Procurorii de la DNA- Suceava percheziționează în acest moment locuința șefului Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) -Suceava, comisarul-șef Macsim Cristian, și la locuința unui alt subordonat al acestuia, comisarul Todiruţ, potrivit unor surse judiciare.
Aceleaşi surse judiciare au explicat pentru „Evenimentul zilei” detalii despre această anchetă DNA la SIPI- Suceava. Totul începe la sfârşitul anului 2013, atunci când s-au efectuat investigaţii de către DIPI Suceava pentru a obţine informaţii privind activităţile de contrabandă cu ţigări de provenienţă ucraineană derulate în zona localităţilor Frătăutii Noi, Vicovu de Sus si Vicovu de Jos din jud. Suceava şi a rezultat implicarea în contrabanda cu ţigări a poliţiştilor Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti. Ofițerii SIPI au descoperit inclusiv locurile prin care se realizează trecerea ţigărilor peste frontiera verde, traseele de deplasare, locurile de depozitare.
- În acest context, poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti (Suceava) au aflat că există informaţii la nivelul structurilor specializate despre implicarea lor şi, în perioada iulie 2013 – iulie 2014 au prefabricat probe de natură a induce în eroare organele judiciare, pentru a fi cercetate exact persoanele care au furnizat informaţii la DIPI.
- Sursele judiciare au arătat că În scopul realizării cercetării abuzive a două persoane de la care s-au aflat unele detalii infracţionale privind implicarea poliţiştilor din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti, jud. Suceava aceştia au constituit două dosare penale în care au fost cercetate pentru fapte de furt calificat şi alte fapte sesizate iniţial ca fiind comise de AN (autor necunoscut n.r.), exact persoanele care au furnizat informaţii despre implicarea lor, fiind astfel constituite două dosare ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.
- De asemenea, poliţiştii implicaţi în contrabandă din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti fiind delegaţi să procedeze la transcrierea de convorbiri telefonice interceptate, în timpul cercetărilor efectuate în unul din aceste două dosare fabricate, au luat la cunoştinţă, din conţinutul interceptărilor inclusiv despre colaborarea dintre cele două persoane cercetate: şi anumiţi ofiţeri din cadrul DIPI cărora cele două persoane le furnizau informaţii care îi vizau direct pe poliţiştii Secţiei 4 Gălăneşti şi despre sprijinul acordat de poliţişti, unor grupări de contrabandişti de ţigări, iar în final, în baza unor probe mincinoase ori acte false, organele de poliţie au obţinut arestarea preventivă a celor două persoane, în scopul de a stopa colaborarea cu cadre ale structurilor de informaţii.
Interceptările telefonice
Sursele judiciare au mai explicat că tot în contextul derulării anchetei în dosarele penale menţionate ce au fost înregistrate la IPJ Rădăuți, în anii 2013-2014, efectuându-se interceptări telefonice în cursul urmăririi penale, conducerea SIPI Suceava a putut să ia cunoștință despre faptul că ofiţeri din subordinea sa colaboreaza cu unul din cei cercetaţi iar discuţiile telefonice dintre cei doi transpar în activităţile derulate în dosarul penal astfel că informațiile furnizate ofiţerului SIPI privitoare la activități de sprijin de contrabandă și constituire de grup infracţional organizat derulate de polițiști de la Secția 4 Gălănești ajungeau tocmai la cunoştinţa celor vizaţi în convorbiri.
- Mai mult,susțin sursele citate, ofiţeri adunau date în cadrul atribuțiilor de serviciu, pentru documentarea unui caz referitor la implicarea a doi poliţişti şi informau pe Macsim Cristian – comisar șef al SIPI Suceava.
- Dar, cei doi poliţişti, care au format obiect al documentării au cunoscut din timp și fără drept, că sunt urmăriți informativ de o structură specializată de informații şi nu au anunţat structurile abilitate despre acest incident şi nici pe superiorii lor pentru a se dispune măsuri urgente de încetare a delegării în acel dosar.
- De asemenea, comisarul șef Macsim Cristian, luand la cunoștință despre aceleași aspecte, prin prisma funcției deținute aceea de șef al SIPI Suceava, nu a dispus nici o măsură pentru a atenționa subordonaţii care lucrau la caz cu privire la faptul că informațiile strânse pe teren transpar în convorbirile purtate cu sursa sa umană de informații și că aceste informații au ajuns la cunoștința infractorilor vizați, respectiv, polițiști ai Secției nr. 4 Gălănești.
