elena udreaUPDATE2: Încă două informații din presa de azi care merită atenția noastră: Mirela Neagpovestește în Gazetă cum unul dintre directorii lui Răzvan Burleanu este cel care a supraevaluat de trei ori patinoarul din Iași, nefolosit nici o zi, iar Național scrie că Oțelul Galați a fost pusă de Dan Adamescu să plătească la Astra o primă de asigurare de peste 4 milioane de euro, mai mare decît Tarom!

UPDATE 1: Mesajul zilei pe facebook, de la Doru Șupeala, din Baia Mare: “Domnu’ Mateuț, o sa vă caute o clientă blondă!”.

 

DNA a pornit urmărirea penală! Cercetările procurorilor au intrat în linie dreaptă și infracțiunile din MDRT ies una din alta precum păpușile rusești

O investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

În faţa procurorilor și la sfatul avocaţilor cercul de încredere s-a spart. “Da, am fost întrebaţi la DNA și am povestit cum ministrul Udrea a cerut în mod repetat în ședinţe să finanţăm Gala de box!”, sună o informaţie obţinută de Gazeta Sporturilor.

Dosarul este ţinut din scurt și extrem de secret. Procurorul de caz lucrează cu foarte puţini colaboratori. Doi comisari judiciari de superîncredere. Și îi raportează direct doar lui Kovessi. “Numai lui Kovessi”, insistă cineva care cunoaște derularea evenimentelor.

Pentru șefa DNA, dosarul Udrea-Bute este unul crucial. Aici se vor despărţi apele.

“Ultimele audieri nu au fost de speriat, dar s-a insistat pe implicarea șefilor și pe aflarea celor care au pus la cale mecanismul”, povestesc oamenii. Mai pe înţelesul tuturor, procurorii i-au luat cu binișorul pe cei din MDRT, le-au arătat niște documente, le-au numit cîteva “infracţiuni crase” și cei implicaţi au prins să povestească.

Prima oară, nu se făcuse așa. Dimpotrivă. “Nu se insistase aproape deloc pe rolul Elenei Udrea”, spune o sursă a ziarului. Dosarul fusese practic închis și urma trimiterea în instanţă doar cu Rudel Obreja inculpat.

După ancheta insistentă a ziarului și la intervenţia nervoasă a lui Kovessi, soluţia a fost infirmată în decembrie 2013. Procuroarea care o albise pe Udrea a fost umilită public chiar de DNA, împinsă să plece și dosarul s-a reluat imediat.

Timp de 7 luni au ţesut pînza. Documentele și mărturiile au început să se lege.

Cazul a intrat acum în linie dreaptă. “Urmărirea penală a început, dar ea nu a fost personalizată deocamdată”, spune o sursă. “E o urmărire penală in rem”. În perioada următoare vin cîteva lovituri de teatru. Există probe că au mutat banii dintr-o linie de buget pe alta numai ca să-i cheltuiască pur și simplu!

Din cele peste 2 milioane de euro, bani europeni și din bugetul național, prejudiciul care se va aduna la dosar este foarte mare. Practic, “în Gala Bute, discutăm despre infracţiuni care se repetă, care se succed”, descrie cineva care cunoaște faptele. Fraudă din fonduri europene e doar una din acuzații.

“Elena Udrea a fost cea care a insistat să se finanţeze Gala Bute, dar a avut grijă să nu semneze nimic”, confirmă o sursă. Precauţia ministrului se va dovedi inutilă, pentru că deja DNA are o experienţă de a cîștiga în instanţă cazuri în care beneficiarii reali ai infracţiunilor nu sînt prezenţi în acte. Iar ținta lor nu sînt doar cei care apar pe documente, ci mai ales cei care au orchestrat infracțiunea.

În speța Galei Bute, de la început și pînă la sfîrșit, preocuparea a fost cum să scoată banii publici, indiferent de formă și de preţ, și să-i facă dispăruţi. Totul sub comanda Elenei Udrea. ”Au început o infracțiune, apoi au pornit o alta…”.

«Spre deosebire de lotul din cazul Ridzi, Udrea și ai ei au fost mai inteligenți, dar au și un mare dezavantaj. Banii au ajuns și în alte părți, au apucat să fie dați! Și ei au lăsat urme» Sursă a Gazetei

MDRT nu va fi singurul minister cu oameni care vor fi urmăriţi penal. Ministrul Ion Ariton nu se simte nici el prea bine. Iar “gașca fondurilor europene de la autorităţile de management”, caracterizare făcută de mai mulţi oameni, va avea și ea “mari surprize”.

Cînd? “Mai repede decît ar vrea unii”.

Problemele lui Udrea cu ziarul care scrie de trei ani despre acest caz rămîn în spate, atît de puţin importante. Încep întîlnirile cu procurorii.

Comentariile sunt închise.