Cetatenii europeni pot primi – dupa ce traiesc in Regatul Unit timp de cinci ani – drepturi egale cu cetatenii britanici, potrivit unei propuneri prezentate de premierul Theresa May, joi, la summitul UE, de la Bruxelles, relateaza ziare.com
Dupa Brexit, un nou statut de imigrant „european stabilit” le va acorda dreptul sa stea in Regatul Unit si sa aiba acces la servicii in domeniul sanatatii, educatiei si alte beneficii, relateaza BBC News.
Insa Theresa May a declarat ca aceste propuneri vor fi adoptate numai daca aceleasi drepturi le sunt acordate cetatenilor britanici in statele membre UE.
„Nimeni nu se va izbi de o stanca”, le-a spus May omologilor sai.
Potrivit Laurei Kuenssberg de la BBC, May le-a spus omologilor sai europeni ca Regatul Unit Unit nu vrea ca vreun actual rezident sa plece si nici sa desparta familii.
Ea a subliniat ca un acord in acest sens le va asigura securitatea celor trei milioane de oameni care si-au „construit familii, vieti si cariere si contribuie atat de mult la societatea nostra”.
Insa Downing Street-ul nu a precizat inca o „data-limita” care sa se aplice noilor rezidenti, o data dupa care garantia nu se mai aplica.
Ea nu poate sa fie mai devreme de martie 2017, cand Londra a declansat iesirea din Uniune prin invocarea Articolului 50, si nici mai tarziu de martie 2017, data plecarii.
Europenii care sosesc dupa aceasta data-limita, dar inainte de martie 2019, vor beneficia de o „perioada de gratie” – de doi ani – pentru a-si regulariza statulul de imigrant, in vederea unei solicitari ulterioare a statutului stabil.
Atat Marea Britanie, cat si celalte state membre UE subliniaza ca vor sa ajunga la un acord prin care sa le asigure un statut atat celor aproximativ 3,2 milioane de cetateni europeni care traiesc in regat, cat si celor aproximativ 900.000 de britanici din strainatate, insa nimic nu s-a hotarat inca in acest sens.
Partide britanice de opozitie au indemnat Guvernul sa le ofere unilateral garantii imigrantilor din UE – insa Execuivul a insistat ca este necesar un acord reciproc, prin care sa se asigure ca expatriatii britanici sunt protejati.
Cancelarul german Angela Merkel, care a spus inainte de summit ca vrea „garantii ample”, a descris acordarea de drepturi depline cetatenilor UE care se afla in Marea Britanie timp de cinci ani drept un „inceput bun”, dar a atras atentia ca raman multe intrebari.
„Este un prim pas bun, pe care il apreciem”, a spus si cancelarul austriac Christian Kern. „Multe detalii sunt lasate deschise. Multi cetateni europeni vizati nu sunt acoperiti de propunerea lui May. Mai este cale lunga pentru negocieri”, a adaugat el.
Alti lideri nu au oferit aproape niciun detaliu privind rezervele lor.