asta până când, tot premierul României, culmea, în același răspuns, a rostit următoarele, referindu-se la același Vladimir Putin și mișcările Rusiei: ” N-am văzut ÎNCĂ, dincolo de declarații, N-AM VĂZUT ÎNCĂ ACȚIUNI FOARTE CONCRETE„.
    Când șeful Executivului de la București, în numele Guvernului, rostea aceste vorbe, nu numai că peninsula Crimeea fusese anexată, dar în acea seară, pe site-urile Președinției ruse și Consiliului Federației Ruse, hărțile erau deja redesenate și postate. Republica Crimeea și orașul Sevastopol fuseseră înghițite, parafate și arătate întregii lumi ca părți componente ale Rusiei mari condusă de același țar.

    Numai că ambiguitatea și limbajul dublu al premierului român în ceea ce privește criza din Ucraina, fofilarea atent jucată s-au transferat și mai jos, în structura Executivului. Ministerul român de Externe a reușit să aibă o linie pe care n-a înțeles-o nimeni. Neclar, confuz, la fel de echivoc, de la începutul crizei de securitate, șeful diplomației române și ministerul în ansamblul său, cu o excepție notabilă din partea lui Bogdan Aurescu, s-au poziționat în așa fel încât să nu deranjeze prea mult Federația Rusă dar nici să nu zică nimic. A livrat minimumul necesar.
    De altfel, într-o analiză a comunicatelor oficiale de presă din ultima lună și jumătate, se poate vedea foarte ușor că menționarea explicită a Federației Ruse în poziția de agresor al unui stat independent și suveran a fost evitată foarte abil și cu vădită intenție pe cât de mult s-a putut. Un exemplu în acest sens este comunicatul privind „deteriorarea situației din Crimeea”. Nicăieri Rusia nu este menționată aici. Și dovezile pot continua.

    Mai mult, în vîrful picioarelor parcă, în așa fel încât să nu-l vadă nimeni, ministrul de Externe a mers și la Kiev iar ulterior a calificat Crimeea drept „un exercițiu ilegal”, dar totuși un exercițiu. Într-un moment în care pe plan internațional s-au separat apele în ceea ce privește Rusia și Vladimir Putin, premierul României, Guvernul român, ministerul de externe au adoptat linia cea mai păguboasă. N-au fost nici albi, nici negri, au fost gri murdar.
    La granița României este totuși în desfășurare cel mai puternic act de agresiune asupra suveranității unui stat, cu importante implicații regionale. Însă vizita lui Victor Ponta la Kremlin pare să fi rămas cel mai important obiectiv de atins.

    Dacă nici în Partidul Social Democrat, principalul partid de guvernare pe care-l conduce premierul, nimeni n-a dorit să aducă în discuție agresiunea care se petrece la câteva sute de kilometri de București și care-l are ca autor pe președintele rus, Vladimir Putin, cu toate acestea, șeful Executivului român a primit o lecție usturătoare de poziționare și diplomație chiar de la cine se aștepta mai puțin.
    Fostul președinte al României, fondatorul partidului, Ion Iliescu a spus ceea ce era de spus, în ciuda lui Victor Ponta: „Ne aflăm în fața unui act de forță care a schimbat o realitate istorică. (…) Suvernitatea Republicii Moldova este pusă în pericol prin asemenea acte de samavolnicie„. Ca o paranteză fie spus, același Ion Iliescu a transmis public acum o lună că Victor Ponta este „încă tânăr” pentru o candidatură la Președinția României și poate că „ar fi bine cu un președinte dintr-o generație mai înaintată”. În mod evident, nici asta n-a fost pe placul șefului Executivului de la București.

    În tot acest tablou, în alt plan și la cu totul alt nivel, în întreagă această perioadă, linia directoare a statului român a dat-o președintele Traian Băsescu. Ezitările, ambiguitatățile evidente, echivocul motivat de interese personale și politice și lipsa de fermintate într-o asemenea situație fără precedent au făcut ca toată încrederea cancelariilor occidentale să se transfere din nou asupra șefului statului de la București. Partener consecvent și statornic în ultimul deceniu al unor angajamente ferme internaționale, Președintele Băsescu a reacționat imediat de la începutul crizei din Ucraina. A făcut-o din prima zi. 
    Toate poziționările sale au fost în concordanță cu Casa Albă și puternicele state europene. Pe lângă atitudini răspicate, a transmis public sentimentul și certitudinea că statul român, membru al NATO, UE și cu componente ale scutului antirachetă pe teritoriul său, la cel mai înalt nivel este hotărât, statornic, neșovăitor, de neclintit când vine vorba de acte de forță ce încalcă suveranitatea statelor și destabilizează o întreagă regiune, schimbându-i istoria. Mai mult, a fost primul șef de stat care, înainte de începutul conflictului a atras atenția tot în mod public în ceea ce privește Transnistria și riscurile evidente pentru Republica Moldova.
    Și nu este pentru prima oară când face asta. În 2009, războiul din Georgia l-a determinat pe președinte să dea tuturor cancelariilor același mesaj.

    În ultimele zile, după președintele Băsescu, și comandantul militar al trupelor NATO din Europa, Casa Albă dar și cancelarul german, Angela Merkel au atras ferm atenția Rusiei în privința acelorași riscuri. Ba mai mult, Merkel l-a sunat pe Vladimir Putin și i-a cerut să nu destabilizeze și Republica Moldova. Premierul român a evitat să dea un semnal în aceeași linie iar Ministerul român de Externe nici măcar n-a reacționat, în perspectiva unui asemenea pericol, printr-un comunicat.

    Și în privința Republicii Moldova sunt explicații de necontestat în privința făgăduințelor asumate. Vorbim despre fapte și nu despre vorbe. Ca atare, puțini știu, mulți au uitat că la începutul fiecărui mandat de șef de stat pe care l-a obținut, prima vizită oficială a președintelui Băsescu a fost într-un stat- cheie: Republica Moldova. S-a întâmplat pe 25 Ianuarie 2005, imediat după câștigarea Președinției României și pe 26 Ianuarie 2010, la fel de rapid, după reconfirmarea consecutivă ca șef al statului român.
    La fel de puțini cunosc faptul că, în diplomație și la nivelul percepției internaționale, prima vizită a unui șef de stat sau de Guvern, în general, trasează linia directoare, profilul, intențiile adevărate și anjamanentele celui care o înfăptuiesc.
    Așa se face că, în privința președintelui Băsescu totul a fost clar de la bun început. Ajutarea Republicii Moldova și tractarea ei din zona de influență sovietică a fost și este pariul său. Până pe 21 Decembrie 2014, când iese din mandat.

