MINOLTA DIGITAL CAMERAAstazi, 25 aprilie, Parlamentul urma sa voteze un nou Guvern, insa sunt mari șansele ca Republica Moldova sa ramana și fara președinte al Legislativului. Parlamentul a aprobat decizia de creare a unei Comisii speciale pentru revocarea din funcție a președintelui Parlamentului, Marian Lupu.

Aceasta va fi creata din 7 membri, care vor reprezenta proporțional fracțiunile parlamentare, relateaza UNIMEDIA.

Printre motivele invocate de comuniști, ca autori ai proiectului de hotarare privind revocarea speakerului, a fost menționat ca Marian Lupu a intreprins mai multe „acțiuni care submineaza democrația, statul de drept și care compromit Legislativul”.

Din partea PCRM, in comisie au fost delegați Igor Vremea, Zinaida, Chistruga și Gheorghe Anghel. Din partea liberal-democraților in comisie vor participa Valeriu Ghilețchi și Iurie Chiorescu, iar de la democrați – Alexandru Stoianoglu.

Liberalii din grupul minoritar PL au decis sa nu participa la aceste acțiuni și au renunțat sa participe in cadrul comisiei. Ion Hadarca, liderul grupului majoritar, totuși, l-a delegat pe Vadim Vacarciuc sa reprezinte fracțiunea PL in Comisie.

Pentru demiterea speakerului este nevoie de votul a 2/3 din deputați, ceea ce constituie 67 de voturi. Procedura de vot va fi una secreta. Liberal-democrații, grupul Dodon și Mișin, dar și grupul majoritar al PL au anunțat ca vor vota pentru revocarea inainte de termen a speakerului.