Forumul constitutional al intaiului barbat din Senatul Romaniei si-a asumat prin vot modificarile aberante propuse pentru revizuirea legii fundamentale. Crin Antonescu nu a inteles ca o Constitutie se schimba fundamental in cazul unei modificari radicale de regim, dar ar fi putut consulta niste specialisti in drept constitutional.
Prerogativele presedintelui sunt drastic restranse, iar explicatiile lui Antonescu nu stau in picioare cand spune ca au fost doar clarificate pentru a se evita pe viitor crizele politice. Statul se transforma practic in republica parlamentara – dar fara consultarea populatiei, in care controlul alesilor devine total. Si aberatiile nu se opresc aici.
Una dintre cele mai gogonate este cea legata de adoptarea pragului la referendum si aplicarea obligatorie a rezultatului, in caz contrar Parlamentul fiind in situatia de a se dizolva.
Sa luam un exemplu concret: Presedintele propune un nou referendum pentru reducerea numarului de alesi si restrangerea Parlamentului la o singura Camera. Referendumul are loc si este validat prin vot de populatie si apoi de Curtea Constitutionala. Rezultatul este obligatoriu de aplicat, iar Parlamentul daca nu tine cont de vointa populara se va autodizolva si vor avea loc alegeri anticipate.
Deocamdata acesta este doar un scenariu, dar ar putea deveni realitate in cazul in care amendamentele adoptate in comisie vor deveni articole in noua Constitutie.
Sa nu uitam ca Presedintele a anuntat nu cu mult timp in urma ca va initia un nou referendum exact cu aceleasi intrebari din 2009 si al carui rezultat nu a fost aplicat de Parlament.
Argumentul Comisiei ca Senatul se va trasforma in Camera a reprezentantilor regionali este o alta aberatie majora, care ar transforma Romania in stat feredal in urma regionalizarii. Pai se ne explice alesii cum in aceeasi Constituitie avem stat unitar si indivizibil, stat federal si republica parlamentara, dar nevalidata de un referendum.
Sau sa luam un alt exemplu potential: un referendum despre autonomia Tinutului Secuiesc. Presupunand ca el va fi adoptat, cu 25 la suta, cum spune noul amendament, ce va face Parlamentul? Va accepta autonomia teritoriala a unei minoritati in ciuda faptului ca Romania este un stat national si unitar?
Alesii si-au dat singuri sah in acest moment si daca la dezbaterile din plen nu vor tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia – in privinta majoritatii la referendum – se vor pune singuri in situatia de a pleca acasa cu coada intre picioare.
Nu cred ca suntem pregatiti politic in acest moment sa schimbam pragul de la referendum, indiferent pentru ce motiv s-ar initia unul, iar clasa politica poate ca ar trebui sa reflecteze inainte de a modifica in mod periculos Constituia Romaniei.
Vad ca sunteti total dezinteresati de ce se intampla cu art 50 si altele asemenea, dar voi continua sa scriu in speranta ca cineva ma mai aude.
Asadar:
1) Medicii au perfecta dreptate: nu te faci medic sa traiesti din spaga si sa-ti fie indiferenti bolnavii asa cum spun eu ca o face suta de mii de politrucime a Romaniei,, sutele de mii de oameni de mana ai politrucimii, adica aparatul functionaresc aservit acesteia
2)„Vrem să nu mai fim consideraţi bugetari şi să fim plătiţi după o grilă de salarizare standard. Nu este posibil ca un medic primar, cu 40 de ani vechime, să fie încadrat după aceaşi grilă de salarizare ca şi un secretar de la primăria unei comune. Ambele persoane câştigă în medie 500 de euro. Este inadmisibil”, a declarat pentru gândul prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR)
În Germania, spre exemplu, salariul în sistemul medical începe de 1.100 de euro ducându-se înste 7-8.000, în vreme ce în Franţa media veniturilor unui doctor este de aproape 5.000 de euro lunar.
Medicii ameninţă inclusiv cu demisiile în bloc, dacă doleanţele lor nu vor fi luat în seamă de autorităţi. „Am făcut deja programul protestelor. Vom începe din luna iulie cu acţiuni în judeţe. Vom continua cu astfel de acţiuni şi în luna august, pentru ca mai apoi din luna septembrie să organizăm un marş. Dacă nici aşa nu vom reuşi să ne facem auziţi vom continua în luna octombrie cu activităţi sindicale, pentru ca mai apoi în noiembrie să ne dăm demisia în bloc”, a spus prof. dr. Astărăstoae..
3) Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, spune că pentru anul în curs nu sunt bani pentru măriri salariale. „Anul acesta dispunem de puţine resurse. Nu putem să facem măriri salariale”, a punctat şeful de la Sănătate. Acesta a menţionat că ţara noastră are nevoie de o reformă în sistemul sanitar, „de o reformă luată pe componente”. „Vom avea un sistem normal în câţiva ani. Din 2014 vom încerca să găsim soluţii în ceea ce priveşte grila de salarii. Este cunoscut faptul că de 70 de ani medicii sunt plătiţi prost”, a mai spus Nicolăescu.
