Anchetatorii fac 61 de percheziţii în Argeş, la sedii de firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de şantaj, cămătărie, spălare de bani şi evaziune fiscală, care ar fi acordat împrumuturi de un milion de euro cu dobînzi foarte mari, printre cei împrumutaţi fiind oameni de afaceri cunoscuţi.

Procurorii DIICOT Piteşti şi poliţiştii de la Direcţia de Investigaţii Criminale din IGPR fac, marţi, 61 de percheziţii la sediile mai multor societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane suspectate de cămătărie, şantaj, spălare de bani, evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional.

Conform anchetatorilor, 11 persoane sunt urmărite penal în acest dosar, fiind suspectate că au acordat împrumuturi totale de peste un milion de euro, cu dobânzi mari, iar pentru a acoperi activităţile de cămătărie au creat circuite economice fictive prin mai multe firme.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii marţi de DIICOT, suspecţii au împrumutat sume mari de bani, cu dobânzi coprinse între trei şi zece la sută pe lună, printre cei împrumutaţi numărându-se oameni de afaceri care administrează firme cunoscute la nivel local, în judeţul Argeş, şi care deţin în patrimoniu bunuri imobile sau mobile ce reprezentau o garanţie pentru recuperarea sumelor de bani împrumutate şi a dobânzilor.

Dacă cei care luau bani împrumut cu dobândă nu puteau returna sumele împrumutate şi dobânda stabilită, membrii grupului infracţional treceau la ameninţarea cu acte de violenţă împotriva lor sau a familiilor debitorilor.

Procurorii spun că, pe lângă administratorii de firme cărora suspecţii le împrumutau bani, “o altă categorie de persoane împrumutate de membrii grupului infracţional sunt fiii unor persoane cu potenţial financiar din judeţul Argeş, aceştia fiind atraşi în cercul de «prieteni» ai suspecţilor şi împrumutaţi cu sume de bani din ce în ce mai mari, pe care nu le mai puteau restitui fără ajutorul părinţilor”.

Anchetatorii spun că dobânda percepută era între 4% şi 10% lunar, în cazul sumelor de bani împrumutate pe o durată mare de timp şi peste 15% în cazul sumelor de bani împrumutate pentru perioade de timp scurte.

Anchetatorii mai notează că exista şi o a treia categorie de persoane împrumutate cu dobânzi mari, fiind vorba despre oameni fără o situaţie financiară foarte bună, care împrumutau sume mai mici de bani. Pentru a-şi recupera banii de la aceştia, suspecţii îi considerau responsabili pe cei prin intermediul cărora datornicii ajunseseră să-i cunoască pe membrii grupului infracţional.

Conform sursei citate, vor fi puse în executare 23 de mandate de aducere, suspecţii urmând să fie audiaţi la sediul DIICOT Piteşti.

sursa mediafax.ro