Primăria Capitalei și ASPA continuă uciderea câinilor fărăs stăpân, în ciuda faptului că hotărârea de Guvern care permitea eutanasierea maidanezilor este suspendată în întregime printr-o sentință a Curții de Apel. Reprezentanții municipalității au invocat o chichiță avocățească prin care susțin că temeiul legii continuă să existe, chiar dacă normele metodologice sunt suspendate. Mai mult, deși activitatea lor a devenit ilegală din 20 iunie, hingherii ASPA beneficiază mai nou de pază! Aceștia vor fi însoțiți de poliţistii locali, care să îi păzească de iubitorii de câini.
Ca urmare a incidentelor petrecute în ultimele zile, când hingherii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor au intrat în conflict cu mai mulţi iubitori de câini, primarul general, Sorin Oprescu, a convocat azi, la sediul Primăriei Bucureşti, o şedinţă la care au participat prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, responsabili ai Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, Jandarmeria şi coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Răzvan Băncescu, pentru a stabili ce masuri trebuie luate.
În cadrul şedintei s-a stabilit că programul de eutanasiere a câinilor fără stăpân să meargă mai departe.
„În urma întalnirii, s-au stabilit măsurile urgente care se impun pentru ca programul privind gestionarea câinilor fără stăpân în Municipiul Bucureşti să continue, în bune conditii. De comun acord, cei prezenţi au concluzionat că, deşi normele metodologice sunt suspendate, temeiul legii există, ceea ce înseamnă că programul de gestionare a câinilor fără stăpân se poate derula fără probleme„, au transmis reprezentanţii Primăriei Capitalei.
ASPA calca in picioare o hotarare judecatoreasca
Incredibil, dar cei care incalca cu buna stiinta aceste norme, chiar si dupa decizia Curtii de Apel Bucuresti, sunt chiar autoritatile. Mai exact, Asociatia pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) din Primaria Capitalei, coordonata de Razvan Bancescu – fost controlor RATB – a continuat actiunile de capturare si apoi masacrare a cainilor fara stapan, iesind in fiecare seara pe strazi, alaturi de Politia Locala. Iubitorii de animale, care sunt la curent cu decizia instantei de suspendare a practicii de eutanasiere a cainilor fara stapan, au luat pozitie fata de actiunile ASPA si au hotarat sa iasa seara de seara pentru a stopa autoritatile sa mai ridice animalele. Mai grav este ca, de la data pronuntarii deciziei CAB, ASPA a inasprit si extins actiunile nu doar impotriva animalelor, ci si a posesorilor de animale.
Oprescu vorbește de lege, dar o sfidează
„Vă invit la acţiune solidară, în spiritul legii. Să găsim împreună modalitatea de a funcţiona corect. Vă rog sa ne asistaţi, să ne ajutaţi să nu se mai întâmple asemenea conflicte, să asiguraţi ordinea şi liniştea publică, astfel încât echipele de prinzători să-şi poată face datoria, fără teama de a fi agresate de aşa-zişii iubitori de animale. Democraţia nu înseamnă dezordine publică „, a spus Oprescu.
Seful ASPA, Razvan Bancescu, imparte pumni iubitorilor de animale
Pe reteaua de socializare Facebook a fost creat un grup pentru protejarea cainilor fara stapan in care sunt postate zilnic actiunile ilegale ale ASPA, coordonata de Razvan Bancescu. Cea mai recenta postare il are in prim-plan chiar pe seful ASPA care imparte pumni iubitorilor de animale dupa care este aparat de Politia Locala. Iata ce se precizeaza pe pagina de Facebook „Pe urmele HINGHERILOR”: „Razvan Bancescu in cursul noptii de 07.07.2014, a facut un grav accident de circulatie soldat cu 3 victime (inclusiv un copil). Toate victimele au fost ridicate cu targa si duse la spital. Dupa accident, in prezenta martorilor, a batut o femeie care a fost si ea transportata la spital. Politia a refuzat sa ne dea rezultatul etilotestului dar speram sa il aflam in curand”.
Intregul incident este filmat de iubitorii de animale, care in fiecare seara merg in spatele dubelor de ecarisaj pentru a-i impiedica pe hingheri sa mai captureze abuziv animalele fara stapan. Trebuie precizat ca in ultima perioada, masinile hingherilor sunt insotite si de patrule ale Politiei Locale, care ori de cate ori are loc o altercatie, intervin in apararea hingherilor. Situatia a degenerat in asa maniera incat reprezentantii ASPA au ajuns sa agreseze fizic chiar si posesorii de animale. In acest sens este inregistrata o plangere penala impotriva reprezentantilor ASPA formulata de catre o femeie care, in timp ce se afla cu cainele la plimbare in jurul blocului in care domiciliaza, a fost agresata fizic de hingheri pentru ca a refuzat sa ii lase pe acestia sa ii ridice cainele, pe care il avea in lesa.
