I se zicea, încă dinainte de Marea Unire, „Mica Americă”: Ormindea, un sat din zona Munţilor Apuseni. Unul dintre primii emigranţi ardeleni plecaţi peste Ocean să se îmbogăţească s-a întors acasă cu un purcoi de dolari şi a construit, la Ormindea, o Americă în miniatură, aşa cum văzuse prin Detroit şi Virginia. Sătucul cuminte de lângă Deva avea să-şi confirme, îndată, ca un făcut, renumele de „Mică Americă”: jafuri ca-n Chicago, bandiţi cu destine de Hollywood, răfuieli demne de Vestul Sălbatic şi, peste toate, goana febrilă după aurul ascuns al Apusenilor. După un secol, legendele despre aur, dolari şi ardeleni bântuie şi azi prin Ormindea, înflorite de imaginaţia sătenilor –
Duminica fiului rătăcitor
A ajuns în Ormindea duminica, în crucea nopţii. Acasă nu-l aştepta decât mama sa, cocârjată peste pridvor, cu ochii lipiţi de pleoapa de deal ce închide capătul uliţei care merge spre Deva. Satul întreg petrecea, era nuntă mare în Ormindea, doar mama stătea plânsă în pridvor şi se ruga să-şi vadă feciorul ajuns cu bine acasă. Adam Borza plecase în America, alături de alte zeci de ardeleni căutători de noroc, dar dorul de casă îl biruise şi acum făcea cale întoarsă. Trecuse Atlanticul pe vapor, şi apoi Europa toată, până în Ardeal, numai ca să o ştie împăcată pe mama sa. Renunţase la tot. Lăsase în urmă visul american, la care tânjise de mic copil, pe când trudea, vai şi amar, în noaptea minelor de aur din Brad, pentru a fi din nou acasă, în sat, cu ai săi. Muncise pe rupte şapte ani în America, fără pic de odihnă, nici măcar în zilele de sărbătoare, însă banul avea valoare acolo, aşa că se întorcea acasă bogat.
În noaptea aceea, când a intrat în curtea casei şi şi-a văzut măicuţa aşteptându-l în prag, l-au podidit lacrimi grele. Era din nou acasă. În Ardeal. Cuprins de o bucurie năvalnică, stârnită şi de muzicile care se auzeau din sat, Adam s-a ridicat de pe laviţă, s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare şi, condus de mamă până la poartă, a pornit spre petrecere… Ivirea lui i-a amuţit pe nuntaşi. Forfota nunţii s-a stins, odată cu ceterele ţiganilor. „O vinit «Americanu’»!”, au strigat oamenii. Aşa i-a şi rămas numele lui Adam Borza, „Americanu’”. „Lumea toată o roit în jurul lui, cât o fost noaptea de lungă, de parcă el era mirele”, îmi povesteşte doamna Viorica Bedea, fiica Americanului. Toată lumea era curioasă să afle cum era viaţa în America, dacă era aşa, belşug şi libertate cum se auzise, cum erau oamenii şi banii pe acolo. Apoi, când a venit vremea să-l cinstească pe mire, care era vărul lui, iar s-au bulucit toţi în jurul său, căci nimeni din sat nu mai văzuse bani verzi cum avea Adam, dolari. Dar, mai presus de toată strânsura pe care o adunase vreme de şapte ani, Adam venise din America cu ceva ce nimeni nu avea să priceapă atunci: venise cu un nou fel de a privi viaţa…
Visul american
Viaţa îl încercase de mic pe Adam Borza. Tatăl său a murit pe când el avea 11 ani, iar mama, sărmana, rămăsese cu patru copii pe cap, fără niciun sprijin. Ca să scoată un bănuţ, Adam s-a băgat numaidecât la mina de aur de la Musaru. Era un copil, iar minerii îl mai scuteau de muncile grele, îi încărcau un troc mic de minereu, cât să poată duce cu cârca. Atunci, pe la 1900, la vremea la care primii ardeleni luau lungul drum al Americii, a început puştiul Adam Borza să viseze la lumea de dincolo de Ocean. De la o vreme, când a crescut mai mare, s-a înhăitat cu un băietan din zona Bradului, care plănuia şi el să plece în America. De cum a făcut 18 ani, şi-a scos paşaport şi i-a spus mamei sale că el e hotărât să se ducă. „Nici pomeneală!”, i-a întors-o bătrâna cu lacrimi în ochi, apoi prinse a blestema nenorocitul de paşaport. „De nu l-oi prinde io într-o bună zî şi ţi l-oi zvârli în foc!”. Adam a prins frică de vorbele bietei mame. Noaptea dormea cu paşaportul sub pernă, ziua îl ţinea, peste tot, cu el. Într-o bună zi, în 1905, când totul era aranjat, a pornit în marea aventură a vieţii sale.
