4-orban-putin-epa-01_4966ea81ac

Premierul ungar, Viktor Orban, l-a asigurat miercuri pe președintele rus, Vladimir Putin, că Uniunea Europeană este tot mai dispusă să coopereze cu Moscova și că sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a conflictului din Ucraina nu vor fi prelungite în ‘mod automat’, transmite AFP.

‘Cred că perioada când prelungeam automat sancțiunile a trecut’, a declarat premierul ungar la Moscova, în timpul conferinței de presă comune cu liderul de la Kremlin. ‘Tot mai multe țări au început să înțeleagă că avem nevoie să cooperăm (…) UE are o creștere economică atât de lentă că nu își mai poate permite luxul de a nu coopera cu cei care pot oferi dinamism dezvoltării’, a argumentat Orban, citat de Agerpres.

În luna decembrie, Uniunea Europeană a prelungit cu încă șase luni sancțiunile adoptate împotriva Rusiei. Aceste sancțiuni au fost instituite în iulie 2014, după anexarea Crimeii, pentru o perioadă inițială de un an. Dar declanșarea conflictului armat de către separatiștii proruși din estul Ucrainei a determinat blocul comunitar să le înăsprească. Sancțiunile prevăd mai ales interdicții de viză și înghețarea conturilor unor responsabili ruși sau ucraineni proruși, precum și măsuri împotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier și bancar.

Mai mulți responsabili europeni au cerut o ridicare rapidă a sancțiunilor, cu condiția implementării acordurilor de la Minsk privind soluționarea conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei.

Însă președintele Putin a declarat la conferința de presă ce a urmat întrevederii cu Orban că în opinia sa această condiție este ‘lipsită de sens’, el susținând că guvernul de la Kiev este cel care trebuie să se înțeleagă cu separatiștii din estul Ucrainei pentru aplicarea respectivelor acorduri.

Întrevederea Putin-Orban survine la un an după ce liderul de la Kremlin a fost în Ungaria, singura țară din UE care i-a acceptat o vizită oficială după criza începută odată cu anexarea Crimeii.

Orban a lăudat la conferința de presă eforturile Rusiei de a readuce stabilitatea în Orientul Mijlociu, inclusiv ‘eforturile de a opri afluxul de migranți’. Legat de acest subiect, liderul de la Kremlin a apreciat că această criză a migrației poate fi soluționată numai prin eradicarea terorismului și stabilizarea situației din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Pe plan economic, cea mai importantă decizie luată miercuri de cei doi lideri a fost prelungirea contractului de furnizare a gazelor rusești pentru Ungaria până în anul 2019. Orban a subliniat că, fără importul de energie din Rusia, economia țării sale nu ar putea supraviețui.