Legea pentru gestionarea câinilor fără stăpân, suspendată pe 20 iunie
Pe 24 iunie 2014, Sorin Oprescu a declarat că a oprit eutanasierea câinilor, după ce Curtea de Apel Bucureşti a suspendat normele de aplicare a legii care permitea omorârea maidanezilor, pe 20 iunie 2014. Suspendarea a fost cerută de această organizaţia VIER PFOTEN, iar efectul imediat a fost acela că legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare şi, drept consecinţă, nu mai există un cadrul legal pentru reglementarea capturării şi uciderii câinilor fără stăpân. Decizia oficială comunicată de Curtea de Apel a anunţat că hotărârea de Guvern este suspendată în întregime.
CAB: „S-a apreciat ca se impune suspendarea actului administrativ contestat, daca executarea imediata si integrala a acestuia poate cauza persoanelor, in anumite circumstante, un prejudiciu ireparabil, pe care echitatea il impune sa fie evitat, in masura posibilului”
Decizia CAB de suspendare a executarii prevederilor H.G. nr.1059/2013 in care sunt specificate normele de aplicare a OUG 155/2001 vine ca urmare a actiunii deschise de Fundatia pentru Protectia Animalelor Vier Pfoten Romania impotriva Guvernului in care ONG-ul evidentia ca normele de aplicare cuprind mai multe prevederi care contrazic legea. In sentinta civila nr.1982 din data de 20 iunie 2014 pronuntata de judecatorul Vasile Bicu in dosarul nr. 1622/2/2014 se expun motivele pentru care se impune suspendarea Hotararii Guvernului prin care s-a dispus eutanasierea cainilor fara stapan.
Prezentam in continuare pasaje din sentinta pronuntata de CAB in data de 20 iunie 2014:
„S-a apreciat ca se impune suspendarea actului administrativ contestat, daca executarea imediata si integrala a acestuia poate cauza persoanelor, in anumite circumstante, un prejudiciu ireparabil, pe care echitatea il impune sa fie evitat, in masura posibilului.
De asemenea, practica instantei supreme este in sensul ca trebuie interpretata notiunea de paguba iminenta ca implicand urgenta pentru a opera suspendarea efectelor actului administrativ, iar urgenta exista cand executarea actului administrativ aduce o atingere grava si imediata unui interes public, situatiei reclamantului sau intereselor pe care acesta intelege sa le apere.
In speta, accentuand natura de act administrativ unilateral cu caracter normativ, producand efecte erga omnes, a HG nr. 1059/2013, am punctat dupa fiecare articol enuntat unele dintre consecintele importante, ireparabile, care s-ar produce in cazul executarii imediate a actului administrativ contestat, precum si perturbarile semnificative ale serviciului de gestionare a cainilor fara stapan si gravele efecte asupra securitatii raporturilor juridice.
Astfel, in masura in care nu s-ar lua masura suspendarii actului normativ contestat, prevederile art. 2 lit. n) din HG nr. 1059/2013 ar dobandi aplicabilitate practica, desi sunt in vadita contradictie cu dispozitiile art. 4 alin.2 din OUG nr. 155/2001. Practic, s-ar ajunge ca serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan sa fíe atribuite si prin delegare si incredintare, nu doar prin concesionare cum prevede OUG nr. 155/2001, si nu doar asociatiilor si fundatiilor, ci si a altor tipuri de persoane juridice.
Este usor de anticipat ce consecinte materiale si juridice absolut semnificative s-ar produce in situatia in care s-ar da eficienta acestor articole evident nelegale, iar ulterior, s-ar constata prin hotarare judecatoreasca irevocabila ca aparenta lor de drept a fost infranta si ca nu pot produce efecte juridice valabile. S-ar ajunge, evident, la situatia in care contractele incheiate cu terte persoane in vederea realizarii serviciului specializat pentru gestionarea cainilor fara stapan ar fi lovite de nulitate, cu consecinte financiare incalculabile asupra patrimoniului autoritatilor publice locale si nu numai.
In al doilea rand, in lipsa masurii suspendarii, s-ar da eficienta dispozitiilor nelegale ale art.3 alin.1, si s-ar ajunge la posibilitatea incheierii de catre serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan a unor protocoale de colaborare cu unitatile administrativ – teritoriale cu care se invecineaza, desi aceasta ipoteza excede cadrului legal stabilit prin art. 1 din OUG nr. 155/2001, Legii nr. 215/2001 si HG 955/2004.
