sonda gaze de sistUn grup de membrii ai Parlamentului European a cerut autorităţiilor poloneze să examineze impactul explorării şi exploatării gazelor de şist asupra consumului de apă.

Fiecare puţ de explorare foloseşte aproximativ 20 000m cubi de apă, a spus Ministrul de mediu unei delegaţii de la comitetul parlamentar de petiţii în mai. Circa 50 de puţuri de explorare sunt în funcţionare, reprezentând 1% din consumul naţional de apă. Autorităţiile poloneze pot subestima grav cantitatea de apă necesară, au susţinut MPE într-un raport publicat săptămâna trecută. În Polonia, a fost acordat un număr total de 108 licenţe de explorare, niciuneia fiindu-i încă permisă extracţia comercială. Membrii Parlamentului European au amintit un studiu din 2011 făcut de Centrul European pentru Consum şi Producţie Durabilă care susţinea că Polonia are puţine resurse de apă.

Persoanele care au cerut o investigare parlamentară susţin că regiunile cu cantităţi mari de gaze de şist, cum sunt Wielkopolska, Mazowosze şi Lublin, suferă deja de lipsă de apă.

Cu toate acestea, oficialii polonezi au spus delegaţiei parlamentare că, la un puţ de explorare din Łebień, cantităţi mari de apă au fost colectate pe parcursul a câteva luni, ceea ce înseamnă că nu a fost nicio descreştere a cantităţii de apă subterană. Pentru a trage apă de suprafaţă sau de subteran, companiile trebuie să obţină un permis şi să plătească taxe.

Separat, membrii Parlamentului European au spus că problema emisiilor de dioxid de carbon nu a fost pe întreg examinată în studiile poloneze ce susţin planurile de exploatare a gazelor de şist.

Un studiu de anul trecut al Comisiei Europene a descoperit că emisiile de la generarea de electricitate pe baza gazelor de şist erau cu 4-8% mai mari decât în cazul gazului convenţional folosit în Europa, au menţionat Membrii Parlamentului European. De asemenea, studiul din 2012 a descoperit că emisille de la generarea electricităţii pe baza gazelor de şist erau cu 41-49% mai mici decât cele de la cărbuni.

Concluziile delegaţiei privind problemele de mediu legate de gazele de şist în Polonia au fost diluate în urma obiecţiilor unor parlamentari europeni polonezi din zona grupurilor politice de dreapta, susţine o sursă.

Din această cauză, raportul finalizat nu trage concluzii legate de implementarea directivei poloneze de evaluare a impactului asupra mediului. În iulie, guvernul a adoptat noi legi care scutesc efectiv toate puţurile de explorare. Anul viitor, Ministrul polonez al mediului va prezenta raportul cu privire la 7 proiecte de monitorizare a puţurilor de explorare a gazelor de şist.

Articol original publicat in limba engleza de ENDSEurope.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.