    Pe de altă parte, premierul Victor Ponta, șef al Executivului și, de la bun început, potențial candidat la Președinția României nu a luat-o deloc pe același drum. Prima vizită din mandatul său de șef al Guvernului de la București a fost pe o linie strategică cu totul diferită. A luat-o pe calea Uniunii Euroasiatice, adică acea URSS 2.0. pe care Vladimir Putin dorește s-o impună vremurilor noastre. A început cu Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan și a finalizat cu China. Alături i-au fost prietenii cu interese de afaceri atât în Uniunea Eurasia cât și în China partidului comunist.

    Când un premier cu perspectivă, șef al unui Guvern dintr-un stat NATO, UE și scut antirachetă amplasat pe teritoriul său, alege de la bun început acest drum, atrage în mod evident atenția. Apoi, premierul și prietenii săi apropiați au încercat să diminueze curiozitatea Occidentului în privința realelor sale intenții. A poposit în Germania, a fost primit de vicepreședintele american, Joe Biden în fața căruia și-a luat o serie de angajamente în direcționarea sănătoasă a României. La nici două luni, toate promisiunile au fost încălcate prin Marțea Neagră, prin amenințările la adresa companiei Chevron, prin atacurile la adresa Justiției și prin definirea ca partener strategic a Chinei.

    Premierul României nu părea să știe, și asta încă de la începutul mandatului său, că România are deja parteneriat strategic cu China semnat din 2004, de fondatorul partidului său care-l contrazice astăzi. Totuși, se vede că a împrumutat pasiunile mentorului său, Adrian Năstase pe care acum câțiva ani le mărturisea nestingherit, așa cum vedeți mai jos: „Nu am deloc sentimente de mare iubire față de Statele Unite ale Americii. Prefer China”. România mai are semnate și alte 11 parteneriate strategice, pe care deseori premierul a părut să nu le cunoască. Însă cel cu Statele Unite ale Americii este, fără niciun dubiu, fundamental. Însă tocmai acesta pare să-l intereseze cel mai puțin.

    În tatonarea vizitei la Kremlin ce se pregătea pentru această vară, pe 7 Februarie acest an, șeful Executivului român ia din nou drumul Rusiei 2.0. . Se duce la Soci ca să participe la deschiderea Olimpiadei și să-l întâlnească pe Vladimir Putin. Puternicii lideri occidentali au boicotat cu intenție desfășurarea de forțe a președintelui rus și reuniunea lor sub bagheta lui. Nu și potențialul candidat la Președinție al României, șef al Guvernului în exercițiu. Victor Ponta stat în aceeași sală ca să-l asculte pe Vladimir Putin cu Victor Ianukovici al Ucrainei, Alexander Lukashenko al Belarusului, președintele Chinei, Xi Jinping, Nursultan Nazarbayev al Kazahstanului, Ilham Alyev al Azerbaidjanului, Kim Yong- Nam al Coreei de Nord, Recep Erdogan al Turciei, alți oligarhi dar și Plamen Oresarski al Bulgariei, Rusia invitând și Bulgaria să facă parte din URSS 2.0. pentru împărtășirea și fructificarea „celor mai bune din valorile Uniunii Sovietice”. În acest tablou, cu intenție Victor Ponta s-a încadrat. Nu l-a forțat nimeni. A făcut-o de bună voie. Și nici măcar n-a zis că nu i-a plăcut.

    Acum, pe fondul evoluțiilor extrem de periculoase din zonă și a masării trupelor ruse la frontiera cu Ucraina, președintele României a spus oficial ca va atrage atenția șefilor de stat și de guvern prezenți la Summitul Securității Nucleare de la Haga de nevoia de repoziționare în zonă a resurselor militare ale NATO, ca urmare a activităților militare de necontestat ale Federației Ruse. Foarte probabil, acesta a fost mesajul României transmis și în timpul întâlnirii cu președintele american, Barack Obama dar și avertismentul dat tot de președinte lui Serghei Lavrov, omul de fier al diplomației ruse.

    În aceeași linie, și întreaga administrația americană tot ieri s-a arătat „foarte îngrijorată de riscul unei escaladări” creată de prezența trupelor ruse la frontiera cu Ucraina. A fost nominalizat clar Estul și Sudul Ucrainei. Washingtonul a anunțat că „observă îndeaproape” mișcările soldaților.

    Din acest episod, Guvernul român cu intenție a lipsit. Din nou, s-a fofilat.

    Când la graniță se schimbă istoria cu Kalashnikovul, când o întreagă regiune se zbuciumă și marile puteri ale lumii se poziționază răspicat, când în joc este democrația și libertățile oamenilor, șeful Guvernului de la București pare că are în plan o cu totul altă direcționare strategică a statului după mari eforturi de aderare și după 25 de ani trecuți de la Revoluție.
    Un mic pas pentru un politician, un salt uriaș și extrem de păgubitor pentru sănătatea României și regiunii: V.V.Ponta ține cu tot dinadinsul să fie primit, în acest an, de V.V.Putin pe covor roșu în Kremlin. Și după aceea, încotro?

    În toamnă- Septembrie 2014, foarte probabil deja candidat la Președinție, s-a anunțat deja că va lua, din nou, drumul Beijingului, într-un stat comunist, socialist, cu sistem monopartit.
    Ca atare, URSS 2.0. și Republica Populară Chineză reprezintă, fără niciun dubiu, axa definitorie pentru el.
    Iar întrebarea firească este următoarea: cumva aceasta este și direcția înțeleaptă pe care trebuie s-o urmeze întreg poporul român odată cu el?

