Recenta demonstratie de forta a Rusiei fata de Occident are ca pret propria stabilitate interna.
La 7 august, presedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca alimentele patrunse in tara in pofida sanctiunilor impuse importurilor din Vest sa fie distruse. A fost o initiativa privita cu manie de oficialii si publicul rus, scrie, intr-o analiza, Stratfor.
Nemultumirea vine din faptul ca importurile alimentare in Rusia au scazut dramatic dupa ce Kremlinul a impus sanctiuni Uniunii Europene, drept raspuns la sanctiunile venite de la UE si SUA dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea. Rusii au fost maniati ca Putin distruge mancarea intr-un moment in care cetatenii sunt tot mai stramtorati financiar.
Sursa citata apreciaza ca, daca autoritatile ruse vor continua sa distruga alimentele ce incalca embargoul, atunci protestele vor deveni tot mai puternice.
Rusia a introdus sanctiuni asupra multor produse alimentare occidentale la 5 august 2014, drept raspuns la sanctiunile impuse Rusiei de Occident pentru implicarea in criza din Ucraina. Cu toate ca doar anumite alimente au fost interzise, sanctiunile au contribuit la o crestere in medie a pretului la alimente de 20% in anul ce a trecut. Pretul unor alimente de baza, precum varza, a crescut chiar cu peste 60%.
La inceput, Kremlinul a promis sa stavileasca cresterea de preturi, sa sporeasca productia interna si sa importe alimente din noi surse. Intr-adevar, importurile de fructe si legume din tari din afara UE si SUA, precum Serbia si Macedonia, au crescut cu 35 pana la 200% in anul ce a trecut.
Piata neagra a fost insa cea care a amortizat lovitura interdictiilor. Pentru a ocoli sanctiunile, tarile ce nu pot exporta in Rusia au inceput sa livreze prin Belarus si Kazahstan – dovada o crestere de 141% si respectiv 108% a exporturilor UE in aceste tari in primele sase luni dupa introducerea sanctiunilor. Cele doua tari au re-exportat mare parte a acestor produse in Rusia.
Cand Rusia a inchis si aceasta posibilitate, la inceputul lui 2015, cei care re-exportau produse europene in Rusia au inceput pur si simplu sa falsifice documentele de provenienta. Guvernul rus este constient de aceasta noua metoda, asa ca a sporit controalele. Drept urmare a acestei situatii si a ordinului expres al lui Putin, mii de kilograme de alimente introduse in Rusia ilegal au fost distruse. Este totusi o cantitate mica din alimentele ce reusesc sa patrunda in Rusia dinspre tarile UE.
Opozitia publicului fata de distrugerea alimentelor este in crestere. Sute de mii de persoane au semnat o petitie online in care se solicita ca alimentele importate ilegal sa nu mai fie distruse, ci donate saracilor. Parlamentarul Andrei Krutov a propus donarea alimentelor confiscate in regiunile framantate de razboiul separatist din Ucraina.
Liderul opozitiei ruse, Mihail Kasianov, a subliniat, in acelasi timp, cat de paguboasa este politica distrugerii alimentelor in conditiile in care 20 de milioane de rusi traiesc sub limita saraciei.
Daca aceste reactii sunt cumva de asteptat, Kremlinul cu siguranta nu se astepta sa fie criticat de sustinatorii sai, precum prezentatorul TV Vladimir Soloviov, care a spus public ca nu intelege de ce este distrusa mancarea intr-o tara care a trait foametea cumplita din timpul razboiului. Pana si un important preot ortodox, sustinator al lui Putin, a criticat initiativa cu vorbele: „Bunica mea mi-a spus mereu ca e un pacat sa arunci macarea. Aceasta idee este nebuneasca, stupida si rea”.
Acum, scrie sursa citata, Moscova pune la incercare standardul de viata in Rusia pentru a castiga in fata Occidentului. In pofida criticilor, Guvernul rus insista sa limiteze importul de alimente. Insa controversa risca sa agraveze nemultumirea societatii cu privire la situatia economica, ceea ce poate duce la mai multe proteste. Din acest motiv, este posibil ca Rusia sa isi modereze raspunsul la incalcarea sanctiunilor, prin limitarea raidurilor la cateva episoade sporadice.
Exceptia de la regula
Desigur, sunt si exceptii de la politica dura impusa de Kremlin fata de importurile occidentale. Caviarul, numit si „mancarea tarilor”, nu a fost inclus pe lista neagra, asa ca o firma din Italia a reusit sa se infiltreze pe piata din Rusia.
Agroittica Lombarda SpA, cel mai mare producator european in domeniu, a devenit de cateva luni si cel mai mare furnizor al tarii, insa a fost nevoita sa recurga la o smecherie. „Am fost nevoiti sa punem un nume rusesc pe eticheta si sa nu mentionam ca produsul a fost fabricat in Italia”, a explicat Lelio Mondella, care conduce compania.
Agroittica Lombarda SpA vinde patru feluri de caviar in tara lui Putin, care costa de la 20 de euro pana la 80 de euro pe cutia de 10 grame.
Rusia nu poate profita de sturionii din Marea Caspica, deoarece pescuitul este momentan interzis, avand in vedere ca acestia s-au imputinat foarte mult in ultima vreme.
Pozitia Romaniei
In intreaga dezbatere provocata de politica Rusiei s-a remarcat si Romania. Ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a atras atentia asupra masurii luate de presedintele rus, Vladimir Putin, intr-o scrisoare adresata institutiei de profil din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).
In scrisoarea adresata directorului general al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Jose Graziano da Silva, publicata pe site-ul ministerului, Daniel Constantin scrie ca „decretul emis de presedintele Rusiei, prin care decide sa fie distruse alimente provenite din Occident, interfereaza cu angajamentele acestei tari asumate ca parte a FAO”.
El aminteste ca aceste angajamente au fost asumate in cadrul unei conferinte sustinute in Romania, in 2014, pe care a prezidat-o.
„Avand in vedere functia mea de ministru al Agriculturii in cadrul unei tari care lupta pentru reducerea risipei alimentare, consider ca este de datoria noastra sa popularizam termenii decretului catre toti oamenii afectati de foamete si saracie. Este de datoria noastra sa luptam impotriva acestei risipe alimentare”, a remarcat Daniel Constantin.
Ministrul roman al Agriculturii a apelat la FAO pentru ca institutia organizeaza intalniri frecvente cu reprezentantii Rusiei si spera ca, in acest mod, sa se gaseasca o solutie.
sursa: ziare.com
Așteptăm cu nerăbdare să-l vedem pe Putin cum aruncă în aer Rusia după ce a aruncat în aer alimentele.Unii spun că este un om normal, dar cei care spun acest lucru oare sunt.
Comentariile sunt închise.