Guvernatorul Băncii Naționale a României va fi în continuare obligat să prezinte anual Parlamentului un raport de activitate, incluzând situația financiară și un raport de audit, dar respingerea documentului va atrage demiterea de drept a Consiliului de Administrație, prevede un proiect de lege depus la Parlament, informează profit.ro
În același timp, membrii Consiliului de Administrație al BNR vor fi numiți tot pe 5 ani, dar fără posibilitatea reînnoirii mandatului, ca în prezent, mai prevede documentul.
Proiectul modifică actualul statut al BNR.
Legislația actuală impune guvernatorului BNR ca, în numele Consiliului de Administratie, să prezinte Parlamentului, până la data de 30 iunie a anului următor, raportul anual al Băncii Naționale a României, care cuprinde activitățile instituției, situațiile financiare anuale și raportul de audit. Documentele sunt dezbătute în ședința comună a Parlamentului, dar fără să fie supuse votului.
Proiectul inițiat acum în Parlament de senatoarea ALDE Cristiana Anghel prevede însă că raportul va fi votat, iar respingerea de către plenul reunit al celor două Camere atrage demiterea de drept a Consiliului de Administrație al BNR, cu argumentul că membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale au „un statut privilegiat”, iar Banca Națională a României este „stat în stat”, astfel că situația trebuie reglată. Practic, conducerea BNR ar urma să fie demisă după modelul aplicat în cazul TVR, de exemplu.
Citiți mai mult pe profit.ro