    Interviu Victor Ponta, pe vremea când era președinte TSD al PSD- Guvernarea Adrian Năstase.
    [Image]
    Februarie 2014. Participarea premierului la Soci, Rusia. În timpul discursului lui Vladimir Putin. La masa alăturată Victor Ianukovici, Ucraina..
    [Image]
    24 Martie 2014. Summitul de la Haga. Întâlnire președintele Băsescu- președintele SUA, Barack Obama.[Image]
    24 Martie 2014. Summitul de la Haga. Întâlnire președintele Băsescu- Serghei Lavrov,șeful diplomației ruse.
    [Image]
    24 Martie 2014. Telefonul vicepreședintelui SUA, Joe Biden, dat președintelui Băsescu. [Image]
    24 Martie 2014. Mesajul video al Adjunctului Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, către români: „Vreau să reafirm în fața poporului român că Statele Unite își respectă angajamentele”:

  10. alessila …vin ploile de primavara, poate te mai spala si pe tine de rele… 🙂 ))

  11. Io zic că Andreea Marin şi-a meritat purcoiul de bani pentru ,,Surprize, surprize”! Uitaţi-vă şi voi la Naşul, platformă civică – brad (dăi şi luptă cu càrcotaşii) – extremă – urgenţă – Fan curier – comentarii beroase – pentru ca, în sfàrşit, să culegem roadele acestui demers titanic: ,,timan ,ce ma bucur ca te vad ! „

    • @florine , big like ! Oricat m/as fi strofocat , nici eu n/as fi putut s’o spun mai bine . Elocvent de dureros !

      Dar si mai naspa e … Dupa aproape trei ani de zile , am inceput sa ma luminez : aceasta platforma , acest proiect , are exact fata actionarilor – recte fufa in calduri si compania -(implicit zânu ziarist ! ). Sper ca tu nu esti . Sigur nu esti , ca astia n-au (curajul) narav , sa critice , Doamne fereste !

      Iubiti … de-ti putea ! Ca cu astia … nu trecem apa !

  12. Nucul e cel mai bun simbol pentru partide.
    …la umbra nucului bătrân…nu crește nimic, cam ce se întâmplă la noi sub orice guvernare…
    Vin alegeri noi, …„se șterg cu foi de nuc la…gură,
    se-mbracă,
    iar,
    …frumos,
    și iar ne fură”…votul…

  13. MAFIA RETROCEDARII CLADIRILOR . Acum la NASUL TV ! Ungurii prin retrocedari ilegale si cetatenii false …vor sa puna mina pe ARDEAL .

      • ai grija…
        tre sa fie tanar, cu bani, dragut,
        fara obligatii ( neveste, copii, amante)
        heterosexual, cinstit, dotat…
        sunt doar cateva criterii de care tre sa tzi cont.
        pur intamplator, coincid cu defectele mele.

        • …..cu ale mele sunt numa buna doar pt timan 1 …. 🙂 Sunt ,,… fara griji si fara bani ca la douazeci de ani … „” 🙂 ca formatie cinta melodia ? 🙂

  14. smary
    ia un sfat gratis (adica doo beri) de la un cunoscator.
    la voi, in baden wurt….. se gaseste (la real, din cate stiu) doua sortimente fooooarte bune de solutii pt gargara.
    una se numeste elefant b***, cu 8%
    si alta are numele de… 8,8… chiar asa, cu 8.8%…
    sa vezi ce gargara ai dupa o clatire cu o doza din alea… io faceam gargara cu ele cand voiam sa dorm si nu ma lasau polonezele in pace, la bretten, acolo era pe vremuri un cuib de poloneze nebunatice…
    o doza si nici trei nu ma mai trezeau.
    da pa vremea aia nu erram asa de antrenat…

  15. John, m-ai batut la scor. Pe solutia mea scrie Hofbräu si am primit-o de la sefu de apartament. 1-0 pentru tine.

    • pai tu credeai ca io , baiet cu scoala, ma incurc cu poshirci d-alea care te fac sa cantzi cu greseli de dactilografiere, ca altcineva?
      daca vrei, putem sa discutam pe tema asta, am avea de invatat…

    • smaranda,era demult prin farmacii o solutie pt frectie,cind erai racit bocna … i-am uitat denumirea !… Alcoolicii o cumparau ca delicatesa ,iar noi frizerii pe vremea lui Ceausescu o foloseam ca balsam de par si frectie de cap ! Nu te mai doare capu…

          • Se vede treaba ca John e mai tinerel…solutia aia „minune” se numea DIANA…mai erau si alte „savujoase”…gen „doi ochi albastri”! Ma rog, denumiri celebre pe vremuri pentru a „eluda” celebrul decret 400, transformat cu timpul in „popularul” 402 (bea si seful cu noi!)

  16. johnica ,,frunzele „” de TISA sunt extrem de otravitoare. Cu ele poporul moldovean otravea fintinile si alte cele…magarii si caii sunt atrasi de mirosul acestui arbore si …in schimb alunga multi daunatori si tot felul de insecte… Fructele sale mici si rosii sunt folosite in tratarea cancerului si a leucemiei . Arborele de TISA are o ardere profunda si speciala,fiind folosit mult timp ca lemn de foc, in mod abuziv; Esenta rosiatica a lemnului este de o mare valoare in fabricatea mobilei….tu fratioare johnica am impresia ca ti-ai facut oarece cocteil doar din frunze ! 🙂 NA ,ca era sa uit ! Arborele de TISA poate trai pina la 1000 de ani si poate atinge dimensiuni impresionante. Minastirea TISMANA ,a fost construita de un calugar in urma unui vis ….mai este denumit si arborele sfint ,din multe alte motive ! Mai lasa jjohnica RECASUL si …. ,,da mama cu bibiu’mine ca n-am ascultat de tineeee”” … mai mai … 🙂

    • acu cativa ani, nu prea multi, am vazut cu doi ochi ai mei o padure de tisa, undeva intre suceava si dorohoi, pe langa zvoristea, varfu campului, nu mai stiu exact…
      ce mi-a placut era cum erau aliniati copacii…
      in rest, nu stiu prea multe despre tisa…
      stiu doar ca nici cancerul si nici leucemia nu sunt eradicate, cu toti pomii de tisa din lume si din judetul suceava.
      apropo, o mai fi sef fluturele ala, gheorghe parca, acolo, la suceava?
      ca pe aici de la cat dadu cu ddt fluturele ala cu nume de caine, nu kukry, alalant, o omorat toti fluturii…
      ps. de la recas n-ajungi sa cantzi in halul asta…
      recasul se bea cu stil, numai domnii si principii pot sa o faca…

