Nemulţumire în rândul românilor care au rude îngropate în cimitirele publice. Cei care-şi plâng rar morţii la groapă, lăsând mormintele neîngrijite, vor rămâne fără locurile de înhumare concesionate de la primărie. Legea cimitirelor, aprobată la sfârşitul săptămânii trecute, va intra în vigoare în 90 de zile. Documentul prevede confiscarea locurilor de înhumare deţinute în concesiune de cei care le părăsesc sau nu le îngrijesc mai bine de doi ani.
Legea a fost iniţiată de 6 deputaţi: Aura Vasile (PSD), Antal István, Erdei Dolóczki István, Lakatos Petru şi Seres Dénes (UDMR), respectiv Merka Adrian-Miroslav de la minorităţi. Propunerea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 24 iunie 2014 cu 312 voturi, respectiv 147 PSD, 73 PNL, 24 PDL, 15 UDMR, 12 PC şi 14 de la minorităţi, fiind trimisă preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare, însă nu a primit încă girul şefului statului.
Românii care vin la cimitir să-şi plângă morţii consideră că actul e un abuz şi deschide o portiţă afaceriştilor care se îmbogăţesc din vânzarea locurilor de veci.
„Legea e făcută special pentru cei care fac afaceri cu morminte. Locul ăsta de veci e concesionat pe 7 ani, deci în această perioadă îmi aparţine. E dreptul meu. Cum să-mi ia mie cineva mormântul şi mortul din groapă?”, a declarat un bucureştean care venise la mormântul familiei în Cimitirul Sfânta Vineri.
Legea nu lămureşte însă ce înseamnă un mormânt neîngrijit, acest lucru fiind aşteptat odată cu publicarea normelor metodologice de aplicare. Până atunci, actul normativ prezintă multe ambiguităţi, printre care şi cea legată de deshumarea osemintelor. Aceasta se poate face doar după 7 ani de la deces, conform unui ordin al Ministerului Sănătăţii.
Astfel, un român care şi-a îngropat recent o rudă şi nu-i îngrijeşte mormântul va pierde, pe lângă concesiune, şi osemintele pe care acesta le deţine.