Gabriela Vasile este numele româncei care îl va moşteni pe Licio Gelli, cel mai controversat om de afaceri din Italia, marele maestru al P2 (Propaganda Due), o lojă masonică secretă.
Gelli a fost fondat loja în care au fost înscrişi cei mai puternici oameni politici din Italia, capi ai serviciilor secrete, jurnalişti, muzicieni, dar şi fostul premier Silvio Berlusconi. Întodeauna, numele P2 a fost legat şi de mafia siciliană. Licio Gelli a murit în această săptămână la vârsta de 96 de ani.
Povestea lui de viaţă este fascinantă, la fel şi întâlnirea cu românca Gabriela. Înainte de a-i deveni soţie, Gabriela Vasile a lucrat în vila italianului ca badantă, adică i-a fost îngrijitoare.
De la dreapta la stânga: Licio Gelli, Gabriela Vasile şi Maria Rosa (fiica lui Licio Gelli). Sursa foto: Lettera43.it
Ziarele din peninsulă au scris că cei doi căsătorit în 2006, când afaceristul era în arest la domiciliu în vila lui somptuoasă aflată în apropiere de Florenţa. Pentru că avea 87 de ani, judecătorii i-au permis să-şi execute pedeapsa la domicliu.
Gabriela Vasile, care ar fi originară din comuna Lupşa, judeţul Alba, avea 48 de ani când a devenit soţia milionarului, fiind mai tânără ca el cu aproape 40 de ani.
Acum, presa din Italia scrie că va împărţi averea cu cei trei fii ai soţului ei defunct. Gelli ar fi lăsat un testament, însă nu se ştie despre ce avere este vorba.
Gabriela Vasile, femeia care stă în picioare, cu mâinile pe umerii soţului ei, Licio Gelli. Sursa foto: Lanatione.it
Influentul milionar a fost cunoscut pentru faptul că şi-a ascuns mereu averea de statul italian. A şi fost arestat într-o bancă din Eleveţia, pe când voia să scoată din cont zeci de milioane de dolari.
Iar la o percheziţie în casa sa, din anii ’80, s-ar fi găsit 179 de lingouri de aur care cântăreau 168 de kilograme. Adevărata provenienţă nu s-a cunoscut niciodată. S-a bănuit că ar fi putut fi dintr-o bancă delapidată din Iugoslavia, în anii ’50.
Situaţia este complicată, iar Licio Gelli a fost urmărit de scandaluri chiar şi după ce a trecut de venerabila vârstă de 90 de ani.
În urmă cu doi ani, o altă ancheta s-a deschis pe numele lui. I-au fost aduse acuzaţii de fraudă şi i s-a pus sechestru pe vila în care a locuit cu românca şi unde a murit pe 15 decembrie, înconjurat de cei apropiaţi lui.
Acum, este foarte probabil ca, după moartea lui, vila să fie recuperată de statul italian, în baza unui prejudiciu calculat la 17 de milioane de euro.
Povestea ca de film a lui Licio Gelli. Conte, fascist, mason, om de afaceri cu legături chiar şi cu Nicolae Ceauşescu
Unii au spus despre el că a fost un geniu malefic. Alţii, că a avut o minte sclipitoare care a acţionat mereu sub imperiul ideologiei fasciste.
Licio Gelli s-a născut într-o familie burgheză din Italia, în 1919. S-a afirmat lângă Benito Mussolini, căruia i s-a alăturat în mişcarea fascistă. A luptat în războiul civil din Spania, din anii ’30, alături de trupele generalului Franco, iar când s-a întors în Italia s-a alăturat serviciilor secrete militare şi a devenit membru important al Partidului Fascist Italia.
Însă, momentul cheie din viaţa lui a fost la începutul anilor ’60, când a intrat în posesia copiilor unor dosare compromiţătoare. A participat la capturarea arhivei Serviciului de Informaţii Militare, iar documentele pe care le-a obţinut priveau oameni influenţi din lumea politică, finaniciară şi militară din Italia. Astfel, Gelli a ajuns să deţină controlul şi să conducă, practic, din umbră Italia, mai bine de un deceniu şi jumătate.
Cu puterea pe care o avea, a înfiinţat de la zero o lojă masonică secretă, numită P2. A atras lângă el nume sonore, oameni cu putere politică şi economică. Printre ei s-a aflat şi Silvio Berlusconi, fostul premier. Loja a fost declarată ileagă în 1976, după ce au apărut dezvăluiri despre unii dintre membri şi legăturile lor cu mafia siciliană.
Gilio a fost implicat în scandaluri uriaşe. S-a vorbit despre un plan secret pe care l-a pus la cale pentru a da o lovitură de stat, iar ajutor ar fi urmat să primească de la mai multe ţări.
Cele mai răsunătoare scandaluri sunt legate de falimentarea unei bănci care ar fi avut legături cu Vaticanul. Bancherul care conducea unitatea cunoscută ca şi “Banca Domnului” a fost găsit spânzurat sub un pod londonez, în 1982. Anchetatorii au luat în calcul de la început posibilitatea ca Roberto Calvi să fi fost ucis, dar nu au reuşit să strângă probe suficiente.
Procurorii italieni au legat însă numele lui de explozia din anii ’80, dintr-o gară din Bologna, în care au murit 85 de oameni. Licio Gelli a fost acuzat de obstrucţionarea justiţiei, însă, o lungă perioadă de vreme a scăpat mereu de închisoare.
Când a fost încarcerat, în Elveţia, a reuşit să evadeze. Anchetele au trenat, iar pedepsele grele au fost date abia la sfârşitul anilor ’90, când era deja prea bătrân să mai stea la închisoare. Şi-a executat la domiciliu, în vila de lux, pedeapsa de 12 ani de închisoare.
Mintea lui sclipitoare l-a ajutat să pună pe roate mai multe afaceri. Pentru una dintre ele, Licio Gelli ar fi luat legătura şi cu Nicolae Ceauşescu. Avea o fabrică de confecţii şi ar fi vrut să lucreze în România, pentru că era mai ieftin.
Misterul relaţiei cu Ceauşescu a fost legat de latura masonică. S-au ridicat întrebări dacă Ceauşescu a fost iniţiat în masonerie de marele mason Gelli. Însă, în ultimii ani ai vieţii sale, italianul a spulberat misterul. Într-un interviu, i-a spus istoricului Horia Nestorescu-Bălceşti că Ceauşescu, un comunist, nu avea cum să fie mason.
Deşi mereu bănuit de infracţiuni grave, Gelli a reuşit să facă istorie în multe domenii şi a primit o multitudine de titluri şi distincţii. A fost chiar nominalizat la premiul Nobel pentru literatură. Chiar şi în România a primit titlul de doctor honoris causa al Universităţii din Oradea.
Viaţa lui spectaculoasă i-a inspirat şi pe regizori care au creat personajul Ligio Gelli în mai multe filme.
Joi, 17 decembrie, Licio Gelli a fost înmormântat, iar la funeraliile lui au ajuns doar câteva zeci de persoane apropiate. Nicio personalitate nu l-a condus pe ultimul lui drum.
sursa: reteauadestiri.ro