Companiile de publicitate isi perfectioneaza constant tehnicile de monitorizare a utilizatorilor in timpul sesiunilor de navigare pe Internet. Devin atat de bune in acest proces de colectare a datelor personale incat „uita” uneori de dreptul la intimitate al utilizatorului.
Insa nu orice abuz de acest gen este intampinat cu dezaprobare, existand numeroase cazuri in care utilizatorii sunt dispusi la compromisuri, scrie Business Insider.
Facebook a militat in favoarea cresterii transparentei in favoarea utilizatorului. Potrivit companiei americane, era confidentialitatii se apropie de sfarsit. Este cunoscut faptul ca Facebook vinde datele privind comportamentul utilizatorilor sai companiilor din publicitate, care pot astfel sa promoveze produse personalizate.
Cu toate acestea, milioane de utilizatori intra zilnic pe retea pentru a comunica intr-un spatiu public.
Gmail citeste e-mail-urile utilizatorilor pentru le furniza apoi reclame relevante. Aceasta incalcare a confidentialitatii este deja considerata banala si larg acceptata ca parte a utilizarii serviciul gratuit oferit de Google.
Avand in vedere numarul mare de utilizatori Gmail si ai altor servicii importante de e-mail, migrarea catre un cont privat ar putea fi dificila si ar insemna eforturi suplimentare pe care care multi utilizatori nu sunt dispusi sa le faca.
Cookie-urile urmaresc comportamentul de navigare al utilizatorului si transmit datele obtinute unui tert pentru a-i servi acestuia informatii utile. Cei carora nu le surade ideea ca cineva sa le urmareasca fiecare miscare online pot naviga pe Internet cu aceasta optiune dezactivata.
Pe de alta parte, exista insa si situatii in care cookie-urile pot fi de folos, cum este cazul autentificarii pe site-urile de incredere, astfel incat unii utilizatori le accepta.
Magazinele Apple aplica o noua tehnologie, numita iBeacon, prin care utilizatorii primesc notificari despre evenimente si produse pe baza coordonatelor lor GPS. Acest tip de monitorizare va capata amploare in viitor, considera Business Insider.
In curand, listele de cumparaturi ne vor spune unde se afla produsele in incinta magazinului si ne vor ajuta sa ajungem mai repede la ele.
Google Maps a generat numeroase controverse cu privire la incalcarea dreptului la viata privata. Serviciul a reprezentat cauza mai multor litigii in Londra si in America, unde cazurile de nerespectare a intimitatii au variat de la descoperirea fetelor oamenilor la cea a placutelor de inmatriculare. Sunt oameni carora pur si simplu nu le place ideea ca altcineva sa le poata vedea casa pe Internet.
Totusi, sunt foarte multi cei care utilizeaza acest serviciu Google pentru navigare. Tocmai din aceasta comoditate, exista tendinta de a trece cu vederea astfel de abuzuri.
Cam cat de prost poti sa fii incat sa crezi ca atunci cand iti faci un cont pe oricare serviciu de email sau retea sociala, datele tale sunt in perfecta siguranta? La orice firma de profil lucreaza tot oameni.
Oricum acum cateva zile Google anunta chiar ca pentru a spori siguranta conturilor trec obligatoriu la https, deci exista preocupare din partea lor. Cei care au cont pe Gmail ar putea sa analizeze situatia sa-si dea seama daca e chair asa cum se spune de catre firmele concurente ale Google. In contul de la Google se mai poate umbla si la setari (iti rapeste ceva mai mult de 3 minute din viata)dar nu exista nicio sectiune care sa-ti ceara contul, codul PIN, CNP-ul si oricum alte date nu te obliga sa le faci publice.
Referitor la Google Maps orice om care circula pe strada sau chiar are o casa construita in oras si nu este data cu „vopsea” care sa o faca invizibila, este expus oricarui fotograf amator sau profesionist deci expus pe internet. Evident ca Google fiind o firma extrem de bogata este o vaca buna de muls.
Recomand naivilor sa deschida bine ochii si sa incerce sa-si foloseasca creierul pentru a-si da sema ca odata intrat pe internet indiferent sub ce forma nu mai poti vorbi de intimitate absoluta ci doar de una relativa.
Sa nu uitam ca la furnizorii de internet lucreaza tot oameni care au acces la date personale la fel ca si la banci.
Comentariile sunt închise.