Parlamentul Republicii Moldova a ratificat cu 59 de voturi „pentru” Acordul de Asociere și Liber Schimb cu UE. Pentru ratificare erau necesare cel puțin 51 de voturi, adică o majoritate simplă. Înaintea votului opoziția comunistă a părăsit sala de ședințe, după ce liderul PCRM Vladimir Voronin a criticat aspru Acordul, numind semnarea lui la 27 iunie o „trădare” a intereselor naționale ale țării. În cuvântările lor premierul Iurie Leancă și mai mulți lideri ai majorității parlamentare au lăudat Acordul și au promis continuarea integrării europene a Republicii Moldova.
În timpul votului, âteva mii de persoane au participat la un miting de susținere a ratificării Acordului de Asociere dintre Moldova și UE. Potrivit agenției IPN, participanții la adunarea din fața Parlamentului ar fi venit din „toate raioanele țării”.
Vorbind astăzi la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Jonathan Todd, a salutat votul din Parlamentul de la Chişinău, remarcând rapiditatea cu care a venit votul „la numai cinci zile de la semnarea Acordului de Asociere”. Ratificarea Acordului, a spus Todd, confirmă decizia „suverană a Republicii Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană”, de a „rupe cu trecutul” şi de a crea un viitor mai bune pentru toţi cetăţenii Moldovei.
Premierul României, Victor Ponta, a spus că Republica Moldova, Georgia și Ucraina, care au semnat la 27 iunie Acordurile de Asociere la UE, vor avea de făcut față „cu siguranță” la „represalii, repercusiuni, efecte negative din partea altor vecini de la est” și le-a promis sprijinul României pentru a face față unor asemenea acțiuni. Ponta a făcut declarația înainte de ratificarea astăzi la București a acordurilor UE cu cele trei foste republici sovietice în camera inferioară a Parlamentului României, Camera Deputaților. Potrivit agenției Agerpres, Senatul României urmează să ratifice acordurile joi 3 iulie.
La Moscova, icepremierul rus Dmitrii Rogozin a spus că Acordul de Asociere dintre Moldova și UE este lipsit de logică și încalcă drepturile locuitorilor din regiunea transnistreană.
Potrivit agenției românești Agerpres, Rogozin, emisarul special al Kremlinului în chestiunea transnistrenă, a formulat criticile la întânirea avută astăzi la Moscova cu liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. ”Logică în semnarea acestui acord (cu UE) nu există. Poziția Chișinăului, pe care noi nu o înțelegem în niciun fel, este contrară logicii firești a dezvoltării vieții”, a spus Rogozin, adăugând că ”astăzi, drepturile fundamentale ale omului pentru locuitorii din Republica Transnistria sunt încălcate… de Republica Moldova și de cei care au semnat Acordul de Asociere la UE”.
Tot astăzi dimineață din Rusia s-a anunțat că autoritățile au decis interzicerea importului de carne procesată din Moldova începînd de la 5 iulie, invocând nerespectarea standardelor fitosanitare ale Uniunii Vamale de către companiile moldovenești. Potrivit presei de la Chișinău, agenția rusă Rosselhoznadzor a luat decizia după ce compania Tehnostel Car din Moldova a livrat în Belarus slănină prelucrată necorespunzător. Autoritățile ruse au mai spus că firma moldoveană nici nu avea autorizație de export pe piața statelor Uniunii Vamale, alcătuită din Rusia, Belarus și Kazahstan.