harta  crimeeaVicepremierul Crimeei, Rustam Temirgaliyev, a declarat pentru publicatia RiaNovosti, ca tatarii din Crimeea vor fi mutati intr-o alta parte a regiunii, unde vor fi impropietariti. Oficialul a precizat ca aceasta actiune este menita sa reglementeze situatia terenurilor ocupate neoficial de tatari dupa colapsul Uniunii Sovietice.

„I-am rugat pe tararii din Crimeea sa evacueze o parte din terenurile pe care le detin, motivul fiind de ordin social. Suntem pregatiti sa le alocam legal alte terenuri pentru a asigura un nivel de trai normal pentru tatarii din Crimeea”, a afirmat vicepremierul Crimeei, Rustam Temirgaliyev.

Temirgaliyev a subliniat ca tatarii pot primi pozitii politice cheie in noua administratie, in efortul de a detensiona relatiile etnice din regiune.

Gestul oficialilor din Crimeea este vazut ca o mare nedreptate si de catre etnicii tatari din Romania, pe care ii leaga o puternica legatura si o mostenire comuna cu cei din Crimeea. Scriitoarea Guner Akmolla a declarat pentru Nasul Tv ca tatarii care s-au intors in Crimeea nu si-au primit niciodata inapoi pamantul confiscat de rusi, iar relocalizarea lor se adauga la seria de nedreptati pe care acest popor le-a indurat pe parcursul anilor.

„Noi nu am primit pamantul inapoi. Este o mare nedreptate. Trebuie verificate actele de pe vremea Elisabetei a II-a, cand a inceput jaful pamantului nostru. Aproximativ 500.000 de hectare de teren arabil au fost confiscate de statul rus atunci. Tatarii au devenit robi, de aceea au lasat tot si au fugit. Si moscheele aveau pamant pe care rusii l-au confiscat. Geamiile si moscheele au devenit fie biserici, fie carciumi.

O scena impresionanta a fost surpinsa de un istoric rus, care a descris cum soldatii rusi beti vindeau marmura si mozaicul dintr-o geamie pe bani putini, doar pentru a face rost de bani pentru bautura”, a declarat Guner Akmolla, contactata de Nasul TV.

Guner Akmolla este o scriitoare de etnie tatara, autoarea a numeroase lucrari despre istoria tatarilor din Dobrogea si a celor din Crimeea. Mai multe detalii in editia din 18 martie 2014 a emisiunii Nasul.

1 COMENTARIU

  1. Ar fi bine ca tatarii sa inteleaga ca daca si acum accepta relocarea nu vor mai fi priviti niciodata cu importanta cuvenita si nu vor mai primi respectul cuvenit. Prea multe persoane au fost relocate.
    Cei ce nu isi inteleg istoria o repeta. E valabil si la romani

Comentariile sunt închise.