O ancheta publicata, miercuri, de Ziarul Financiar, dezvaluie cum o firma de apartament exporta tot cuprul exploatat de Cupru Min si il vinde in China. Firma care se ocupa de achizitie si export se numeste S.C. RONEFER S.R.L. Voluntari Romania, iar principalul actionar al companiei este Maria Gherghe, fost functionar in Ministerul Metalurgiei. Mai mult decat atat, pana in anul 2000 a fost angajata Conef, compania care la data respectiva preluase toate exploatarile de metale neferoase.

Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, societatea condusa de Maria Gherghe are 6 angajati, iar in anul 2011 a inregistrat venituri in valoare de 39,4 milioane de euro.

Jurnalistii de la Ziarul Financiar au stat de vorba cu Maria Gherghe care a confirmat ca are o firma de apartament: „Nu am nimic de ascuns. O sa va explic de ce o firma de apartament poate sa faca export si de ce nu este nevoie sa am un personal numeros”.

„Foarte multa vreme nu a interesat pe nimeni de Cupru Min si probabil ca de asta am reusit eu sa iau productia pentru ca nu am pe nimeni in spate si n-am fost implicata politic cu nimeni. Nu am nevoie de multi angajati ca sa fac exporturi pentru ca am contracte incheiate cu firme specializate care se ocupa de transportul marfii, in ca­mioane si vagoane, de protejarea riscului pentru variatia pretului la cupru, de pre­le­varea, inspectarea si pregatirea probelor si pen­tru protectie. Nu este o acti­vi­tate usoara si este o responsabilitate foarte mare. Aproa­pe tot timpul sunt pe drumuri si nu scap de responsabilitatea marfii decat cand aceasta ajunge pe vapor”, spune Maria Gherghe, citata de ZF.

Ea spune ca a avut bani sa-si por­neasca o afacere pentru ca inainte de Re­volutie in metalurgia neferoasa erau salarii mari. „Minerii erau cel mai bine plătiţi, mai bine chiar si decat aviatorii, iar dupa revolutie s-a pastrat acest lucru mai ales unde existau sindicate puternice. Eu de exemplu ca stagiar de pe bancile facultatii castigam echivalentul a 3.000 de lei inainte de Revolutie. Legea salarizarii din Ro­mania permitea acest lucru”, isi amin­teste Gherghe.

Despre privatizarea Cupru Min, exportatoarea comenteaza: „Pe vremea cand lucram in Ministerul Metalurgiei nu era firma care sa nu-i fie veri­ficata bonitatea. In mod normal Serviciul de Informatii ar fi trebuit sa verifice toate firmele care au participat la licitatia Cupru Min. Nu ma asteptam sa participe cineva la licitatie pentru ca nimeni nu era interesat pana atunci de companie”, spune Gherghe.

Ea a mai precizat ca daca statul ar permite Cupru Min sa pastreze pro­fitul in loc sa-l distribuie ca dividende firma si-ar putea plati datoriile, o alta optiune fiind ca statul sa includa datoriile la Electrica in capitaluri pentru ca aceasta sa devina eligibila pentru atragerea de fonduri euro­pene in vederea realizarii de investitii pentru dezvoltarea activitatii prin forte proprii.

Cititi aici intreaga ancheta

17 COMENTARII

  1. primul jurnalist/politician care a spus despre acest lucru este Dan Diaconescu la Romania TV si apoi la OTV !

  2. Exista la cuprumin vre-o fabrica de cupru care transforme minereul in lingouri de cupru?

  3. cine stie daca pietrele astea moi chiar exista cu adevarat. nu cred oricum in transportul cu vagoanele pe apa a unei asemenea concentratii de cu.
    sa nu uitam de caracterul higroscopic…poate doar daca ancoreaza cat mai rapid pe un alt tarm apropiat 🙂