    • johnica ,platii factura la GAZE si plinsei dupa bani…. Eu nu m-am dat nicicind dupa ceasul prapastios si pacatos al luxului si al banilor… desi sa stii ca ce traii io ……multi ar fi dat coltu de necaz…dapai frate nici sa-mi tremure chilotii de frig in casa ,asta NU !… 🙂

      • …se zice ca in primul an de casatorie nu-ti trebuie nici plapuma, nici calorifer, nici lemne de foc…
        sfatul profesionistului, recte (adica) al meu:
        marita-te in fiecare toamna,
        divortzeaza in fiecare primavara…
        si scapi si de factura la gaze…

        • …nu-mi mai arde de maritat,dar de iubit ,tare as mai iubi pe cineva ,…. timan ,a venit primavara ? … 🙂

      • ..frate admin beusi si tu ceva ? … 🙂 io scrisei ceva mai sus ! ….. 🙂 )))))))

  17. Bine! Propun la vot: cine este pentru pomu de recas? Cine este contra si cine se abtine? Nu ne trebe nume, numa semnaturi.

      • Eu m-am informat, de la Schatzi, ca el se stie. O zis ca vinul se poate face si din struguri.

          • cum ar arata un vin facut din
            bradul – extrema urgenta…
            direct la urgenta…

          • Ce zici de starea natiunii. Mai avem timp sa ducem alianta la votare anu asta?

          • Fu greseala. Pune in loc de alianta, platforma. Adica mergem cu platforma la votare?

          • starea natiunii e maro.
            si , parerea mea, nu ashe se face treaba asta.
            unu, ca nu mai ai crezare la nimenea dupa ce ani la rand ai lins din greu la unu maro.
            apoi plötzlich si deodata te trezesti ca vrei invers.
            pe la spate, cum s-ar zice.
            dup-aia iti dai seamaca iar ai cazut de pierzator si incerci toate pozitiile din kamasutra, inclusiv cea meritocratico-ecologistica, si cand vezi ca tot nu faci nimic, faci la plezneala o adunatura acolo si gata , hai cu ea la vot…
            pai eu, care sunt mai umblat prin lume (am fost si la ploiesti, odata) vreau idei, determinare, planuri concrete,…
            asa ca, draga smarandita, poate ca o ducem la vot, dar ne cam va umili si nea ion taratza, daca va vrea sa candideze…
            vezi tu, din luminatorul natiei nasicu o dadu in jucatorul natiunii…dar fara antrenament… fara o idee… fara bani… fara…nimic…doar cu doi trei exaltati care mai pun botu la asa ceva…
            ma duc sa-mi umectez gatlejul, ce se usca de la atata scris…imi consumai ratia pa toata saptamana…
            ratia de scris…

          • avem o platforma.
            ce facem cu ea?
            sa o votam, va zice tov. cristian.
            bun, si… cine o pune in practica?
            radu calin? nu , ca ala numai vorbeste… sau nu mai vorbeste, de cand a cazut in beci cand l-a trimis nevasta-sa sa aduca cartofi, admitand prin absurdul absurdului ca ar exista cineva care sa stea cu asa cineva.
            nich? nu, ca cine nu-l pupa in spate pa base nu e bun…
            elena s? ea vrea, dar …e singura, ea are nevoie de o altfel de platforma, financiara, acum…
            pai cine, smaranditzo, cine?

          • Ma duc sa fac gargara cu solutie de hamei, da ma tem ca asa batrana si sclerozata cum mis, uit si o inghit. Oare ii bai? Poate vad mai roz dupa aceea.

          • io tocmai facui una cu un zipfer josefi bock 7,0%… o raritate, cadou de la seful fabricii…
            nu se gaseste in magazine.

  18. io nu pot fi de acord cu tisa.
    ca aduce ca in bancu ala:
    -ti s-a ?
    – nu mi s-a….
    asa ca io propun ca simbol si stema sau ce este, in loc de brad, stejar, tise, salcie pletele tale sau alte d-astea
    celebrul arbore de recas.
    face asta neste fructe…si un sirop de fructe de recas… intrebati.l pe timan, daca nu ma credeti.

  19. tacerea are mai multe explicatii. inainte sa vorbesc despre ele, fac o socoteala:
    clasa politica din Romania este votata de :

    – aproape un milion dintre bugetari. astia voteaza dupa buzunar, au votat pentru usl, ca le-a afectat pdlul buzunarul … nu stiu daca si cu cine vor vota acum.
    Daca Ponta le va da un spor de 10-20% – vor vota cu el.

    – cateva sute de mii de activisti, mai mult sau mai putin activi, o parte dintre ei putand fi cumparati de guvernare, chiar daca activau pentru opozitie.

    – cateva sute de mii de asistati semnificativ.

    – diferenta, pana in 4-5 milioane este o masa de manevra, o buna parte asistati superficial. A fost intotdeauna, este bine ca a scazut la proximativ 2 milioane azi (prin 1990 era de 5-6 milioane).

    Restul, cele 5-6-7 milioane de oameni, majoritar cei care produc, o buna parte dintre ei, tac … si nici nu voteaza.

    CATRE ACESTIA orice forta politica noua (si bine intentionata, bineinteles) trebuie sa se indrepte!

    Dar acestia nu pot fi „cumparati” cu promisiuni vagi … si nici determinati sa iasa la vot doar de teama „raului mai mare”, ca in trecut. Repet ce spuneam, acestia nu se mai tem, stiu ca oricine va avea nevoie de ei.

    … …. aici ma intrerup si le spun lor, acestor 5-6-7 milioane de producatori… stiti cine ar putea sa nu aiba nevoie de voi?

    Cel ce ar dori Romania vanduta pentru exploatare la sange si transformata, precum si cel ce ar dori sa transforme Romania in groapa de gunoi periculos al Europei … ACESTA nu ar avea nevoie de cei 5-6-7 milioane de oameni gospodari.

