Mamaia6Serviciile oferite de hotelierii de pe li­to­ral sunt scumpe şi de proastă calita­te, iar mentalitatea acestora lasă de do­rit. Aceasta este opinia multora dintre touroperatorii străini, care consideră că preţurile de pe litoralul românesc sunt prea mari pentru calitatea serviciilor pe care le ofe­ră turiștilor.
Din punct de vedere al tarifelor practicate, litoralul nostru se poate compara lejer cu Miami, Ibiza, Cannes sau Tenerife. Nu și în privința condițiilor, care lasă mult de dorit.

 
 
Țări precum Turcia, Grecia sau chiar Bulgaria, de exemplu, oferă pre­ţuri foarte bune pentru servicii de o ca­li­tate mult superioară față de România. Turiștii aflați la mare în această vară se plâng și ei de prețurile umflate și de calitatea slabă a serviciilor.

„Am incercat si noi sa dam o noua sansa litoralului romanesc si am ales un hotel de 4 stele. Rezervarea se face printr-o agentie care mai mult minte decat spune adevarul. Si site-ul este facut probabil tot de agentie, scrie parcare gratuita si la hotel iti cer 100 de lei/sejur, fara bon fiscal, binenteles. Camerele foarte mici, daca se deschide patul suplimentar nu se mai poate iesi nici pe balcon (care este foarte mic si periculos mai ales pentru copii) si nici nu mai e acces la frigider. Curatenia se face foarte superficial, se aspira putin si atat. Nu se schimba prosoapele, nu se spala chiuveta, cada de dus, balconul. Mancarea e gustoasa, dar foarte putine variante in meniu, si cam scumpe. Bautura e exagerat de scumpa, si am preferat doar sa mancam. Servirea lasa mult de dorit. Asteptam pentru comanda mai mult de o ora. Ospatari fara experienta, neorganizati, care greseau mai tot timpul comanda. Multi bani pentru ce se ofera, si in afara hotelului litoralul este DEZASTRU”, scrie un turist pe un site de socializare.

Iar exemplele pot continua.

„Am avut o camera cu vedere la mare. A fost ok, arata bine, in schimb serviciile sunt foarte proaste. Curatenia este varza. Am gasit praf pe mobila; dat cu aspiratorul doar de forma. Sub pat si mobila mizerie. Covorasele din camera neperiate; aveau par pe ele. Menajul se facea zilnic dar ca si cum nu se facea. Sapunurile si samponurile s-au dat doar la inceput. Nu am gasit in camera cablu pt internet si ni s-a adus abia a treia zi. Frigiderul nu racea bine. Am avut doar mic dejun inclus si era acelasi in fiecare zi. Nu aveai de unde alege. Chelnerii te urmareau la orice pas de parca erai acolo ca sa furi”, comenteaza un alt turist.

„In Bulgaria, pe mine m-au costat, in total, doua bilete la 4 stele all inclusive, 7 nopti, din 6 august, 520 de euro cu asigurarea storno inclusa. Va dau si hotelul: Estreya Palace din statiunea Sf. Constantin si Elena, langa Varna. Si atentie, hotelul e in curs de clasificare la 5 stele. E a doua oara cand merg acolo la acelasi pret. Daca in Romania imi cer mai multi bani pentru aceleasi servicii sau chiar mai proaste (nici 3 stele cu mic dejun nu gasesti la pretul asta in Romania), consider ca vor sa ma fure si atunci normal ca nu servesc litoral romanesc”, scrie un alt turist.

„Scump la noi! Este mai ieftin in Canare si Mallorca! Si sunt mai putine manele si tarani neciopliti!”, comentează un alt turist.

 
Cel mai plin weekend de pe litoral

litoralAsociațiile patronale din turism susțin că peste 160.000 de turişti îşi petrec vacanţa în staţiunile litoralului românesc în acest weekend, fiind un număr record înregistrat de la începutul sezonului estival. Din centralizările efectuate reiese că din totalul acestor turişti, circa 7.500 sunt cetăţeni străini, majoritatea dintre ei preferând staţiunile Mamaia şi Neptun. În prezent sunt înregistraţi pe litoral 166.752 de turişti, însă numărul acestora este mai mare pentru că nu sunt înregistrate persoanele cazate la particulari.