Ajuns în America, s-a angajat muncitor la oţelărie, mai întâi la Detroit, apoi în Virginia de Vest. Era altă viaţă acolo. Se muncea pe rupte, dar banul era ban. „Nu merită să îţi speli cămaşa murdară, e mai simplu să îţi cumperi una nouă”, le spusese Adam mamei sale şi fraţilor de acasă, într-o lungă scrisoare, de îndată ce se dumirise cum stau treburile în America, o vorbă pe care oamenii din Ormindea o evocă şi azi, când îţi vorbesc despre aventurile Americanului. Nu i-a fost uşor lui Adam, şi nu din cauza muncii grele, ci pentru că cei de acolo erau foarte distanţi cu emigranţii. „Puteai să mori în dormitorul muncitorilor, că nimeni nu se atingea de tine. Era multă indiferenţă, lumea nu era ca la noi, în Ardeal, săritoare şi prietenoasă”, se plângea Adam prietenilor, pe ascuns, ca să nu afle mama sa. Răceala asta şi rugăminţile din scrisorile mamei aveau să-l convingă să se întoarcă acasă. Şi-a strâns tot ce avea pe acolo, şi-a umplut un cufăr de fier cu lucruri dragi, şi-a pus dolarii la teşcherea, şi-a salutat fraţii români de pe acolo şi s-a urcat înapoi pe vapor. Mulţi ani mai târziu, când comuniştii au pus mâna pe România şi l-au batjocorit ca pe toţi „chiaburii”, Adam avea să blesteme ziua întoarcerii. Dar atunci nu se gândea decât la biata lui mamă, la fraţii lui, la lumea fierbinte a Ardealului şi la mica sa Americă, pe care avea s-o ridice acasă, în sat, la Ormindea.
Mica Americă a lui Adam Borza
„Hai să-ţi arăt casa Americanului…”, mă ademeneşte Grigore Urechiat, strănepotul lui Adam Borza. O casă care impresionează încă de la uliţă şi care se desfăşoară încă mai spectaculos, precum un han, de cum îi calci pragul. „Primul lucru când a ajuns înapoi a fost să-şi ia cea mai frumoasă casă, casă cu opt camere şi mai bine de un hectar de grădină, în mijlocul satului”, povesteşte Viorica Bedea. Negociere în stil american: a cumpărat casa pe loc, cu tot ce era în ea, cu tot cu slujnica de care apoi avea să se îndrăgostească şi pe care avea să o ia de nevastă. Ca-n filmele americane! „Şi-o făcut apoi o moară mare, un cazan de ţuică, un depozit de scândură, o prăvălie, o cârciumă, o popicărie. În America o prins spiritul afacerilor. Nu avea şcoală, de-abia ştia să-şi scrie numele, dar a adus de acolo nişte calculatoare manuale, cu care îşi făcea toate socotelile, de rămâneai paf! Satul era mulţumit de el, dădea de lucru oamenilor, îi ajuta pe foarte mulţi. Ţinea porci şi multe animale, le tăia şi dădea la oameni să mănânce. Între războaie le-a făcut pe toate…”, îşi continuă povestea fiica Americanului.
Adam a făcut totul ca la carte. Şi-a folosit spiritul de afacerist pe care-l învăţase în America, dar şi dramul acela de omenie de care fusese lipsit şi la care tânjise în toţii anii petrecuţi la Detroit şi în Virginia de Vest. Afacerile îi mergeau din plin. În podul fostei sale case, strănepotul „Biţu” (Grigore Urechiat) îmi deschide „comoara” familiei. Geamantanul de fier tapetat pe interior cu portretul unei seducătoare americance este, azi, parte din zestrea istorică a Ormindei. Dar, înăuntru, locul cadourilor exotice cu care se întorsese în sat e luat de documentele de afaceri ale lui Adam Borza. Ormindea a crescut în ritmul afacerilor Americanului. Un sat unic, în felul său, în Ardealul de dinainte şi de după Marea Unire. O Americă mică şi frumoasă, grijulie cu oamenii şi cu necazurile lor. „Când trebuiau câte unii să cumpere un pământ sau când se întâmpla o nenorocire, murea cineva, veneau noaptea şi băteau la uşă şi ziceau: «Deschide, domnu’ American, şi ajută-mă cu nişte bani, că o murit mama». Parcă acuma îi văd cum veneau…”, zice Viorica Bedea, fiica Americanului.