    … revin. Aceste milioane de oameni, ce nu mai voteaza, vor vota doar daca vine cineva credibil si anunta cateva masuri clare, in favoarea lor, chemandu-i la vot.

    Exemplu: daca cineva credibil vine si spune: „cand voi lua puterea voi pastra numarul de taxe si le voi injumatati”. Acesta va fi votat.

    Inchei aici socoteala si revin la intrebarea initiala:

    DE CE TACEREA?
    In general, pe linia opozititei, tacerea vine de la lipsa optiunii clare. Si de la asistarea la acest razboi ciudat intre formatiunile „opozitiei”. Acest idiot razboi nu convine nimanui si chiar si TB va pierde, daca el continua. Nimanui nu convine cand vad PDL si PMP razboindu-se.

    Tacerea de aici, de pe acest blog, tine si de prezentarile anterioare initiativei de azi. Si anume proiectul Primo, extrem de vulnerabil ca forma si Miscarea antitaxe, cu exagerarile de pe blogul personal ale autorului … si exagerarea aia cu cutitul. Aceste exagerari sunt si ele vulnerabilitati iar pe cei vulnerabili nu ii vor vota oamenii gospodari.

    Doar ca acelea erau prezentari. Iar initiativa de astazi este o angajare in lupta, nu doar o prezentare.

    De aceea sfatuiesc pe toti cei implicati in aceasta initiativa, aceasta platforma civica – sa fie foarte responsabili, FOARTE RESPONSABILI, cu FORMA!

    FORMA!

    Sa nu ofere vulnerabilitati deoarece au vazut unde duc ele – la refuzarea unui intreg proiect!

    Aduceti-va aminte! Oamenii de care vorbim NU mai accepta jumatati de masura, oamenii acestia nu se mai tem (bine sau rau, cum spuneam mai sus, dar asta e),
    ei vor vota doar un plan clar, bine scris si, MAI ALES, bine sustinut.

    🙂 urez succes acestei initiative si voi semnala orice abatere de la FORMA, daca o voi vedea. Continutul imi pare bun.

    • bai frate cristi
      pa bune.
      eu o sa votez cu pdleul sau pmpul sau cine vrei matale
      da cu o conditie.
      tata basescu sa stea cuminte, pentru multi ani, langa fratili becali.
      sau mai bine langa cristian…borcea, ca ala are mai mult, becalienii ies mai repede.
      de acord?

  20. Cred că a apărut o mică problemă cu sigla platformei! Bradul nu dă prea bine în Germania,Paulownia nu este dorită in SUA, aşa că, cea mai potrivită siglă ar fi …LERUL!
    Nu ştiţi cum arată? Intrebaţi-l pe Hruşcă!

    • 🙂 )) pot face eu o propunere ? 🙂 Arborele numit TISA ! im zona MOLDOVEI spre BOTOSANI este si o rezervatie naturala cu aceasta denumire . Arborele de TISA este o specie rara ,de talie inalta ,
      lemn de esenta tare si care in acest moment este ocrotit de lege….

      • No, servus mult! Stejaru’ nu-i bun. De cànd cu povestea aia tragică ,,Stejarul din Borzeşti”…no…no! TISA iară nu sună bine. Aduce a ,,ozosep”!

        • 🙂 … CASTAN !infloreste frumos… are si tepi si e bun la reumatism ! 🙂 …. e mai bun TISA …toti moldovenii si nordicii in general cunosc bine acest arbore….

          • Pentru reumatism cel mai bun e Tăşnadul lui madam Grapini! Nu spunea ea că: Slavă Domnului că 50% din romàni au reumatism?!

          • Cititi frumoasa poveste a arborelui de TISA ,cu radacini adinci in istoria poporului DACIC si implicit a noastra a ROMANILOR. Putini copaci se pot mindri cu atita istorie si bogatie a VIETII si a MORTII…

          • Manastirea TISMANA este construita in intregime dintr-un singur arbore de TISA;cunoscutul si iubitul Domnitor al Moldovei STEFAN CEL MARE,a infrint numerosi dusmani ,cu arcuri facute din arborele de TISA ;fructele sale rosii sunt folosite in medicina…..povestea acestui arbore ,cu lemn de mare valoare este uimitoare …

          • …da cat ii da mare arborili aista, daca dintrunu faci o manastire???
            iar in cel priveste pe fane babanu, mai da-l incolo si-n coace da curvar… o fost si el un fel de traian basescu al vremurilor lui… cum draq ii batea el pa turci, tatari, puloni si alte natzii rauvoitoare doar cu arcuri din lemn de tisa??? sau si alea erau facute din ce ramasese de la constructia manastirii tismana…
            si cand te gandesti ca moldova lui fanica avea doar vreo 400 de mii de suflete, cam cat tot sectoru unu din bucuresti, cu tot cu primaverii, iti vine intrebarea de unde a gasit el atatea femei bune de prasila ca sa faca maria sa (maria sa, vorba vine, ca era o piticanie, cam ca bocul nost) atatea zeci de copii???
            probabil ca i se trage si de la cotnar, ca, fiind mic nu prea tinea la beutura, ca mine, asa, si apoi nu mai conta, lua la rand, babe, cochile, strambe, ce gasea prin preajma.
            sa sti, sora ileana, ca nu am zis astea de la mine, m-am documentat serios, uite aicishia:
            http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/unde-avea-stefan-cel-mare-bani-razboaie

  21. Ca sa fiu inteleasa corect: salut cu bucurie alianta civica ce va sa vie, initiativa este dpmdv foarte buna, apreciez munca depusa si implicarea foarte inimoasa a tuturor.
    In alta ordine de idei insa vreau sa spun ce am invatat eu important in viata asta:
    daca cineva din anturajul meu nu are pentru mine decat cuvinte de lauda si ma pupa toata ziua pe frunte, este cazul sa devin vigilenta.

    • smarandita,cam asa este,dar nu poti cauta solutii fiind taciturn si plin de critici. Imediat se observa cine este lingusitor …..eu cred ca sint lasati sa isi faca rolul si la final se trage linie si se explica ce si cum …. Ma bucura si pe mine aceasta alianta civica ….dar eu cred ca trebuie sa venim mai mult cu idei decit cu critici de tot felul.Cit despre lista de semnaturi a sosit cam tirziu si multi au semnat pt altii….

