Toate incercarile de pana acum de stopare sau macar de incetinire a anchetelor demarate in forta de catre Directia Nationala Anticoruptie, de cand la conducerea acesteia a venit Laura Codruta Kovesi, au fost sortite esecului. Insa, probabil simtind ca se strange tot mai mult latul unor noi anchete explozive care vor deconspira inclusive retelele de trafic de influenta din cadrul justitiei care raspundeau pana acum la ordinele unor influenti politicieni sau oameni de afaceri, “nucleul dur” din asa-numita “fratie a magistratilor” incearca zilele acestea un contraatac disperat.
Insa cum cota de popularitate a actiunilor intreprinse de catre procurorii anticoruptie depaseste orice pronostic, “reactionarii” din justitie apeleaza la alte stratageme pentru a pune bete in activitatea DNA. Astfel ca, dupa cum sustin sursele noastre, cat de curand se va incerca un nou atac financiar la adresa DNA, semnalul de “invaluire” fiind deja dat, in mod surprinzator, de nimeni altul decat vicepresedintele si, totodata, seful Sectiei de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Pentru ca George Muscalu deja a inceput sa se exprime public ca lupta anticoruptie o fi ea buna, dar, chipurile, este prea costisitoare. Si sub motivul ca inregistrarile efectuate de SRI in cadrul anchetelor DNA ar costa prea mult, Muscalu nu s-a sfiit sa-i avertizeze pe oamenii Laurei Codruta Kovesi sa o lase mai moale cu aceasta metoda. Care, sa nu uitam, a dat rezultate spectaculoase, colaborarea dintre DNA si SRI ducand la arestarea pe banda rulanta a “baronilor” politici sau a miliardarilor imbogatiti din afacerile cu statul roman.
Fara tehnica speciala
George Muscalu este nu doar un vechi amic al magnatului Ion Tiriac, de pe vremea cand l-a anchetat in zadar pe fiul acestuia, dar si reprezentantul procurorilor in conducerea CSM, cel mai important for de reprezentare a magistratilor din Romania. Iar din aceasta pozitie bineinteles ca te-ai astepta ca Muscalu sa sprijine demersurilor celor pe care ii reprezinta. Numai ca, surpriza, vicepresedintele CSM a avut in ultima perioada niste pozitii cel putin bizare, care au inceput sa dea serios de gandit cunoscatorilor sistemului.
Astfel ca, dupa ce in ultima vreme cei de la DNA au fost obligati sa faca adevarate tururi de forta pentru a obtine avizele necesare din partea CSM pentru anchetarea unor confrati de breasla asupra carora planau suspiciuni de coruptie, George Muscalu a ajuns acum sa le ceara fatis oamenilor Laurei Codruta Kovesi sa renunte la colaborarea cu SRI-ul. Totul sub pretextul cusut cu ata alba ca folosirea tehnicilor de interceptare a comunicatiilor in cadrul anchetelor derulate de catre DNA ar fi prea costisitoare! Mai mult, prezent la un recent eveniment de specialitate, seful Sectiei de procurori a CSM a insistat asupra faptului ca judecatorii trebuie sa cenzureze cat mai mult posibil aceasta metoda, despre care a afirmat inclusiv ca ar atenta la viata privata. Iar pentru ca stupefactia confratilor de breasla sa fie una deplina, procurorul Muscalu a subliniat ca ”modalitatile de interceptare ale comunicatiilor nu ar fi unele consacrate in sistemul judiciar din Romania”, tragand concluzia ca “in fond si la urma urmei sunt metode costisitoare si foarte costisitoare”! O afirmatie care, mai mult ca sigur, reprezinta o adevarata gura de oxigen pentru “clientii” DNA care stiu bine ca, daca procurorilor anticoruptie li s-ar taia microfoanele, sansele lor de a scapa de pedeapsa ar creste substantial.
Bineinteles insa ca Muscalu a uitat sa precizeze si faptul ca, in urma folosirii legale a acestor tehnici speciale, DNA a reusit sa readuca in bugetul de stat sute de milioane de euro, bani care fusesera “sifonati” de cei interceptati cu mandate.
Actiune concertata cu Inspectia Judiciara
La doar cateva ore de la avertismentul lui Muscalu, cara a militat pentru limtarea stricta a interceptarilor telefonice sau ambientale, o noua presiune vine pe capul oamenilor Laurei Codruta Kovesi, de aceasta data din partea Inspectiei Judiciare. A carei sefa, Rica Vasiliu Cravelos, in loc sa explice pasivitatea subalternilor in nenumarate cazuri de sesizare a unor decizii vadit aberante date pe banda rulanta de unii judecatori, a anuntat pentru inceputul anului viitor o serie de controale interne privind “stricta monitorizare a dosarelor de mare coruptie”. Adica o noua cenzura suplimentara pe capul procurorilor anticoruptie, ceea ce nu face decat sa intareasca zvonurile ca inspectia judiciara va declansa o adevarata “prigoana” impotriva acestora, tinta finala fiind, bineinteles, incomoda Laura Codruta Kovesi. Care ar urma sa fie supusa unui sir interminabil de controale, in incercarea de a se gasi un pretext strict tehnic si birocratic pentru a se forta astfel o eventuala inlocuire sau macar o suspendare a acesteia. Planul de actiune este deja gandit in cele mai mici detalii, s-au stabilit pana si locurile unde vor avea controalele inopinante, numai ca Inspectia Judiciara uita un mic amanunt. Si anume ca nu are atributii pe controale privind unele documente secrete, domeniu care tine de activitatea ORNISS! Deci, prin subsolurile pe unde au de gand sa cotrobaie pot gasi cel mult niscaiva gandaci.
SRI, tinta in miscare
Extrem de interesant este insa faptul ca aceste incercari de exludere a interceptarilor din probele folosite de procurorii anticoruptie loveste si in cei care se ocupa practic de acest lucru. Este vorba despre ofiterii directiei speciale din cadrul SRI, condusa de generalul Dumitru Cocoru. Ceea ce nu face decat sa intareasca zvonurile ca si asupra acestuia din urma, dar si a altor sefi ai SRI care sprijina intensiv ofensiva anticoruptie, vor fi declansate adevarate linsajuri mediatice, dupa modelul deja brevetat. Insa tare interesant este cum s-ar mai misca “reactionarii” daca ar sti ca, poate, la randul lor si sereistii care colaboreaza cu procurorii DNA primesc din alta parte sprijin logistic de specialitate in aplicarea acestor metode care au starnit indignarea vicepresedintelui CSM, George Muscalu.
CSM: DNA a afectat independenta justitiei
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca sesizarea DNA, privind posibila savarsire a unor abateri disciplinare de catre judecatoarea Rodica Cosma la solutionarea propunerii de arestare preventiva a lui Radu Mazare si a lui Abraham Morgenstern, este de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.In replica, reprezentantii DNA sustin ca sesizarea pe care au depus-o la CSM in cazul judecatoarei Rodica Cosma respecta cadrul legal.
Sursa: enational.ro