Viorel Hrebenciuc, considerat eminența cenușie a PSD, unul din cei mai puternici oameni ai celui mai mare partid politic al României este, oficial, un om sărac. Deși PSD e un partid ai cărui lideri s-au înfruptat fiecare din patrimoniul statului (ex. Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană), despre averea lui Viorel Hrebenciuc și legăturile ei cu devalizarea patrimoniului statului român, nu a pomenit nimeni nimic până în 2014. Asta deși logic ar fi trebuit să ne așteptăm ca și el, odată cu ceilalți granguri ai PSD, să se fi înfruptat din avutul obștesc.

Privindu-i declarațiile de avere constatăm că are un apartament, un teren de 500 mp într-un orășel de munte (stațiune turistică). N-are participații în firme de unde să încaseze dividende, n-are averi în conturi și nici bani împrumutați la persoane fizice.

Are doar câteva tablouri și două ceasuri de mână Vaheron Constantin (un prim indiciu că-i un iubitor de lux). Atenție și la data la care a devenit proprietarul primului ceas, în valoare de 8000 euro. Era 1997, când această sumă însemna enorm. Totodată era perioada în care Bancorex era devalizată ca-n codru de oameni din anturajul său, precum ex-șeful său de cabinet Corneliu Iacobov și finul său Andrei Șerban). Cine l-a văzut însă descălecând în parcarea Parlamentului din Mercedesul S Klasse de culoarea untului, știe că Viorel Hrebenciucul real n-are a face cu cel din declarația de avere. La fel și mențiunile din media, în care e pomenit numele său. Cu puțin timp înainte ca DNA să-l salte pe Nelu Iordache, cel mai mare asfaltator al României, acesta i-a solicitat o întâlnire lui Viorel Hrebenciuc. Înainte să apeleze la ultima dintre soluții, controversatul și celebrul broker Cristi Sima, i-a cerut ajutorul lui Viorel Hrebenciuc. Atunci când nu i se cerea ajutorul, îl oferea el, așa cum e surprins într-o stenogramă, când îl sună pe Preafericitul Patriarh Daniel, căruia se oferă să-i mijlocească un împrumut cu multe zerouri de la o bancă din străinătate. Scopul era nobil: pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Iar în politică, eu, unul, l-am văzut cel mai bine în ziua în care Președintele Băsescu și-a ținut pledoaria în fața aleșilor neamului, în ziua când au decis să-l retrimită în fața poporului, spre a fi suspendat. În acea zi, în plen, vedeam un președinte îngândurat, cu capul plecat, care învârtea între degete, cu o mișcare nervoasă, dar controlată, stiloul său scump. În fața lui, cel mai aproape de tribuna unde ședea șeful statului, era Viorel Hrebenciuc. El. Dintre toți deputații și senatorii, el. Și îl privea îndelung, sfidător, apoi a început să chicotească cu un ales oarecare dintre cei mulți (pare-mi-se Georgian Pop, sau unul de aceeași statură politică). Apoi, după câteva săptămâni, în momentul în care președintele CCR Augustin Zegrean a anunțat că rezultatul referndumului nu se soldează cu demiterea lui Traian Băsescu, același Viorel Hrebenciuc a trecut nervos pe lângă tribuna unde era Zegrean, i-a salutat pe câțiva din jurul președintelui CCR, l-a privit fix și scurt și a trecut pe lângă el, fără să-i întândă mâna. Viorel Hrebenciuc a fost și este un om al mizelor mari. În politică și nu doar.