Referitor la turiştii neînregistraţi, primarul Constanţei, Radu Mazăre, consideră că important este ca numărul persoanelor care îşi petrec vacanţa pe litoral să fie cât mai mare. „Nu putem şi nu poate nimeni să spună câţi turişti sunt într-o staţiune sau în alta. Pentru că sunt foarte mulţi turişti care sunt în gazdă şi care sunt în privat cazaţi şi care nu sunt raportaţi la Poliţie. Nu ştiu dacă este sau nu în regulă, dar este în regulă să fie turişti. Cu cât sunt mai mulţi turişti, cu atât este mai în regulă.(…) Eu nici nu-i gonesc, eu îi las pe cei care sunt în Constanţa să ofere camere şi apartamente turiştilor. Că, de fapt, câştigă nişte bani cei care flutură cheile. Este o practică, unii pleacă din apartamentele lor şi le închiriază pe perioada verii. (…) Ceea ce este foarte bine. Sunt venituri neînregistrate, dar sunt venituri pentru constănţeni”, a afirmat Mazăre. Potrivit acestuia, pentru întreaga lună august toate locurile de cazare din staţiunea Mamaia sunt rezervate de turişti.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică Constanţa au declarat că, potrivit ultimelor evidenţe, pe litoralul românesc sunt 738 de unităţi turistice de cazare, cu capacitatea totală de aproape 85.000 de locuri. În prezent, în staţiunile de pe malul Mării Negre există 3.065 de locuri de cazare în regim All Inclusive, cu 56% mai multe decât în 2012, când numărul acestora abia depăşea 1.900 de locuri. , potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, pe litoral existau anul trecut 256 de hoteluri, cele mai multe oferind turiştilor servicii de 2 şi de 3 stele, mai exact 113 unităţi de cazare, respectiv 90 de unităţi de cazare.

 
Cât cheltuie românii în concediu

Pe litoralul românesc ajung două tipuri de turişti, după cum explica consultantul Mircea Drăghici. Este vorba, pe de-o parte, despre cei care vin pe malul mării pentru un weekend şi care nu îşi doresc să dispună de foarte multe facilităţi pentru că se duc mai mult la plajă, deci sunt interesaţi de preţuri cât mai mici; pe de altă parte, există şi turişti mai pretenţioşi, care merg la mare pentru a-şi petrece vacanţa, pe o perioadă de 6 – 10 zile.

Atunci când pleacă în străinătate, mulţi dintre români îşi calculează bugetul astfel încât să includă atât cazarea cu mic dejun, cât şi transportul. Această metodă de calcul a sumei de bani alocată pentru petrecerea concediului este numită de către cei din domeniu „regula de 1.000 de euro” a turistului român. Astfel, bugetul alocat cazării se situează în intervalul 50 – 70 de euro pe noapte, la care se adaugă biletul de avion care costă, în medie, 200 – 350 de euro.

De multe ori, turiştii aleg însă destinaţii apropiate, ce nu necesită transport cu avionul, precum cele de pe litoralul bulgăresc, care rămâne şi anul acesta în topul preferinţelor românilor în materie de vacanţe.

 
Marea Neagră, mai ieftină la vecini

România se află pe locul al patrulea, după Rusia, Ucraina şi Georgia, în topul ţărilor cu ieşire la Marea Negră atunci când vine vorba despre tarifele afişate de către hotelieri. Vă prezentăm o analiză a costurilor unei vacanţe de şapte zile în perioada 1 – 7 august, la hotelurile de 4 stele din cele şase state cu litoral la Marea Neagră, mai exact România, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia şi Ucraina. Au fost luate în considerare doar ofertele care includ în preţ şi micul dejun, iar în calculul final nu s-a luat în considerare costul transportului până în staţiunile turistice.

harta-marea-neagra

Hotelierii români concurează din punct de vedere al tarifelor de cazare cu cei georgieni sau chiar cu cei ucraineni. Astfel, pentru un sejur de şapte zile într-o staţiune de pe litoral, precum Mamaia sau Eforie Nord, românii trebuie să scoată din buzunar între 440 şi 1.065 de euro, dacă vor să beneficieze de servicii de 4 stele, cu mic dejun inclus în preţul camerei. Cei care optează însă pentru destinaţii din Georgia trebuie să plătească pentru o vacanţă similară între 440 şi 1.120 de euro, iar turiştii care vor să viziteze vara aceasta litoralul ucrainean plătesc pentru cazarea la un hotel de 4 stele între 800 şi 1.350 de euro. Cea mai scumpă destinaţie de la Marea Neagră rămâne în continuare Rusia unde, în staţiuni precum Soci sau Adler, tarifele hotelierilor de lux urcă până la 1.620 de euro pentru şase nopţi de cazare.

8 COMENTARII

    • Mai scadeti 1,5 milioane de voturi dovedite cu documente ca furate – exista niste dosare penale. Ati mai putea scadea inca 1,5 milioane voturi valabile dar obtinute ilegal – mita, amenintari, urna mobila, dezinformare etc. Obtineti, in final, o valoare apropiata de estimarile specialistilor: aprox. 4 milioane de tembeli ce traiesc in Romanica…

  1. situatia e functie de statiune. Daca te duci in anumite locuri e decent la noi si cu servicii mult superioare bulgarilor atat de laudati. Am vazut iarba verde a vechinilor. E doar un balon de sapun

  2. care plin de turisti?????? 200 mii de turisti inseamna mult ???? la o populatie de 18 mil de oameni????? se pare ca din 18 mil de romani doar maxim 1 mil asi permit un concediu real!!!

Comentariile sunt închise.