Ulterioara infirmare a caracterului legal al acestei prevederi s-ar reflecta imediat si asupra protocoalelor incheiate in baza acestei dispozitii, cu consecinta evidenta a compromiterii intregii strategii de alocare a resurselor financiare, umane, logistice de catre serviciile specializate care si-au impartit responsabilitatile cu unitati administrativ teritoriale invecinate.
Urmand acelasi rationament, mentinerea in vigoare a HG nr. 1059/2013, si deci inclusiv a art.5 alin. 4, ar permite plasarea adaposturile publice pentru cainii fara stapan si pe raza unitatilor administrativ-teritoriale aflate in vecinatate, desi astfel se incalca litera si spiritul legii prin care s-a prevazut obligatia fiecarei unitati administrative-teritoriale de a infiinta servicii de gestionare si adaposturi publice, de a gestiona aceasta problema local, in raport de nevoile comunitatii respective.
infiintarea adaposturilor publice pe raza altor unitati administrativ – teritoriale invecinate va determina o serie intreaga de consecinte financiare, administrative, juridice, aproape insurmontabile. O asemenea masura ar determina stabilirea unor raporturi juridice complexe, implicand situatia juridica a terenului, edificarea adapostului, sursele de finantare, drepturile de administrare, personalul angajat, dimensionarea adaposturilor (logistic, uman, etc) fata de problematica particulara a cainilor fara stapan din unitatea administrativ teritoriala respectiva, s.a.m.d. Necesitatea preintampinarii luarii unor asemenea masuri reclama interventia urgenta a instantei, in sensul suspendarii aplicarii acestor dispozitii, avand un cert potential de atingere a interesului public si a securitatii raporturilor juridice. (…) Ar fi absolut de neimaginat sa existe motive atat de grave de infrangere a aparentei de drept (si am enumerat doar o parte dintre acestea), cu consecinte majore atat pentru interesul public cat si pentru reclamanta si alte persoane fizice sau juridice ce intra in sfera de reglementare a Hotararii, iar aceasta sa continue sa isi produca efectele, beneficiind de prezumtia de legalitate!
Avand in vedere argumentele expuse in cele ce preced, considera ca sunt indeplinite in mod cumulativ cerintele legale pentru a se dispune suspendarea executarii prevederilor nelegale ale actului administrativ atacat. (…) Prevederile din HG nr. 1059/2013 mentionate, care incalca OUG nr. 155/2001 si legislatia subsecventa, sunt strans legate cu celelalte dispozitii ale HG nr. 1059/2013, astfel incat se impune suspendarea executarii in intregime a HG nr. 1059/2013. (…)
Ulterioara infirmare a caracterului legal al acestei prevederi s-ar reflecta imediat si asupra protocoalelor incheiate in baza acestei dispozitii, cu consecinta evidenta a compromiterii intregii strategii de alocare a resurselor financiare, umane, logistice de catre serviciile specializate care si-au impartit responsabilitatile cu unitati administrativ teritoriale invecinate.
Mentinerea in vigoare a HG nr. 1059/2013, si deci inclusiv a art.5 alin. 4, ar permite plasarea adaposturile publice pentru cainii fara stapan si pe raza unitatilor administrativ-teritoriale aflate in vecinatate, desi astfel se incalca legea prin care s-a prevazut obligatia fiecarei unitati administrative-teritoriale de a infiinta servicii de gestionare si adaposturi publice, de a gestiona aceasta problema local, in raport de nevoile comunitatii respective.
Infiintarea adaposturilor publice pe raza altor unitati administrativ – teritoriale invecinate va determina o serie intreaga de consecinte financiare. O asemenea masura ar determina stabilirea unor raporturi juridice, implicand situatia juridica a terenului, edificarea adapostului, sursele de finantare, drepturile de administrare, personalul angajat, dimensionarea adaposturilor (logistic, uman, etc) fata de problematica particulara a cainilor fara stapan din unitatea administrativ teritoriala respectiva.
Din aceste motive, in baza rt. 14 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, Curtea va admite cererea si va dispune suspendarea executarii H.G. nr.1059/2013 pana la pronuntarea instantei de fond”.
10.000 de câini maidanezi au fost uciși de ASPA
Legea uciderii a intrat în vigoare în octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident în care un copil şi-a pierdut viata dupa ce a fost atacat de câini. Normele de aplicare a legii au fost emise în decembrie 2013, iar eutanasierea câinilor a început în lunile ce au urmat.
Primăria Capitalei a capturat din septembrie 2013 până în prezent circa 25.000 de câini, dintre care peste 10.000 au fost eutanasiaţi, a declarat Razvan Bancescu, şeful de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din cadrul Primăriei Capitalei.
Eutanasierile continua legal pentru a scapa Bucurestilui de javrele care omoare oameni . Spor la treaba hingherilor si sa nu se opresca deloc.
Comentariile sunt închise.