Prinşi cu telenovela de corupţie care o are în centru pe Elena Udrea, am uitat complet că mai există Victor Ponta! Iată, deci, un prim câştig de imagine pentru şeful guvernului. Dar e doar asta? Întâmplările şi scandalurile din ultima vreme ţes o pânză a coincidenţelor care ar trebuie să ne pună pe gânduri. Nu neapărat în sensul direct al conspiraţiilor evocate de doamna Udrea, ci al subtilităţilor şi al nuanţelor în care curg investigaţiile şi anchetele penale şi care nu pot fi văzute în clar, la ora asta. Într-o direcţie foarte convenabilă anturajului premierului şi devastatoare pentru adversarii acestuia. Să începem cu sfârşitul.

– Luni seară, procurorii Parchetului General l-au săltat pe Adrian Sârbu, patronul grupului de presă Mediafax Group, aflat în conflict cu ceea ce mogulul fondator al imperiului Pro numeşte generic „PontaGhiţă„; adică, grupul de putere&influenţă avându-i ca piloni pe Victor Ponta -prim ministru şi şef al PSD – şi Sebastian Ghiţă – prieten al premierului, membru al comisiei de control al SRI şi mogul al trustului media România TV. Cei doi deţin controlul puterii executive (majoritatea parlamentară actuală, care susţine guvernul) şi dirijează un important centru de influenţă mediatică: trustul România TV (direct prin Ghiţă), posturile publice de radio (via majoritatea PSD) şi televiziunea familiei Voiculescu, Antena 3 (prin influenţa indirectă a lui Victor Ponta). Puterea celor doi nu poate fi contrabalansată astăzi, practic vorbind, de nimeni. Preşedintele Iohannis are în spate un val imens de simpatie, dar el însuşi, efectiv, nu poate perturba forţa axei Ponta-Ghiţă, ştampilată drept „PontaGhiţă”.

– Premierul Ponta a avut mai multe ieşiri publice împotriva lui Adrian Sârbu, motivul declarat în faţa camerelor de luat vederi fiind acela că Sârbu i-ar fi cerut să-l păsuiască la plata obligaţiilor către stat; în caz contrar, afirma Victor Ponta, Sârbu l-ar fi ameninţat că-l „distruge”, cum a făcut şi cu alţi lideri politici. Aşa o fi, dar e doar o faţeţă a realităţii. Cealaltă este atitudinea trustului media a lui Sârbu faţă de guvernarea Ponta, în special a publicaţiei Gândul şi a agenţiei de presă Mediafax; de aşa ceva, Victor Ponta nu vorbeşte, nu pune în context conflictul cu Sârbu, dar să omiţi asta din ecuaţie e incorect. Jurnaliştii lui Sârbu au fost critici cu puterea, dar fără să comită abuzuri mediatice de tipul celor produse la trustul lui Dan Voiculescu. Cristian Tudor Popescu, Lucian Mândruţă, Florin Negruţiu, Rodica Ciobanu, Lelia Munteanu, Indira Crasnea, Cristian Hostiuc, Marian Sultănoiu, Andrei Luca Popescu, Biro Attila, Victor Rotariu, Sorina Ionaşc sunt nume cunoscute pentru cine urmăreşte piaţa media din România; jurnalişti unii poate mai agresivi, alţii mai cumpătaţi, dar având comun ochiul critic-apăsat-corect prin care văd actualitatea românească. Le poţi reproşa orice, numai că nu-şi fac meseria onest nu! Şi din această postură de „câini” de pază ai realităţii politice, evident că „jurnaliştii lui Sârbu” nu aveau cum să nu-l deranjeze pe Victor Ponta, cel obişnuit cu tămâierile şi periajele din studiourile de la Antena 3 şi RTV. Această parte a realităţii conflictului Sârbu-„PontaGhiţă” se face că n-o vede Victor Ponta. Dar ea există! Asta nu înseamnă că acuzaţiile care i se aduc lui Adrian Sârbu nu pot fi validate de o sentinţă judecătorească, dar hai măcar să vedem tabloul complet. Căci iată de ce…

– În primăvara anului trecut, într-un interviu pentru Hotnews, Ghiţă a recunoscut că vrea să cumpere Mediafax Group. Din câte se pare, chiar au existat negocieri avansate, dar tranzacţia n-a ieşit. Ce ştim sigur e că Ghiţă a vrut presa lui Sârbu. Nu doar pentru sine, ca mogul dornic să-şi întărească poziţia pe piaţă. Ci şi pentru a-i pune la dispoziţie prietenului Ponta o şi mai mare influenţă mediatică, după modelul Adrian Năstase. Sârbu n-a marşat, ceea ce n-avea cum să-l bucure pe „PontaGhiţă”. De aici încolo, amatorii teoriei conspiraţiei au liber la scenarii, inclusiv acela că anchetarea lui Adrian Sârbu are legătură cu refuzul acestuia de a-i preda trustul media lui „PontaGhiţă”. Asta nu înseamnă că acuzaţiile care i se aduc lui Adrian Sârbu nu pot fi validate de o sentinţă judecătorească, dar să nu uităm să vedem tabloul complet. Căci iată de ce…(îi dau cuvântul lui Cristian Ghinea, de la Dilema veche, fin cunoscător al lumii justiţiei şi jurnalist a cărui conduită morală e mai presus de orice bănuială ):