  22. …mai LUpule,daca ai sti tu numara….naravul ti-ai schimba ! 🙂 Da’ acu ma rog ! NARAVU DIN FIRE N-ARE LECUIRE… 🙂 ))))))))))

  23. Liniştea de pe acest blog are următoarea explicaţie:
    Toată lumea este plecată cu treabă la Fan Curier!

  24. Am citit cam tot de pe aici si am ramas cu un gust amar , cat de rai pot sa fie unii , cum apare cineva care vrea sa faca ceva pentru aceasta tara hopa s-au trezit cativa destepti sa-i sara la beregata , dar surpriza ! suntem foarte multi care sustinem acest proiect asta pentru a va oftica unii de pe aici , in loc sa sustinem un proiect viabil mai bine il ucidem din fasa , cunoastem cine practica asa ceva de data asta fara sorti de izbanda , bravo Radu Moraru sa dea Dumnezeu sa apara mai multi care sa-si sacrifice dint timpul lui liber in folosul unui proiect de ce nu viabil ? FELICITARI!!!!!!!

  25. Daca proiectul nu avea nici o sansa nu se mai obosea nici unul din voi sa scrie contra. In rest este arhicunoscut rolul lui Radu Moraru in alegerile precedente. Na ca m-am obosit si eu sa scriu

    • da , ştim cu toţii : cel de paiaţă !
      Duduie , acelaşi rol o să’l aibă ş-amu !

  26. TRACULE,
    pe „vremuri” , cand Platforma Nasul aduna condee, imi placea sa te citesc, alaturi de multi altii.Acum vad ca nu a mai ramas mai nimeni.Comentariile sunt aproape de zero ,de unde inteleg ca „Fluturii de pretutindeni”si-au ars aripioarele iar noua Platforma Nasul nu-i decat o tentativa de crestere a audientei. Restul e deja istorie .

    • Nici eu nu am prea mult timp pentru „zona” asta de platforma, ajut si eu cum pot si cand am vreme iar pentru comentarii imi ramane putin timp.
      Cred ca multi si datorita politicienilor se indreapta cu comentariile tot mai mult spre retelele sociale si nu mai ramae timp de comentarii pe blog, mai ales ca (oarecum nedrept)chiar aici poti posta logat la unele retele precum Facebook si e greu de urmarit doua tipuri de comentarii: unele de la retele si altele logat doar pe platforma Nasul.tv.

  27. Ziua bună, oameni buni!
    Fără a avea intenția de a descuraja inițiative pornite din prea mult elan și puțină știință, probabil (cu tot respectul cuvenit omului de știință Ovidiu Bojor, dați-mi voie să nu am încredere în academicianul Bojor participant la elaborarea și implementarea programelor ONU în țările nedezvoltate), vă rog să faceți un exercițiu de imaginație:
    „Că la nunta mea
    A căzut o stea;
    Soarele şi luna
    Mi-au ţinut cununa.
    Paulownia şi paltinaşi
    I-am avut nuntaşi,
    Preoţi, munţii mari,
    Paseri, lăutari,
    Păserele mii,
    Şi stele făclii!”
    Da, da! Știu. Multora le stă „Miorița” în gât. Da’, na! Ata ete! Hi! Hi! Hi!
    Mergând mai departe, tradiția românilor, în ceea ce privește relația noastră cu bradul, merge mult mai departe decât relativ recenta asociere a acestui arbore cu Sărbătoarea Crăciunului, asociere venită pe filieră mercantilistă germană, cu rădăcini în epoca Biedermayer, a romantismului îmblânzit. Astfel, în tradiția vechilor locuitori ai spațiului carpato-danubiano-pontic bradul este prezent la toate marile praguri ale devenirii omului, naștere (se sădește un brad ce va deveni fratele copilului), căsătorie (bradul împodobit este purtat cu mândrie de către cavalerul de onoare în timp ce mireasa merge la o fântână sau la biserică), moarte (bradul e împodobit cu dulciuri care se împart de pomană). Pentru reticențele smarandei privitor la brad, recomand „Mitologie română”, a lui Romulus Vulcănescu.
    Acuma, duceți exercițiul de imaginație mai departe și înlocuiți bradul de Crăciun cu paulownia. Bun! Trecând peste aberațiile noilor predicatori ai bisericilor de tip bechtel (nu știu, zău, cum poate fi cuantificată iubirea, poate doar cea de pe centura credinței instrumentate de către cele peste 3000 de culte, mai mult sau mai puțin creștine, care s-au desprins din aripa occidentală a Marii Schisme a Bisericii Una de la 1054 – da, da, știu, da’ nu mă putui abține să nu subliniez că noi avem deja o credință care e sub asediu, direct ori subtil, chiar și din partea ăstor „binevoitoare” christiene surori), ajungem, iată, la o incompatibilitate organică între doi arbori. De ce? Pentru că paulownia este o specie invazivă (interzisă deja în statul american Connecticut) și, dacă e să o „adoptăm”, cu mare elan afacericesc, ca soluție minune la criza românească, atunci doar vom netezi calea spre realizarea profeției nostradamiene a invaziei rasei galbene. Pe când vor fi ajuns aici, iaca, peisajul va fi în ton cu ceea ce au distrus deja la ei acasă. Hi! Hi! Hi!
    Incompatibilitatea, de fapt, merge și mai departe. Grădina Maicii Domnului este ceea ce este tocmai pentru că Dumnezeu a făcut-o așa cum este ea, adică vegheată de la înălțimea munților de către fratele nostru, bradul, străjuită, pe dealuri și la șes de alți frățiori ai românului, stejarul , fagul și ceilalți, fructiferi au ba. Ecosistemul durat de către Dumnezeu aici permite și acea varietate minunată a florei spontane cu ridicat potențial farmaceutic menit a ne ridica în ochii lacomi și plictisiți ai coccidentalilor (dacă doriți un excurs pe tema complexului românilor în fața „civilizaților” vestici vă stau la dispoziție oricând). Acuma, dacă om adopta paulownia (care, de fapt, era pavlonia inițial dar, probabil, cuiva nu i-o plăcut rezonanța rusească și i-o dat una mai cătră latinitatea wojtiliană cu bătaie tot cătră a Maicii Domnului Grădină – speculai aici o țâră cam grosier, da’, na!) va trebui un studiu de impact făcut la modul serios, deoarece, din câte repede am spicuit de pe ici și colo, această plantă este, cum anterior subliniasem, una invazivă. Adică, una care are potențial de distrugere a echilibrului ecosistemelor deja prezente (http://www.ecosystemgardening.com/paulownia-princess-tree-on-most-hated-plants-list.html, citiți și comentariile, vă vor da o perspectivă mai amplă privind disputa pro și contra). Gândiți-vă doar la aportul de apă și nutrienți necesari susținerii unei asemenea rate de creștere, apă și nutrienți folosiți în detrimentul florei deja existente. Apoi, mai e și problema monsanto. Nu știu dacă semințele cotevisei due au vreo legătură, dar întrebarea rămâne.
    Io, fără a avea pretenții de specialist, subliniez doar faptul că ecologia nu e o știință de făcut după ureche, că există implicații diverse în orice inițiativă din acest domeniu, indiferent de bunele intenții ale celor care, interesat, totuși, după câte observ, caută a ridica în slăvi acest nou perpetuum mobile. Principial vorbind, mie nu mi se pare cu nimic diferită această soluție de cea a fracturării hidraulice, doar mai bine îmbrăcată. Acele perdele de apărare din jurul orașelor și în calea deșertificării Olteniei, de exemplu, au avut rolul lor și oamenilor lui Ceaușescu, deși știau, probabil, de existența acestui arbore, nu le-a dat prin cap să planteze altceva decât plante indigene. Iaca, după palmierii lui măzăriche și poprescu, avem paulownii minune. Ca să ilustrez cu o imagine legată de o carte în care ecologia are un rol determinant, gândiți-vă ce au devenit fremenii după ce viermii nisipurilor au inceput să dispară ca urmare a apariției belșugului de apă pe Arrakis. Altfel, odată cu importul acesta vor veni și o grămadă de musafiri nepoftiți, paraziți, insecte, care numai Dumnezeu știe cum vor fi suportate de ecosistemul nostru. Ilustrativ, vedeți invazia „argentiniană” a furnicilor sau a albinelor „africanizate” din sudul USA.
    De final, vă mai sugerez ceva. Oare cum ar suna versurile lui Eminescu adaptate la noua previzionată realitate? Iaca: „Pe lângă paulownii fără soț/ Adesea am trecut…”
    Și încă un lucru: nimic din ceea ce e făcut pe ideea unui profit rapid nu mi se pare a fi ceva durabil. De ce să nu reîmpădurești zonele rase de inconștiența hrăpăreață a lăcustelor bipede cu același tip de arbori, specifici ecosistemelor noastre. Pentru că paulownii cresc precum Făt-Frumosul din poveste? Să nu carecumva să se dovedească a fi un balaur acest făt-frumos pe steroizi și să dăm de fundul sacului mai devreme decât preconizăm, într-o spirală a profitului care ne va șterge identitatea culturală bazată, iată, pe bradul de la care pornirăm discuția.
    Concluzionând, retoric, dacă Dumnezeu ar fi dorit ca paulownia să crească în Grădina Maicii Domnului, nu credeți că ar fi fost prezentă deja aici, încă din illo tempore?
    Să iubiți!
    Doamne ajută!