La rândul său, dr. Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, spune că „există o problemă reală” din punct de vedere al salariilor în sistem, iar acest lucru este recunoscut de toţi. „Ministerul Sănătăţii înţelege nemulţumirile personalului medical. Cu toţii recunoaştem că există o problemă reală din acest punct de vedere”, a spus Arafat.
Secretarul de stat a ţinut să sublinieze, tot legat de protestele ce ar putea fi declanşate de către medici, că lucrul cel mai important este acela ca acţiunile “să nu se răsfrângă asupra pacienţilor”.
Nota mea: Bai nemernicilor subventionati de mine, adica mai corect spus furandu-ma pe mine, care de 23 de ani tot ma furati si tot recunoasteti cu ipocrizie si nonsalanta toate acestea(desigur nu si jaful si complicitatea la jaf) dar nu faceti nimic sa schimbati lucrurile .
Ia sa primesca medicii dar si profesorii si alte categorii necesare in mod absolut unei societati, salarii echitabile desigur in raport cu forta economica a Romaniei, ceea ce in cazul exemplului de mai sus cred ca ar insemna un salariu de cca trei ori mai mare adica cel putin 1500 pentru doctor ramanad 500 pentru acel functionar aservit politrucimii din primaria comunala..
4) Evident ca la fel ca mai peste tot, coruptia endemica, avand consecinta scurgerile din sistem bine cunoscute de toata lumea este pe langa proasta organizare o cauza esentiala care nu poate fi inlaturata cu masuri pompieristice sanctionand acarul Paunci cu masuri sistemice. Desigur ca trebuie avut in vedere si reversul medaliei, adica sanctiunea pentru proasta exercitare a profesiunii trebuie sa fie pe masura si lucrurile se pot rezolva daca este vointa, adaptand sistemul occidental desigur ca la scara nostra si la realitatile nostre.
5) Un exemplu de masura logica ar fi separarea de fondul CASS a celor care nu cotizeaza si nu au cotizat prin CASS la fondul de sanatate, de cei care o fac, primei categorii acordandu-i-se o asistenta medicala redusa valoric si strict la limita salvarii vietii si a impiedicarii epidemiilor printr-un fon special creat de stat prin bugetul de stat din alte surse decast CASS.
Astept din partea politrucilor de la sanatate cat si de la PDL o pozitie la aceasta propunere . De la PDL astept de fapt sprijin pentru asemenea masura.
C.A în disperare de cauză și pt a câștiga electorat(deși secuii/maghiarii din cele 3 județe or să voteze cum dictează udmr) o să își amaneteze și parinții.
Apai noi „mioriticiii”vrem sa traim ca „tutonii’,sau ca turcii,dar fara a ne supunem rigorile aferente (Legea Bunului Simt,”Legea Cuvintului”si nedat inapoi,).Vedem cel mai tipic examplu:Legile Parlamentare ale”Sicktirul Guvernamental”…!
O constatare:
Comisia senatoriala de revizuire a masacrat printre multe altele si art 50 ref la Persoanele cu handicap caci protectia persoanelor cu handicap(dizabilitati) este anulata eliminandu-se sintagma “protectie speciala”
Forma actuala este:
50. Persoanele cu handicap se bucură de protecţie specială.
Statul asigură realizarea unei politici naţionale de egalitate a şanselor, de prevenire şi de tratament ale handicapului, învederea participării efective a persoanelor cuhandicap în viaţa comunităţii, respectând drepturileşi îndatoririle ce revin părinţilor şi tutorilor.
Propunerea de revizuire:
Art.50.-
Persoanele cu dizabilități se bucură de toate drepturile și libertățile fundamentale ale omului, în condiții de egalitate de șanse.
Statul asigură realizarea unei politici naționale de egalitate a șanselor și de incluziune, prevenire și tratament în vederea participării efective a persoanelor cu dizabilități în viața comunității, respectând drepturile și îndatoririle ce revin părinților și tutorilor
Deputat Gabriela Maria Podaşcă
Nota mea: acest articol a fost golit de continut si a devenit o gargara valabila ptr orice cetatean
Sa-ti fie RUSINE bre Podasco!
Personal daca aceasta propunere ramane, voi avea grija ca cele 700000 de persoane cu handicap care cu familiile vor trece de 2-3 milioane sa voteze cu NU la referendumul pentru Constitutie si cu un DA mare cat casa la referendumul dlui Basescu caci toti vor dori sa desfiinteze un Senat care face asemenea porcarii.
PS. Cred ca este momentul sa luam articol cu articol din cele modificate si sa le analizam asa cum am facut cu acest art 50 si sunt convins ca singura concluzie care va fi, va suna cam asa: Afara cu acesti senatori si cu acest Senat de doua parale.
Cum puteti sa numiti acest obiect „Constitutia Romaniei” ???
Romania a ajuns tara mincinosilor si plagiatorilor !!
Comentariile sunt închise.