traian basescu si victor pontaPresedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, informeaza administratia prezidentiala. Opozitia a sesizat Curtea Constitutionala pe acest proiect de lege insa sesizarea a fost respinsa.

Camera Deputatilor, for decizional in cazul de fata, a adoptat, in 17 iunie,cu 191 voturi „pentru”, 114 voturi „impotriva” si 16 abtineri, proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, reprezentantii PDL si PNL anuntand ca vor contesta proiectul la Curtea Constitutionala, informa atunci Mediafax.

Proiectul permite Guvernului sa emita ordonante in vacanta parlamentara in 10 domenii de activitate, fiind introduse la comisia juridica si posibilitatea ca Guvernul sa modifice legea privind transportul in regim de taxi, trecerea CET-urilor din Constanta si Bucuresti la autoritatile locale, acordarea stimulentelor pentru culturile de plante energetice, infiintarea Autoritatii Nationale pentru Regimul vanatorii si pescuitului sportiv, masuri pentru realizarea variantelor ocolitoare ale oraselor si municipiilor, masuri financiare pentru reducerea arieratelor pentru administratorul infrastructurii feroviare.

Reprezentantii opozitiei au criticat prevederile proiectului, aratand ca se da posibilitatea Guvernului sa reglementeze domenii ale legilor organice, ceea ce contravine Constitutiei, astfel ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala.

Deputatul PDL Mircea Toader a aratat ca modificarile la legea taximetriei se afla la comisie in Parlament de doi ani si este vorba de o batalie intre Ilfov si Bucuresti, adaugand ca nu este normal sa se rezolve aceasta problema prin Guvern, si nu prin Parlament. Toader a criticat si prevederea ca Guvernul sa emita ordonanta in privinta CET-urilor din Constanta si Bucuresti, aratand ca „Mazare vrea si portul, vrea si centrala si o sa vrea si Galatiul„.

Va anunt ca parlamentarii PDLsi PNL vor contesta proiectul la Curtea Constitutionala, pentru ca noi consideram ca unele domenii sunt neconstitutionale„, a anuntat liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe.

Senatul a aprobat in 3 iunie proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, in domeniile Finante, Economie, Dezvoltare regionala, Administratie, Aparare, Sanatate, Munca, Agricultura, Mediu, Fonduri Europene, Justitie, Educatie, Transporturi, Infrastructura.

Prin proiectul de lege, pe perioada vacantei parlamentare, Guvernul isi propune sa emita ordonante in urmatoarele domenii: Finante Publice si Economie, Dezvoltare regionala si Administratie Publica, Aparare Nationala si Afaceri Interne, Sanatate, munca si protectie sociala, Agricultura si mediu, Fonduri Europene, Justitie, Educatie si Cercetare si Transporturi si Infrastructura.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare si urmeaza sa fie adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Senatorii juristi au adoptat si un amendament, prin care au introdus, la capitolul Agricultura, abilitatea Guvernul de a modifica Legea nr. 191/2012, privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernul nr. 23/2010, privind identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor, ecvideelor si bovinelor.

In plus, ei au eliminat din lege punctul trei de la Capitolul Fonduri Europene, care se referea la abilitatea Guvernului de a modifica si completa Ordonanta Guvernului nr. 64/2009, privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, aprobata cu modificari prin legea nr. 362/2009, cu modificarile ulterioare.

In 18 iunie, deputatul PNL Theodor Nicolescu a anuntat ca grupurile parlamentare ale celor doua formatiuni vor sesiza CCR in privinta legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare.

Deputatul liberal a spus ca acest subiect ridica doua tipuri de probleme de neconstitutionalitate.

Primul dintre ele se refera la faptul ca legea a fost modificata substantial in Camera Deputatilor, comparativ cu forma care a trecut la Senat, incalcandu-se astfel principiul bicameralismului. Avem, de exemplu, domenii care nici macar nu au trecut in dezbatere, la Senat, cum ar fi acela privind instrainarea unor actiuni detinute de Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie, cu titlu gratuit, catre autoritatile locale. Este un amendament formulat in Comisia juridica a Camerei, insa el nu a trecut pe la Senat. Exista o multime de astfel de amendamente precum cel referitor la modificarea legii taximetriei, in conditiile in care noi, ca Parlament, suntem sesizati cu o lege in acest sens. Eu cred ca in felul acesta se incalca principiul bicameralismului si speram ca cei de la CCR sa ne dea dreptate„, a sustinut Nicolescu.

De asemenea, el s-a referit si la situatii legate de abilitarea in domeniul legilor organice.

Avem si chestiuni de interpretare privind legea de abilitare, dar vom cere Curtii sa defineasca ce s-ar intelege prin art.115 alin.1, acolo unde se spune ca legea de abilitare trebuie sa prevada domeniul de reglementare„, a aratat acesta.

Sursa: hotnews.ro