Despre el aflăm că ar fi implicat (conform procurorilor), într-o schemă ce implica o retrocedare ilegală a unei suprafețe imense de păduri, iar partea sa (prin fiul său), comisionul ar fi fost de 12.000 hectare de pădure. Dacă estimăm hectarul forestier la un preț mediu de 2.500 euro, înseamnă 30.000.000 euro. Asta dintr-un singur “deal”. Într-un interviu acordat unui ziar central cu câteva luni înainte de a muri, Dumitru Sechelariu, unul din apropiații săi (pentru o vreme, relațiile între ei răcindu-se la un moment dat), l-a portretizat astfel într-un interviu pe care mi l-a acordat cu câteva luni înainte de a muri: “Avem viziuni diferite şi despre viaţă şi despre afaceri şi despre modul de a te comporta şi modul de a face politică. Avem viziuni diferite. Dumnealui este adeptul falimentului, e adeptul unor combinaţii. Mie nu-mi plac combinaţiile. Mie îmi plac oamenii care au angajaţi şi fac profit, nu oameni care au un laptop şi fac profit. După aia eu m-am retras din PSD”. Dacă privim în cheia afirmației lui Sechelariu implicarea lui Hrebenciuc prin apelarea la relațiile sale pentru facilitarea retrocedării celor 43.000 hectare, vedem că exact asta e: un om de afaceri al cărui activ (uzina, fabrica de produs bani) e chiar el.

Urmele lui H.V. le găsim în Monaco și în Cipru și urme vagi (nedovedite) trimit și spre Austria și Elveția. Prima probă concludentă că sărăcia lui e doar de fațadă, e mențiunea procurorilor că fiul său e în spatele offshore-ului cipriot Majura Ltd. Rise Project a arătat dovezi care duc la concluzia că un centru comercial amplasat pe celebra stradă Lipscani din centrul vechi al Capitalei, e ridicat de Cocoș Jr și Hrebenciuc Jr. Colegii mei reporteri de la România Curată au descoperit alte indicii care duc spre concluzia că Hrebenciuc ar fi posesorul unei bucăți dintr-un hotel de cinci stele din Slănic Moldova, dar și că și-a cumpărat un teren într-o locație premium din acea stațiune, cu doar 25 de dolari (de la Costel Cășuneanu, pe care chiar el, Viorel Hrebenciuc, îl împroprietărise). Doar aceste indicii sunt suficiente ca să ne facă să intuim că Vacheroanele Constantinele, S Classe-ul, BMW-ul seria 6 al fiului său, cluburile de fițe în care era adesea văzut juniorul (cluburi care costă), ținuta lui HV, apartamentul de lux din hotelul de cinci stele care îi era minuțios pregătit de lacheii lui (dar de care n-a mai apucat să se bucure fiindcă a fost arestat), luxul nebunesc la care se dedau aghiotanții lui (vezi cazurile condamnatului Iacobov și a încă neînchisului fin al său, Andrei Șerban) sunt doar fațetele vizibile ale bogăției lui. Așa cum salariile de nimic ale românilor la 25 de ani de la Revoluție, cum spitalele în care oamenii aduc medicamente de acasă, cum școlile în care dascălii se îmbracă de la second-hand sunt expresia unui popor sclav al hrebenciucilor care conduc țara.

Viorel Hrebenciuc e primul parlamentar care n-a mai așteptat să-i fie ridicată imunitatea ca să poată fi arestat, ci a demisionat singur. E un gest de noblețe, de apreciat chiar dacă e un “băiat rău”.

Viorel Hrebenciuc e omul care, săptămâna trecută, a renunțat pentru câteva ceasuri la limuzină și a dârdâit în fața sediului DNA Brașov, expunându-se de bunăvoie contactului cu hoarda de jurnaliști care-l adulmecau flămânzi. El a vrut să tremure, expus publicului larg, în așteptarea anunțului legat de soarta fiului său, până mai ieri lector universitar la ASE și personaj cu un viitor luminos.

Hrebenciuc a ales multă vreme să facă business prin interpuși, însă la un moment dat a intrat în schemă chiar fiul lui, Andrei. Nu s-a temut să-l expună. Fiindcă el, HV, era atât de puternic în politică și afaceri. Fiindcă partidul lui era cel mai mare. Fiindcă știe atât de multe lucruri despre toți. Poate și pentru că între Andrei și fiica lui Traian Băsescu a existat o idilă cândva, iar un tată de fată e mai îngăduitor când vine vorba de mezina sa. Dar, între timp aceasta s-a așezat la casa ei, are un copil și mai mult, însuși fratele președintelui, Mircea, a fost arestat într-un mod dur, nemilos și cu indicii care arată că i s-au dat târcoale și i s-a întins o capcană pentru a fi folosit ulterior de o grupare mafiotă de rromi. Așa că, la rându-i, lui Băsescu, în cazul în care deține butoanele justiției, cum zic adversarii lui, i-ar fi greu să mai aibă milă față de fiul adversarului său. Vremurile de non-combat și de graniță dincolo de care nu se trece în jocul politic s-au dus.

