Rusia trebuie să își retragă imediat toate forțele militare de pe teritoriul ucrainean, se menționează într-o rezoluție adoptată joi de plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg. Eurodeputații declară ilegale planurile Crimeii de a organiza un referendum pentru aderarea sa la Rusia, atenționând că acțiunile Moscovei reprezintă o amenințare la securitatea UE, informeaza Agerpres.
Rezoluția condamnă ferm ‘actul de agresiune reprezentat de invadarea Crimeii’ pe care l-a făcut Rusia și cere retragerea imediată a tuturor forțelor militare ‘prezente ilegal pe teritoriul ucrainean’. Rusia ‘a încălcat clar’ dreptul internațional, conform Cartei ONU, OSCE, Memorandumului de la Budapesta din 1994 și altor convenții, ‘amenințând securitatea UE’, se mai arată în text.
Eurodeputații denunță referendumul care va fi organizat duminică privind aderarea Crimeii la Rusia și consideră decizia autorităților autoproclamate din Crimeea de a-și declara independența la 11 martie drept ‘ilegitimă și ilegală’. Ei afirmă că, în conformitate cu constituția Ucrainei, Republica Autonomă a Crimeii poate organiza referendumuri doar pe teme de interes local, dar nu pentru a modifica granițele recunoscute internațional.
Textul respinge obiectivul asumat de Rusia de a proteja vorbitorii de rusă din Crimeea, considerându-l ‘complet nefondat’, având în vedere că ‘nu există nicio discriminare’ la adresa grupului respectiv. De asemenea, ‘defăimarea protestatarilor împotriva politicii lui Ianukovici, numiți fasciști de propaganda rusă’, este condamnată ferm.
În același timp, eurodeputații solicită guvernului ucrainean să protejeze drepturile minorităților naționale, inclusiv pe cele ale ucrainenilor care vorbesc limba rusă și cer un nou regim privind limbile, care să ofere sprijin tuturor limbilor minoritare. În acest sens, deputații salută decizia președintelui ucrainean interimar de a respinge o lege care ar fi afectat dreptul de a utiliza limbi minoritare în Ucraina, printre care și cea română.
PE subliniază necesitatea ca UE și statele membre să se adreseze Rusiei cu o singură voce și să sprijine dreptul unei Ucraine unite de a-și decide liber viitorul.
Eurodeputații salută decizia Consiliului European din 6 martie de a suspenda negocierile privind liberalizarea vizelor și acordul de parteneriat cu Rusia și afirmă că, în cazul în care Rusia va anexa Crimeea, UE va trebui să impună rapid un embargo asupra armelor și tehnologiei cu dublă utilizare, restricții privind vizele, înghețarea bunurilor și măsuri împotriva companiilor rusești, mai ales din sectorul energetic, conform legislației UE.
De asemenea, membrii PE salută decizia UE de a oferi Ucrainei un pachet de ajutor de 11 miliarde de euro și de a semna capitolele politice ale Acordului de Asociere, implementând imediat unele reduceri ale tarifelor vamale pentru importurile UE de bunuri din Ucraina. În același timp, ei cer accelerarea liberalizării vizelor cu Ucraina, precum și introducerea ‘unor proceduri temporare, foarte simple și ieftine de obținere a vizelor la nivelul UE și al statelor membre’ pentru cetățenii ucraineni.
Nu în ultimul rând, rezoluția specifică faptul că orice cooperare parlamentară între PE și Duma de stat rusă și, respectiv, Consiliul Federal ‘nu mai poate avea loc în parametrii obișnuiți.
Sursa: Revista 22
Comentariile sunt închise.