- Fiind în prezența unei scurgeri de informații din care rezultau indicii de comitere a unor fapte grave de contrabandă cu țigări în care erau implicați și polițiștii din zonă, care anchetau pe informatori ai DIPI , comisarul șef Macsim Cristian era obligat prin prisma atribuțiilor sale de serviciu să ia măsuri urgente de atenționare a ofițerilor de informaţii , pentru a înceta legătura telefonică cu informatorul său ori să anunțe de îndată, procurorul de caz.
- Mai mult a rezultat că multiple piedici punea șeful structurii Macsim Cristian, care refuza categoric unor subordonaţi rapoarte investigative documentate , din care rezultau indicii de comitere a unor infracțiuni de către polițiști și procuror din jud. Suceava, rezultând că Macsim Cristian protejează în acest mod, persoanele vizate în informațiile respective.
Țigări în mașina poliției
Astfel, susțin sursele judiciare, a rezultat că agenți în cadrul Secției nr. 4 Gălăneşti, se aflau lângă o mașină abandonată de un contrabandist în care se aflau mai multe baxuri de țigări de contrabandă, iar polițiștii, au în încărcat mai multe baxuri în autoturismul poliției. Deşi Macsim a aflat despre aceste implicaţii ale poliţiştilor , în calitate de şef SIPI Suceava nu a luat legătura cu un procuror competent, și nici nu s-a realizat vreo supraveghere operativă, din partea structurii asupra persoanelor vizate.
- Într-un alt caz, agentul Iulian Lămășanu în 2010 a avut un accident cu pagube , conducând mașina din dotarea poliției, pe raza localității Costișa, sub influența băuturilor alcoolice, iar dosarul penal a fost mușamalizat cu ajutorul procurorului Dumitru Dâmbu în schimbul unei sume de bani, pentru a-i da agentului o soluție de netrimitere în judecată, procurorul Dumitru Dâmbu. Dîmbu, susrsele citate, este bun amic cu Cristian Macsim.
Potrivit surselor judiciare, în virtutea prerogativelor date de funcția deținută, de conducător al unei structuri specializate pe linie de informații și protecție internă, Cristian Macsim a respins oficial un raport informativ referitor la implicarea procurorului Dâmbu Dumitru în mușamalizarea unui accident rutier petrecut în anul 2010, în care a fost implicat agentul de poliție Iulian Lămășanu din cadrul postului de poliție comunal, existând suspiciuni că procurorul l-ar fi favorizat pe agent în mod abuziv, cu încălcarea normelor de procedură penală, pentru a omite tragerea la răspundere penală a acestuia, în sarcina căruia se reținuse infr. de conducere pe drumurile publice avand în sange o îmbibație alcoolică peste limita legală (Dumitru Dambu fost procuror șef secție urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, a fost cercetat în stare de arest preventiv într-un alt dosar, intrumentat de DNA București , pentru mai multe infracțiuni de corupție).
Aceeleași surse au explicat pentru „Evenimentul zilei” că ancheta în acest caz vizează posibile fapte de abuz în serviciu și favorizarea infractorului. Potrivit unor prime date, cei doi ofițeri foloseau în interes personal informațiile din cauzele pe care le instrumentau, pentru a favoriza unele persoane și a obține interese materiale.
- Potrivit presei locale, Macsim (41 de ani) ocupă funcția din august 2012. El a ocupat postul de conducere din cadrul SIPI Suceava în perioada iunie 2009 – iulie 2010, iar mai apoi a acceptat să plece la Iaşi, unde până la 15 iulie 2012 a fost şef al aceleiaşi structuri.
- Macsim lucrează în structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor din 1996. În această perioadă a fost angajat al Poliţiei de Frontieră şi la Direcţia Generală Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni asimilate celor de corupție, infracțiuni contra înfăptuirii justiţiei și infracțiuni de fals, comise în perioada 2013-2014.
În cursul zilei de 22 decembrie 2014, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 6 locaţii situate pe raza județului Suceava, reprezentând domicilii ale unor persoane fizice.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Direcției de Informații și Protecție Internă și din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
sursa evz.ro