    • Eu sunt de parere ca „omul sfinteste locul” ….. ce putem spune despre o zona care era „ca in rai” si razboaiele l-au transformat ” ca in iad”? Ma gandesc ca se poate si invers, deci hai la fapte sa construim o Romanie ca o gradina rupta din rai si atunci se va implini profetia ” Romania -Gradina Maicii Domnului”

      • De acord, sa construim. Dar de ce sa aducem specii non-native cand noi le avem pe ale noastre, mai bine adaptate plaiului mioritic, asa distrus precum dramatic il prezinti. S-a amusinat oportunitatea rapida de banet din aceasta afacere, interesul ecologic fiind precum hainele imparatului.

    • Foarte bine scris, Muad’dib! Adaug si eu ca Paulownia se gaseste pe lista plantelor cel mai putin dorite in SUA, dupa cum se poate vedea aici http://www.nps.gov/plants/alien/fact/pato1.htm
      Desi, in Europa, aceasta planta nu era considerata o problema acum 7 ani, un studiu semnala ca este necesara monitorizarea atenta a acesei specii datorita potentialului crescut de „a scapa” din mediul urban si a invada habitate naturale (Essl Franz, 2007, „From ornamental to detrimental? The incipient invasion of Central Europe by Paulownia tomentosa”, Preslia [0032-7786] vol:79 iss:4 pg:377-389, accesibil aici http://www.ibot.cas.cz/preslia/contents.html#Volume%2079

    • Copacul minune imi da si mie de gandit.
      Printre altele insa Germania si alte tari vestice, plecand de la propria experienta negativa, au inceput sa renunte la paduri monocultura si sa repare erorile facute incepand acu 50-60 de ani.
      Padurea ca monocultura, mai ales pe suprafete mari nu mi se pare o idee buna si nici nu este.
      Acu ceva ani, trecu Lothar prin padurile germane si le facu pe toate una cu pamantul. Abea atunci s-au trezit la realitate. 🙂

  28. NASULE,am fost ieri la o prezentare de carte ….m-as fi bucurat sa te vad pe acolo 🙂

    • 😆 😆 😆 😆 😆

      Ştii ceti ?
      Şi cum se numea : Moralu’ ca zăpada şi cei 7 pitici (acţionari) ?!

