ponta oprea

M-a impresionat o imagine pe care am văzut-o acum câteva zile: un grup de elevi români, care tocmai câştigaseră patru medalii la Olimpiada Internaţională de Geografie de la Tver (Rusia), fotografiaţi în spatele drapelului tricolor. M-am uitat pe site-ul ministerului Educaţiei: în 2015, în afară de succesul de la Geografie, elevii români au câştigat zece premii la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică, patru medalii la Olimpiada Internaţională de Chimie (locul I în Europa), cinci medalii şi locul I în Europa la Olimpiada Internaţională de Fizică şi o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Biologie.Nu ştiam şi mi se pare interesant faptul că nici un lider politic român nu s-a împăunat cu aceste rezultate.

Succesul elevilor români la olimpiada de geografie a fost făcut public exact în ziua în care presa prezenta ample fragmente plagiate în lucrarea de doctorat a ministrului Economiei, Mihai Tudose, profesor la Academia Naţională de Informaţii (ANI), instituţie de învăţământ superior aflată în subordinea SRI. În ultimele săptămâni, academia SRI s-a mai confruntat cu două scandaluri asemănătoare. Vicepremierul Gabriel Oprea, îndrumător de doctorate la această instituţie de învăţământ superior, a fost acuzat că şi-a plagiat doctoratul, dar Consiliul Naţional de Etică – în fruntea căruia PSD a pus un fost redactor la revista PCR „Era Socialistă” – a decis în trei zile că suspiciunile nu se confirmă. Al doilea suspect de plagiat este primarul sectorului 2, Neculai Ontanu (ajuns, din strungar şi absolvent al Academiei PCR Ştefan Gheorghiu, general al Armatei Române). Onţanu şi-a luat doctoratul chiar cu Oprea, la academia SRI.

Sunt informaţii pe care le ştim cu toţii: şi faptul că elevii români obţin constant rezultate excelente la olimpiadele internaţionale, şi faptul că, de la Victor Ponta încoace, descoperim periodic noi plagiatori în rândul politicienilor. Am vrut să pun însă faţă în faţă aceste două realităţi: pe de o parte, elita intelectuală a României, care probabil că va pleca să studieze la universităţi de prestigiu din străinătate, iar de cealaltă parte impostura falsei elite politice, care a furat până şi doctorate, de parcă banii nu le erau de ajuns.

Sunt două probleme pe care le ridic, pornind de la aceste fapte. Prima, cum îi aducem înapoi în ţară pe studenţii români care studiază peste hotare, dacă ei văd că plagiatorii conduc România? Atâta vreme cât instituţii care trebuie să apere legea, precum SRI-ul, acoperă aceatsă formă de hoţie, iar personaje precum Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Mihai Tudose rămân neclintite în fruntea ţării, nu prea văd cum i-am convinge. Nu este vorba doar de salariile pe care le poate oferi economia României, eu cred că importantă este şi recunoaşterea pe care societatea o oferă unei diplome universitare obţinute prin muncă grea, nu prin furt intelectual.

A doua problemă pe care o ridic este că o Românie condusă de plagiatori înseamnă blocarea oricărui proces de modernizare a învăţământului. Există un concubinaj toxic, o monstruoasă coaliţie, între impostorii din vârful puterii, un nucleu de rectori conectaţi politic şi liderii de sindicat din învăţământ, vânduţi PSD. Eu, personal, nu am pretenţia că am soluţii miraculoase, dar constat că regulile din educaţie sunt făcute de câteva grupuri de interese a căror ultimă preocupare este viitorul copiilor. Nu ţin minte ca vreodată, la elaborarea unei legi a învăţământului, să fi fost consultanţi cei care oferă locuri de muncă, cei din mediul productiv, care ştiu cel mai bine de ce are nevoie piaţa. De altfel, citesc tot mai des că angajatorii români au probleme în a găsi persoane calificate. Sunt câteva fabrici de diplome, bine protejate politic, care aruncă pe piaţă absolvenţi care nu ştiu să facă mai nimic.

Poate că sunt un pic patetic, dar cred că adevărata Românie este cea reprezentată de zecile sau sutele de elevi care câştigă medalii la olimpiadele din diferite domenii ştiinţifice. Impostorii din vârful piramidei puterii sunt excepţia. Dacă îi dăm la o parte, eliberăm spiritul creator a acestui popor. Sunt convins că în mediul rural, între miile de copii care merg pe jos nenumăraţi kilometri ca să ajungă la şcoală, care învaţă în clădiri dărăpănate, fără autorizaţie sanitară, cu profesori prost plătiţi, există mulţi alţi elevi care ar putea obţine performanţe. Dar nu le oferim nici o şansă! Sistemul îi menţine săraci şi slab educaţi pentru a-i putea manevra.

Dragi părinţi, nu aşteptaţi soluţii de la politicieni. Luaţi-vă în serios rolul din comitetele de părinţi, organizaţi-vă la nivel local/ regional/ naţional şi puneţi presiune pentru schimbare, dacă vreţi o educaţie de calitate pentru copiii voştri.

 

Sursa: contributors.ro

3 COMENTARII

  1. da’ pe plagiatori cine i-au votat? nemtii, americanii, evreii, olandezii, englezii? nu, pe acesti BORFASI i-au votat romanii( in majoritate). traiasca uleiul, orezul, pixul, punga, malaiul, si celelalte pomeni. dupa parerea mea, o MARE vina o au LASII(cca. 7-8 miloane de romani), care de ani de zile NU VOTEAZA, lasandu-i pe boschetari, hoti, spagari, pomanagii, milogi si alte hahalere sa ne decida „conducatorii”. stati pe margine, ca e bine, nu-i asa? vorba cantecului: e bine, e bine, e foarte bine. asa bine sa aveti voi, lasilor!

    • Aveti dreptate.Acesti olimpici vor parasi tara.Ei sunt putini fata de marea majoritate a tinerilor elevi ai tarii care sunt f.slab pregatiti.Ei vor fi viitoarea forta de munca de mana a 2-a ,din ei sunt selectati cei care ne vor conduce(pe criterii politice) asa ca vai de mamanostra de popor care mergi la vot si nu intelegi nimic din ce nise intampla.

Comentariile sunt închise.