„Ponta are acum ceea ce Năstase nu a avut niciodată: basculanta sa. Adică trustul de presă pe care i-l construieşte Sebastian Ghiţă. Acesta, dependent economic şi politic de Ponta, ia de la stat, pe de o parte (contracte prin interpuşi), pentru a construi un trust puternic (devenind el însuşi interpus pentru Ponta). Conflictul recent dintre Ponta şi Adrian Sîrbu are la bază refuzul acestuia de a vinde lui Ghiţă Mediafax şi Gândul (sau a vinde ieftin).

Acum cîţiva ani, vorbeam în rapoartele despre presă pe care le scriam despre dominaţia celor cinci mari: fraţii Micula, Voiculescu, Vântu, Patriciu şi Sîrbu. Printr-o combinaţie de efecte ale crizei economice (Micula, Patriciu) şi acţiuni ale justiţiei (Vântu), dominaţia celor cinci a fost distrusă, în ultimii ani.Voiculescu rămăsese ultimul dintre moguli. Cu el intră la puşcărie o întreagă epocă. Ar trebui să ne bucurăm şi pentru libertatea presei. Dar sîntem într-o perioadă de reaşezare anarhică, unde întrevedem noua tendinţă: controlul indirect şi cu bani murdari al unor politicieni asupra trusturilor de presă”.

– Dosarul penal al lui Adrian Sârbu este instrumentat de procurorii Parchetului General, nu de către DNA. Parchetul General este condus de nimeni altul decât Tiberiu Niţu (foto), prieten al premierului Ponta şi care trece în mediul profesional al justiţiei drept inapt pentru a conduce o instituţie de o asemenea anvergură. Apoi, spre deosebire de DNA – care duduie de muncă la dosare grele – Parchetul domnului Niţu nu se poate lăuda cu mari performanţe. Sigur, şi DNA e parte din Parchetul General, dar are o independenţă puternică şi rezultatele trec în contul Laurei Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu are singurul „merit” că nu se amestecă la DNA. Dar să spunem totuşi că Niţu nu-i atât de rău precum se spune şi că procurorii de caz care se ocupă de Adrian Sârbu şi-au făcut doar datoria, fără să aplece urechea la muşcăturile adresate în public de „PontaGhiţă” patronului de la Mediafax Grup. Şi că legătura Niţu-Ponta-Ghiţă nu e decât o simplă coincidenţă…

– O ultimă coincidenţă: luni seara, Adrian Sârbu a fost adus la audieri la DNA de la o întâlnire cu Marian Vanghelie. Primarul sectorului 5 a fost recent exclus din PSD de către „PontaGhiţă” şi conduce, alături de Mircea Geoană, o mişcare politică menită să-l debarce de la putere pe „PontaGhiţă”.

– La toate acestea, să mai adăugăm faptul că atât Victor Ponta, personal, cât şi Sebastian Ghiţă, au cam fost feriţi până acum de anchete penale devastatoare (eventual prin ricoşeu cu altele), deşi scandaluri şi acuzaţii au curs valuri în presa independentă: trafic de influenţă la Palatul Victoria în cazul baronului Duicu, cadoul de 400 de milioane de dolari făcut kazahilor de la Rompetrol de către premier, plagiatul, ordonanţa care şterge plagiatul, blocarea Diasporei la votul de la prezidenţiale, împrumutul de 90 de milioane de euro dat de patronul RTV unui angajat de-al său (!!!), reţeaua baronului PSD Cozma, de la Prahova, contractele cu instituţii ale statului, inclusiv servicii secrete, câştigate de firme aflate în parohia mogulului de la România TV etc. Nimic sau prea puţine dintre aceste cazuri au devenit breaking-news-uri la DNA, în comparaţia cu prea-binevenita defilare din ultima vreme a politicienilor cu nume mari, vezi ultimul caz – cel al Elenei Udrea.

Concluzie: Adrian Sârbu, care conduce un trust de presă critic-corect cu puterea şi pe care a vrut să pună mâna „PontaGhiţă”, este ridicat de procurorii Parchetului General (condus de Tiberiu Niţu, prietenul lui „PontaGhiţă”), de la o întâlnire cu Marian Vanghelie, unul dintre marii duşmani actuali ai lui „PontaGhiţă”, fondator de mişcare politică de senţă pesedistă ce-şi propune să-l răstoarne de la putere pe „PontaGhiţă”. În tot acest timp, „PontaGhiţă” însuşi nu are de-a face cu anchetatorii, în ciuda scandalurilor de răsunet cel puţin naţional cu implicaţii majore asupra banului public, şi priveşte relaxat la alaiul care se perindă prin faţa procurorilor şi a camerelor de luat vederi. Interesant, nu? Parcă prea ies toate pe placul lui „PontaGhiţă”…

 

Sursa: reportervirtual.ro