      😆 😆 😆 😆 😆

  29. pai bine mai radule,
    tu ceri ajutor cand nu mai e nici draq pe aici???
    unde ai fost bre cu initiativa asta pana acum?
    da io sunt baiat iertator si te iert si iti mai dau si un sfat pe deasupra, da nu e gratis, te costa o bere.
    uite cum castigi:
    pune-o pe madam eba pe lista asta si ai macar ajutoru la spalatii aia pe creier de traianibasisti.
    e buna tipa, uite ce a zis ia de criza din ucraina:

    Dragă Iulia Timoșenko, sunt eu, Elena, colega ta, politician de renume mondial din România, care nu auzisem până acum de tine, dar acum am auzit, din cauză că mia zis cineva că ai câștigat Revoluția din Ucraina și teau eliberat din închisoare.
    Mă bucur să te cunosc și primul lucru pe care aș vrea să țil spun prietenește, în calitate de fotomodel care mă pricep la modă, este că nu sunt deloc de acord cu coada aia înpletită, care arată ca colacii pe care îi ducea mamaie la biserică când făcea parastase. Te rog frumos să faci ceva urgent cu părul ăla, pentru că pur și sinplu nu este normal să porți colaci în cap. De exenplu, sfatul meu e să te vopsești negru, să îți faci breton și să îți bagi puțin silicon în buzițe, că le ai supțiri. Dacă vrei, te trimit la coafeza mea!!!
    În al doilea rând, lam întrebat pe tata dacă te cunoaște și mia zis ceva cu Revoluția Portocalie, din care na-m înțeles nimic, dar nici nu este nevoie să înțeleg, deoarece, dacă este portocalie, îmi place clar de tine, pentru că i noi am avut partid portocaliu.
    În al treilea rând, sunt de acord cu faptul că ai făcut greva foamei în pușcărie, deoarece și eu sunt în greva foamei (mănânc decât iaurt degresat și piept de pui la grătar!!!!), din cauză că am inpresia că ma-m făcut cât o vacă și trebuiesc musai să slăbesc. Dar nu sunt de acord cu faptul că ai ieșit din pușcărică în scaun cu rotile deoarece la ultimele prezentări de modă de pe podiumurile de la Paris nu era nimeni înbrăcat cu scaun cu rotile. Dăte jos din el, că îți stă foarte urât și te face pitică de statură, trebuiesc să se uit oamenii în jos la tine!!!
    Acestea fiind zise, îmi pare bine că țiam făcut onoarea să îți scriu, deoarece nu mai ești o necunoscută (eu nu le scriu la necunoscute!!!) și sper să îmi răspunzi urgent, altfel o să înțeleg că nu mă respecți, o să mă unplu de spuming și mă cert cu Syda. Să îmi scrii în românește, că nu înțeleg ucrainește!!!! Cu drag, EBA

  30. intr-o tara normala stiam si de partidul ecologist roman si de bradul si de fan curier pe sectoare si numai in weekend.

    daca voi credeti in asa oragnizari clare, continuati! suntem toti si rapid pe drumul de succesuri!

  31. Plan B, suna deja foarte bine. Sunt curioasa cum este A.
    Eu insa am o problema cu bradul. M-am poticnit. De ce? Pai m-am uitat in imaginatie la un brad. Ce face asta? Creste repede- da e bine ca ne trebe repede o alternativa, are tulpina mladie si inalta, coroana verde de dimineata pana seara si iarna la fel- iara bine. Da, ce ne facem cu radacinile? Astea sunt de suprafata. La o furtuna sanatoasa, bradul nost se intoarce cu radacinile in sus.
    Pentru mine, bradul, indica o personalitate aeriana, flusturatica, ancorata mai mult in visare decat in pamant, in real.
    De ce n-ati ales stejarul?

  32. Acum că platforma eco-civică şi-a luat brad şi s-a împănat cu figuri bisericeşti, io zic ca ungurii să se mai gàndească dacă vor, neaparat, Ardealul! Am pregătit planul B în legătură cu Ardealul:
    – Acordăm dublă cetăţenie ardeleano – romànă cetăţenilor din Moldova şi Tara Romànească.
    – Undeva aproape de alegerile din Ungaria, acceptăm alipirea Ardealului la Ungaria.
    – Infiinţăm Partidul Dacia (să fie şi pe placul lui D.Roxin )pe care-l votează toţi romànii , inclusiv cei cu dublă cetăţenie(uitaţi de psd,pdl,pmp,pnl. pupu, pup, etc)
    – Ţinànd cont că Ungaria are 6 milioane de locuitori iar noi 21 de milioane, şi-l mai încurajăm şi pe Dragnea cu morţii, càştigăm alegerile cu peste 70%.
    – Aşa că punem: Preşedinte, Prim-ministru, Guvern – romàn, cu majoritatea de 70% şi un referendum schimbăm Constituţia , alipim Moldova şi Tara Romànească şi declarăm ţara Dacia, cu limba oficială romàna. Astfel scăpăm de confuzia rom-romàn-Romània şi ne alegem cu noi teritorii, autostrăzi, baratz palinka, paprika, unguroaice focoase etc!
    Mai gàndim şi noi, ce draq…..gostea lui john!
    Planul A , mai tàrziu!

  33. Din pacate eu am semnat deja nu-mi pare rau l-am sustinut pe Erwin Albu si nu cred ca se mai poate
    semna sper pentru cei care nu au facut-o sa semneze sa se poata demara acest proiect pentru noi romanii , la alegeri va fi cu totul altceva.
    Da Doamne sa nu fie prea tarziu si sa se adune semnaturile necesare. DOAMNE AJUTA !

    • Domnule Radu Moraru, ati vazut pe cine ne bagati pe gat antamandu-va cu PER???

      Mircea Coșea (n. 9 iunie 1942, Ploiești) este un politician român, membru al Parlamentului European între 1 ianuarie 2007 și decembrie 2007.

      Până în 1997 a făcut parte din PSDR. În iunie 1997 a fondat împreună cu Theodor Meleșcanu și Iosif Boda partidul APR, care a fuzionat cu PNL în 2002. La 1 ianuarie 2007 a devenit membru al Parlamentului European din partea PNL. A făcut parte inițial din grupul parlamentar Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa. În martie 2007 a demisionat din PNL și a aderat la grupul parlamentar naționalist Identitate, Tradiție, Suveranitate, alături de deputații PRM în Parlamentul European. In prezent, noiembrie 2011, este prim-vicepresedinte in cadrul Partidului Ecologist Roman.

Comentariile sunt închise.