Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al Guvernului, continuă polemica începută cu Andrei Pleșu, printre acuzațiile la adresa acestuia prezente în ultimul comentariu semnat de Palada fiind și aceea că înainte de 1989, deși se bucura de o aură dizident, Pleșu „discuta discuții cu oamenii rușilor”, scrie Reporter Virtual pe paginadepolitica.ro
Polemica dintre Pleșu și Palada a început de la un comentariu publicat de Pleșu în „Adevărul”, în care acesta se referea la „descreșterea limbii române” și includea un pasaj care îl viza pe Palada:
Cei mai comici – dar şi cei mai periculoşi – sunt însă cei care strică limba avînd aerul că o răsfaţă, că o „înnoiesc”, că o prelucrează „creator”. Vor să aibă haz sau să se exprime „fin”. Au convingerea că un adevărat „intelectual” e unul care ştie cuvinte rare, care vorbeşte „pe radical” şi îşi lasă interlocutorii cu gura căscată. Aşa a apărut pe piaţa noastră lingvistică termenul „matrafoxat”, pentru a înlocui „trivialul” beat. Acelaşi harnic inovator a produs, de curînd, încă un crocodil lingvistic: într-o emisiune de televiziune, decis să afişeze o nestrămutată credinţă în progresul naţiunii, a repetat, din vîrful buzelor, că vom evolua „incremental”. Evident că n-aţi înţeles despre ce este vorba. Nu e pentru prostime. Numai Dimitrie Cantemir ştia cuvîntul ăsta, pe care l-a luat din latineşte pentru a vorbi de „creşterea şi descreşterea Curţii Otomane”. Da, „incrementum” înseamnă „creştere”. Carevasăzică – ca să înţeleagă poporul neinstruit – vom avea un parcurs „incremental” nu înseamnă altceva decît că „vom creşte”. Dar ar fi păcat să pocim o asemenea luminoasă idee cu vocabule banale, pe măsura ignoranţei generale.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului a răspuns pe Facebook, dar a simțit nevoia să revină și cu un articol publicat pe blogurile Adevărul.
Înainte de orice, Palada a ținut să clarifice că Pleșu nu are dreptate când l-a criticat pentru folosirea termenului „incremental”.
„Prin anii ’80, tatăl meu îmi punea letconul în mînă, chinuindu-se să-mi stîrnească interesul pentru electronică. Era simplu: tatăl meu era inginer automatician / electronist şi spera probabil să-mi dea mai departe patima rece, inginerească pentru tranzistoare, tiristoare, circuite integrate şi logica plină de sîrme a curentului electric (…) Printre multele cuvinte auzite atunci, a fost şi acesta care face obiectul patimii din zilele noastre: “incremental”. Cuvînt despre care sînt acuzat că nu-i cunosc sensul (…) Cu părere de rău în glas şi cu tărie în tastatură, ţin să-i atrag atenţia distinsului intelectual băsescian care şi-a rupt din răgazul său de meditaţie transcedentală pentru a admonesta un biet guvernamental că nu are dreptate. De data asta dînsul este pe post de nepriceput, de necunoscător al limbii române”.
Mirel Palada mai spune că Andrei Pleșu nu poate fi acuzat de neștiință, ci de rea-credință, jucând rolul de „politruc băsescian”:
„Nu-l putem acuza de neştiinţă, ci de rea voinţă. Dînsul este pe post de politruc băsescian înfocat care caută nod în papură, în cu totul alte scopuri decît doar cel de a despica firul în patru în jurul unui cuvînt. Pînă recent, distinsul exeget băsescian nu vedea absolut deloc nici greşelile jenante, dar pline de succesuri ale progeniturii prezidenţiale, nici guvernarea în dispreţul bunului simţ a clicii băsesciene, Videanu şi Udrea şi Fuia şi Dobre şi Rădulescu ejusdem farinae (Na, că recidivez şi fac din nou pe telectualul. Am voie, domnu’ Pleşu, la cuvinte în latină?). În schimb acum, după ce o perioadă s-a dat dezamăgit de marele cîrmaci al cuburilor de gheaţă şi a cam tăcut, nemuritor şi rece şi mai ales intelectual, iată că dintr-o dată a căpătat subit glas şi l-a apucat iubirea de gramatică şi a început să se ia de cuvintele folosite de oameni la televizor. Adică, după cum ar spune specialiştii în domeniu, a fost reactivat pentru a scrie în plină criză de pierdere a puterii băsesciene şi în plină campanie electorală texte cît mai acide şi mai combative la adresa lui Ponta şi alor lui, căci e groasă: cîştigă Ponta alegerile şi să vezi atunci dezastru incremental, fraţilor. Nasol”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului îl avertizează pe Andrei Pleșu că „va vedea luminița de la capătul tunelului prin decembrie”.
„Îl anunţ pe distinsul fost consilier prezidenţial băsescian că e în greşală. Incremental nu înseamnă doar ce ştie dînsul. Mai înseamnă şi altele, căci e un cuvînt cu multe succesuri semantice la activ. Incremental are, atît în inginerie cît şi în matematică, adică prin zona aia a ştiinţelor exacte pline de integrale şi de tiristori, exact sensul pe care l-am folosit la emisiune: “pas cu pas”, “puţin cîte puţin”. Putem vorbi despre creşteri ori descreşteri incrementale ale curentului. Putem vorbi despre algoritmi incrementali. Putem vorbi despre adăugiri incrementale de cantităţi. Şi, în consecinţă, putem vorbi de progres incremental. Puţin cîte puţin, stimabile. Ai puţintică răbdare şi vei vedea luminiţa de la capătul tunelului, sub formă de locomotivă în plină viteză. Incremental, prin decembrie. Din fericire, “incremental” este un cuvînt care încă n-a căzut sub incidenţa legislaţiei şi moralităţii plesciene. Limba română nu este încă în proprietatea exclusivă a distinsului fost ministru de externe, actualmente cronicar năimit la echipa de zgomote băsesciene”.
Pe finalul materialului, Mirel Palada apelează la „artileria grea”, aducându-i lui Pleșu și alt gen de acuzații, cum este aceea că înainte de 1989 se bucura de „o aură de dizident, când de fapt dânsul discuta discuții cu oamenii rușilor”.
„Problema este însă că nu e o discuţie despre limba română sau cine are succesurile mai lungi. Nu e doar o problemă de lexic. E, din păcate, îndeosebi o problemă de moralitate. Ştiţi, dînsul scria pe vremuri o carte, Minima Moralia, care se vindea destul de bine pe sub mînă, dată fiind aura sa de dizident care s-a bătut cu Ceauşescu, cînd de fapt dînsul discuta discuţii cu oamenii ruşilor. Aici e buba. Că unde nu-i o minimă moralitate, păcat de erudiţie. (…) Nu cuvintele sînt de fapt subiectul ţîfnei plesciene, ci nevoia absolut imorală de a propti cu meşteşugul cuvintelor sale făţarnice chiar şi în ultimul ceas un regim de ură şi dispreţ, în contra României.
Scriu aceste rînduri pentru a ne feri, pentru a ne vaccina, pentru a şti să facem diferenţa între bine şi rău, între incremental şi Băsescu, între Minima Moralia şi succesuri. O contra-minima moralia. Să nu uiţi, Darie, să nu uiţi. Să înveţi din greşeli, Darie. Să înveţi. O să învăţăm. De fapt, am început deja să învăţăm. Incremental. Adică pas cu pas”.
Sursa: paginadepolitica.ro
Comentariile sunt închise.