Premierul Victor Ponta a marcat marți mai multe puncte importante din strategia cu care și-a propus să câștige turul al doilea al alegerilor prezidețialelor. În primul rând, pentru că „recomandările” perdanților sunt, se pare, foarte importante pentru el, a convins deja doi dintre cei care au obținut câteva procente să îl susțină în turul doi. Teodor Meleșcanu și Corneliu Vadim Tudor s-au aruncat cu arme și bagaje în tabăra lui Ponta, fiecare cu interesul său.

În al doilea rând, s-a preocupat să spargă și mai mult tabăra liberală, și a pus la cale „discuții cu colegii din coaliția de guvernare” pentru a anunța că prima sa opțiune ca premier este Călin Popescu Tăriceanu.

La ora 17 a început o ședință a liderilor coaliției. Au participat PSD, UNPR, PC, UDMR, grupul minorităților naționale și… PLR, partidul lui Tăriceanu, despre care Ponta a anunțat că, începând de marți, a fost cooptat și formal în coaliția de guvernare.

După numai jumătate de oră, premierula apărut cu „rezumatul” acestor discuții și a anunțat că dacă va fi președinte, la Palatul Victoria va fi un alt guvern și, pentru că nu dorește să păstreze ca pe o surpriză pentru partenerii de coaliție numele viitorului premier și nici nu vrea să impună el un șef al Executivului, ci să fie unul care are sprijinul coaliției, a organizat această întâlnire pentru a le prezenta variantele. De asemenea, el a susținut că viitorul premier ar trebui să fie o garanție că se păstrează cota unică de impozitare la 16%, că se scutește de impozit profitul reinvestit, că se păstrează CAS redusă, dar și că se aplică măsurile sociale pe care le-a inițiat Cabinetul condus de el.

Dar înainte de a ne dezvălui numele premierului pe care și-l dorește, Victor Ponta a ținut să amintească faptul că, după alegeri, până pe 21 decembrie, când ar trebui să preia mandatul la Cotroceni, dacă va câștiga scrutinul, el va fi șeful Guvernului și va avea grijă să termine proiectul de buget pentru 2015 și alte proiecte importante.

Acestea fiind zise, așa cum era așteptat deja, el a declarat că prima opțiune pe care o are în vedere pentru postul de prim-ministru este Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Partidului Liberal Reformator, actual președinte al Senatului. Și care, după cum a precizat Ponta, este unul dintre fondatorii USL, deci garantează că vor fi duse mai departe principiile care au stat la formarea Uniunii, „schimbarea regimului Băsescu, echilibrul social, dezvoltarea economică, vor fi continuate şi în 2015 şi 2016”.

Variante: Georgescu și Maior

Apoi Victor Ponta a declarat că nu exclude varianta unui premier tehnocrat: „Am discutat cu colegii mei, dacă pe parcursul următoarelor zile sau săptămâni vom considera că trebuie să dăm un semnal foarte clar de păstrare a disciplinei fiscal-bugetare, atunci nu exclud posibilitatea de a avea un prim-ministru tehnocrat în persoana primului-viceguvernator, a domnului Florin GeorgescuŢ.

În fine, o a treia variantă prezentată de Ponta este George Maior, directorul SRI: „Dacă pentru România apar pericole de securitate strategică şi pentru a da foarte clar garanţii privind continuarea dezvoltării democratice, a obligaţiilor noastre internaţionale, de asemenea, putem lua în considerare şi cred că ar fi o persoană competentă în acest sens – domnul George Maior, în măsura în care domnia sa, aşa cum a anunţat public, îşi va depune demisia din funcţia de director al SRI după alegeri”.

Dar, a insistat Ponta, principala opţiune politică pe care partidele din coaliție trebuie să o analizeze este Tăriceanu. „Până în 16 noiembrie nu discutăm nimic despre cine, ce minister, cine va fi. Toţi membrii coaliţiei, cu excepţia grupului minorităţilor, care nu a solicitat acest lucru, vor avea reprezentare în Guvern”, a spus actualul premier. Cu alte cuvinte, partidul lui Tăriceanu, PLR, va avea și alte funcții pe lângă șefia Executivului.

Ponta a precizat că noul premier va fi stabilit și anunțat oficial după 18-19 noiembrie, când partidele din coaliție au termen să dea un răspuns la cele trei variante. Tot atunci se va discuta structura și programul pe 2015-2016 pentru viitorul Guvern.

Meleșcanu va fi consilierul lui Ponta

Tot marți, Victor Ponta și-a apropiat unii din candidații perdanți. În primul rând, fostul șef al SIE, Meleșcanu, a anuțat că recomandă electoratului care a votat pentru el să pună ștampila în finală pe candidatul PSD. Puțin mai târziu, actualul premier a ieșit să declare că Meleșcanu îi va fi consilier la Cotroceni pe teme de securitate.

Meleșcanu spune că a luat decizia pe baza „evaluărilor contextului politic intern” și „a unei serii de discuții” cu premierul.

Un factor esenţial de care a ținut cont, a mai spus fostul șef al SIE, a fost convingerea sa fermă că împreună cu Victor Ponta va putea pune în practica o politică destinată consolidării securităţii României în contextul actual şi „o dezvoltare economică durabilă în folosul tuturor românilor”.

Potrivit rezultatelor finale anunţate de BEC, Meleşcanu a obţinut 104.131 de voturi, reprezentând 1,09%.

Vadim: arestarea lui Năstase și Hrebenciuc, o rușine

Al doilea „pact” realizat de tabăra Ponta marți a fost protocolul semnat de UNPR şi PRM pentru susţinerea candidatului PSD în turul II. „Am fost curtat de ambele tabere, dar, după o serioasă reflectare, am decis să-l ajut pe tânărul Victor Ponta să se mute cu biroul la Palatul Cotroceni pentru că, vorba aia, aleg răul cel mai mic”, a declarat Corneliu Vadim Tudor. Președintele PRM a cerut „să se termine cu arestările astea abuzive”. El a mai spus că arestările lui Năstase și Hrebenciuc sunt o rușine și că susține legea amnistiei. Referindu-se la Hrebenciuc, Vadim a susținut că dosarul cu pădurile „este o comicărie”, iar arestatul „are păcatele lui, dar are și merite”. Nu a uitat să promită că nu va vota niciodată „un om de altă etnie”.

Șeful PRM a fost votat de 3,68% (349.416 voturi – n.r.) dintre români la primul tur al alegerilor prezidenţiale. „Pachetul” obținut prin protocolul cu UNPR, în schimbul susținerii lui Ponta, este încă un mister.

Mazăre îl vrea pe Tăriceanu

Primarul social-democrat al Constanţei, Radu Mazăre, a spus marţi că nu este împotriva scenariului în urma căruia Călin Popescu Tăriceanu ar urma să devină prim-ministrul României, dacă Victor Ponta câştigă alegerile prezidenţiale. Edilul a precizat că s-ar simţi confortabil cu un astfel de şef al Guvernului. „Eu sunt extrem de confortabil cu Tăriceanu. Da, chiar îmi place. (…) Ponta a avut o poziţie pe care eu o apreciez, nu am absolut nimic a-i reproşa ca şi candidat, prestaţie impecabilă. El a spus aşa, nu putem şi nici nu-i bine să luăm noi tot. Şi, chiar cred că nu-i bine să luăm noi tot, să avem şi preşedinte, şi prim-ministru”, a mai susţinut primarul Constanţei.

 

Sursa text / foto: puterea.ro

Comentariile sunt închise.