Marele jaf de pe „Drumul aurului”
Dar nu a trecut multă vreme până când, după Marea Unire din 1918, „Mica Americă” a omenosului afacerist Adam Borza şi-a luat în serios renumele aventuros, prin întâmplări care aveau să o aducă pe prima pagină a ziarelor centrale. În 1934, în plină criză economică, zona Apusenilor e zguduită de vestea că un grup de bandiţi a prădat, într-o ambuscadă, o maşină de transport al banilor aparţinând celebrei bănci interbelice Marmorosch-Blank. Cunoscută ca „Drumul aurului”, şoseaua dintre Deva şi Brad fusese scena multor grozăvii de-a lungul vremii, însă aceasta din urmă le întrecea pe toate. Nevinovat de cele întâmplate, numele lui Adam Borza a fost legat de atac, pentru că planul marelui jaf a fost pus la cale chiar la cârciuma sa din Ormindea. Jefuitorii, cu feţele acoperite în cârpe, au răsturnat, la un semnal, ditai copacul de-a curmezişul drumului, tăind calea maşinii cu bani. Au tăbărât apoi, cu arme de foc şi cu topoare, peste cei trei reprezentanţi ai băncii. Deşi căpetenia grupului, Teodor Popa, spera să pună mâna pe vreo 160.000 de lei, o avere pentru vremea aceea, bandiţii s-au trezit abia cu ceva mai mult de 5.000 de lei, după ce au buzunărit victimele şi au spart o casă de bani. Speriaţi când au văzut că şoferul zăcea mort, într-o baie de sânge, cei cinci criminali au fugit în pădure, să-şi ascundă hainele pătate şi să îşi împartă prada. Jaful de pe „Drumul aurului” e considerat şi azi unul dintre cele mai răsunătoare acte criminale din istoria modernă a României. Dar cei cinci tâlhari nu au apucat să se bucure prea mult de lovitura dată maşinii cu bani de la Marmorosch-Blank, pentru că foarte repede aveau să încapă pe mâna anchetatorilor. Puşi în faţa unor probe de netăgăduit, membrii grupului, în frunte cu Teodor Popa, zis „Totu’”, şi-au recunoscut faptele şi au primit, cu toţii, condamnări la temniţă grea pe viaţă. Lumea din Ormindea a răsuflat uşurată, fără să ştie că, nu peste mult timp, umbra grea a lui Totu’, capul bandei de criminali, avea să le înnegureze nopţile, mulţi ani de zile…
Aurul secret al Apusenilor
La fel ca Americanul în adolescenţa sa, multă lume din ţinutul Bradului lucra în minele de aur din zonă, şi înainte, şi după Unirea Transilvaniei cu România. „Era o meserie grea, dar se câştiga bine, dacă mergea treaba. Un miner se întorcea la sfârşitul lunii cu valoarea unei perechi de boi”, îmi spune un ţăran mai în vârstă din Ormindea, cu care beau o bere, la cârciuma satului. Şi tot el îmi povesteşte, conspirativ, că minerii mai isteţi au reuşit mereu, indiferent de regimul care domnea în Ardeal, să mai facă un ban în plus, topind artizanal, în cuptoarele de pâine, pepite de aur sustrase din mine sau găsite în hudele ascunse din pădurile Apusenilor, în care săpau în secret, la adăpostul nopţii. Fenomenul a prins o amploare extraordinară în perioada interbelică şi în timpul celui de-al doilea război mondial, când s-au creat veritabile filiere ce duceau spre marii negustori evrei din Arad.
În Ormindea, întreg satul intrase în febra aurului, în anii ’30. Îi vedeai pe minerii cei mai pricepuţi cum se furişează prin păduri în căutarea hudelor care să-i ducă spre filoanele cele mai bune de aur. Urmele vechilor hude se mai găsesc şi azi, după zeci de ani, prin creierii munţilor, îmi spune bătrânul. „Odată ce dădeau de un filon de minereu de aur, mergeau cu el acasă şi, noaptea, pe furiş, îl puneau într-un mojar şi îl amestecau cu mercur. Amestecul obţinut se băga apoi în foc, în cuptorul de pâine, şi ieşea o pastă, care se întărea în nişte cârpe. Erau câţiva meşteri buni în prelucrarea minereului de aur, care era trimis pe urmă la Arad, unde urma să mai fie supus, tot în secret, unor operaţii tehnice până la obţinerea aurului pur”, îmi explică, de data asta, strănepotul Grigore Urechiat, de profesie istoric, bun cunoscător al trecutului locului. Se formase o reţea în toată regula, iar unii se ocupau exclusiv de transportul cârpelor cu aur spre Arad, o operaţiune deloc lipsită de riscuri. „În anii interbelici, îţi puteai da seama, când treceai prin sat, care sunt casele făcute din aur şi care nu. De la o vreme, în locul caselor sărăcăcioase, începură să apară case boiereşti, cu arhitectură deosebită, cu acoperiş de ţiglă, cu tindă frumoasă, de lemn, împopoţonată cu multă migală”, îmi spune Grigore. Sunt plini Apusenii de poveşti şi de legende, dar nicăieri fiorul aurului nu se simte mai puternic ca la Ormindea. Aici, aurul a existat aievea, copt în cuptorul de pâine, casele s-au ridicat din acest aur, nucii din spatele curţilor au ascuns la rădăcini valori de neimaginat, intrigi incredibile s-au ţesut în jurul unor comori scoase pe furiş din Apuseni. „Unul dintre bunicii mei era să-şi piardă minţile după ce s-a trezit fără două kilograme de minereu de aur prelucrat, pe care îl ascunsese sub un pom. Cineva îl urmărise, probabil, şi i l-a şterpelit”. Fabuloase poveşti cu aur, cum numai în Ormindea şi împrejur, între Deva şi Brad, poţi auzi!
Cititi articolul integral pe formula-as.ro
Comentariile sunt închise.