Din dialogul său cu Șova, constatăm că era, până în urmă cu o săptămână, încă suficient de puternic (deși retras de ani buni din prim-planul luminii reflectoarelor), încât să încline balanța jocului de putere pentru șefia celui mai mare partid politic al României.

Cu ocazia dosarelor care-l vizează ale DNA, aflăm că Viorel Hrebenciuc știa de dinainte că îl paște o condamnare: „Boss, suntem beliți” (deși procurorii nici nu anunțaseră la acel moment că e pe urmele sale) și își pregătea evadarea printr-o găselniță de combinator: să abroge un articol de lege. La cât de ocupați sunt românii și România cu treburile lor, ce va fi contat pentru nație un articol de lege în plus sau în minus. Dar pentru el, Viorel Hrebenciu, mica jonglerie ar fi făcut diferența între libertate și zdup. Și, spun procurorii, Hrebenciuc vroia asta nu doar pentru el, ci și pentru alt lider al PSD, Miron Mitrea, care are deja o sentință de condamnare cu executare, însă nedefinitivă. Pe Mitrea și Hrebenciuc îi leagă atât groaza de zăbrele, cât și o veche prietenie, inclusiv economică (o parte din activele stațiunii Slănic Moldova, devalizată de gruparea Hrebenciuc, au fost cumpărate la suprapreț de Necolaiciuc pentru CFR în mandatul lui Mitrea) și locativă (Mitrea i-a vândut lui Hrebenciuc o locuință).

Viorel Hrebenciuc este un om care controla bursele României, conform pitorescului broker fugar Cristian Sima, care l-a acuzat că ar fi la baza mazilirii sale, pentru a-i lua Hotnews-ul și a-i face loc în lumea bursei fiului său Andrei.

Viorel Hrebenciuc e omul care a condus campania prezidențială în 2009, ratând la mustață Cotroceniul (nu din vina lui, ci a aluatului de prostănac) cu care a lucrat.

Viorel Hrebenciuc a făcut ca grupul de la Bacău să aibă influență în politica de la București. El e cel care a obținut fonduri pentru Slănic Moldova, colegiul său electoral chiar și de la MDRT-ul Elenei Udrea, în 2011, când domnea Guvernul Boc. Hrebenciuc are însă și bizarerii, acceptând în jurul său indivizi dubioși și capabili de acte de violență extremă, precum Andrei Șerban, finul său și primarul localității unde e epicentrul colegiului electoral în care a fost ales deputat. În același context al asocierii dubioase cu membrii grupării Iacobov-Sechelariu-Șerban, Hrebenciuc e pomenit de controversatul Irinel Columbeanu într-un scandal cu prostituate, în care a fost atrasă și cea care i-a fost soție, Monica, care e de loc din Bacău.

H.V. este un om de putere ce nu poate fi ignorat. Nu e nevoie să o spună el.

A spus-o cel mai puternic aliat al său, Premierul României (și, cel mai probabil viitorul Președinte al României), Victor Ponta, cu ocazia demisiei: “A făcut un gest prin care mă protejează şi pe mine şi PSD şi Parlamentul de atacurile electorle din această perioadă. Îi mulţumesc pentru asta”.

A spus-o în ziua reținerii sale de către DNA, cel mai mare dușman al său, Președintele României, Traian Băsescu: “Are o capacitate de negociere formidabilă din câte ştiu, e omul care poate aranja voturile la moţiuni de cenzură, introduce amendamente în legi, e omul care are cel mai bun dialog cu UDMR”.

H.V. a fost arestat îm această săptămână, după ce a avut vreme câteva zile să-și pună lucrurile (afacerile?) în ordine și să-și pregătească (singur sau cu alții) strategia de viitor.

 

Sursa: romaniacurata.ro