lingouri aur

BREXIT-ul validat prin referendumul de joi din Marea Britanie ar putea avea un efect neașteptat asupra economiei românești. Şi asta deoarece mai mult de jumătate din rezerva de aur a Băncii Naționale a României este depozitată în afara granițelor țării, în special la Londra, conform b1.ro

La sfârșitul lunii mai 2016, rezerva de aur era de 103,7 tone, iar în evoluțiile prețurilor internaționale valoarea acesteia s-ar situa în jurul a 16 miliarde de lei, aproximt 3,6 milioane de euro, conform ZF. Rezervele internaționale ale României, valută și aur, erau la finalul lunii mai de 36,3 miliarde euro.

Dan Suciu, reîntors ca purtător de cuvânt al BNR, a afirmat că între Banca Națională a României și Banca Angliei există o relație bilaterală ce nu va fi afectată de ieșirea din Uniunea Europeană. Acesta nu s-a pronunțat pe viitorul rezervei de aur depozitată la Londra, dar a afirmat într-o declaraţie acordată pentru Ziarul Financiar că “Anglia putea să iasă şi din NATO, relaţiile între băncile centrale rămâneau la fel”.

Prețul aurului este în urcare cu 7,2% la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, ca efect al votului de la referendumul britanic.