  4. De regula se transporta in vagoane. Arata ca un morman de pietre mai moi. Poate ZF a transmis corect declaratiile d-nei Gherghe. Insa asa aburesti omul. Iar redactia a preluat ca atare si a pus o fotografie a unor bare de cupru. La pret intre concentrat si cupru e diferenta enorma. Iar firma doamnei Gherghe actiona ca intermediar ca sa zic asa (dupa cum o declara).
    Deci sa-ti explic de ce sunt scandalizata:
    1)Sunt inginer metalurg (ulterior am facut si studii economice), am lucrat la IMNR, am fost sef de proiect la Ampellum Zlatna (care prelucra acel concentrat) si am coordonat pentru industria metalurgica neferoasa Strategia de restructurare, lucrand alaturi de specialisti straini Phare.
    2) Ca face comert doamna Gherghe nu este important. Sunt sigura 95% ca o face legal (o cunosc personal are scoala CONEF). Dupa cum nu e important ca a fost in AGA de la diverse intreprinderio si in minister. Asta s-a intamplat cu mult timp in urma iar cei de la CONEF toti erau in diverse AGA. Ce nu e in regula: ca Statul roman da licenta de export la materiale cu continut de metale pretioase. Si ca din 1997 (de cand cele doua uzine de cupru au fost privatizate si apoi scoase de pe piata, in ciuda verdictului Strategiei de restructurare a metalurgiei neferoase din 1996), tone de aur si argint au plecat din tara. Aici este buba. De ce sa nu le obtinem noi, ci sa vindem concentratul la 1/2 din pretul cuprului rafinat.
    3) Tehnologia de obtinere a aurului si argintului fin nu este costisitoare, iar instalatia de la Phoenix Baia Mare a fost una dintre cele mai moderne. Se putea privatiza combinatul si fara aceasta instalatie. Cand am parasit IMNR in 1997, instalatia de aur si argint de la Phoenix era operationala si supravegheata de BNR. Nu stiu cum a fost privatizata. Odata ce acestea au fost scoase de pe piata a aparut scuza ca nu mai exista instalatie pentru obtinerea cuprului. Asa ca au aparut firmele capusa intermediar care s-au ocupat de vanzarea concentratelor si a subproduselor. Iar Romania vinde aceste concentrate cu continut de metale pretioase pe un pret mic in schimb cumpara cupru si produse din cupru pe un pret de doua trei ori mai mare.
    4) Concluzia: pierderi materiale in ultimii 16 ani datorita:
    – investitiilor pentru modernizarea Phoenix Baia Mare si Ampellum Zlatna in perioada 1991-1996 (facuta prin achizitionarea de echipamente prin intermediul METANEF de la producatorul Outokumpu Oy Finlanda in principal)
    – pierderea instalatiei de obtinere a aurului fin si argintului fin prin privatizarea Phoenix Baia Mare
    – pierderea singurei instalatii de prelucrare a piritelor cu continut ridicat de aur si argint prin demolarea Uzinei Vechi de la Ampellum Zlatna
    – pierderi prin vinderea cuprului sub forma de concentrat (de ce nu se face public si modul de calcul al pretului)
    – pierderi prin achizitionarea de cupru electrolitic si alte produse din cupru

    Scuze daca comentariul meu a fost putin agresiv, insa preluarile fara verificare nu sunt in regula.

  5. In primul rand articolul porneste de la un titlu eronat: La Cupru Min nu se obtine cupru ci CONCENTRAT DE CUPRU. Mai precis 400 t/an, dupa cum rezulta din datele societatii. Diferenta consta in pret: cotatia pentru CONCENTRAT este de circa 3.500 euro in timp ce pentru cupru de peste 8.000 Euro. La fel fotografia este eronata, prezentand bare de cupru, care rezulta abia in al treilea tip de intreprindere in cadrul sectorului de prelucrari metalurgice, nu la CupruMin.
    In al treilea rand orice firma de apartament poate face comert fara angajati multi.
    Si nu mai vorbiti prostii de cele 15 miliarde de euro. Comert international nu inseamna sa cumperi cu banii tai jos, ci sa intermediezi vanzarea unui anumit produs pe baza de cereri de oferta si oferte, iar profitul firmei respective consta in comision.
    Interpretari gresite:
    – daca a fost in AGA in diverse companii asta a fost in urma cu peste 10 ani.
    – articolul nu abordeaza exact esenta, care, dupa cum precizeaza doamna Gherghe implica, pe langa vanzarea de concentarte de cupru si vanzarea unor subproduse metalurgice: zguri de cupru, toate continand METALE PRETIOASE, aur si argint. „Firma deţinută de Maria Gherghe, care are şase angajaţi, a înregistrat anul trecut ex­por­turi de 167 mil. lei (39,4 mil. euro), din care 149,3 mil. lei (35,2 mil. euro) au fost reprezentante de concentratele de cupru cum­părate de la Cupru Min, iar restul au fost concentrate de plumb şi cupru preluate de la Acumulatorul Bistriţa şi din zguri de cu­pru.”
    Articolul sintetizeaza prezentarea intrarii pe piata cuprului a DOAMNEI DE CUPRU.
    Recomand a nu se face urmatoarele erori prin preluare:
    – Marc Rich, nu este un speculant oarecare, el este fondatorul firmei Glencore, jucator important pe piata cuprului printre altele: http://www.glencore.com/documents/Glencore-Fact_Sheet.pdf.
    – Romania a avut doua uzine metalurgice neferoase: Phoenix Baia Mare si Ampellum Zlatna. Ambele produceau cupru electrolitic. Au fost privatizate (a se citi inchise) in timpul Guvernului Radu VAsile, cand, printre altele s-a semnat contractul si pentru Rosia Montana. Doamna Gherghe precizeaza ca a lucrat la strategia de restructurare a metalurgiei neferoase si nu cunoaste acest aspect? (In alta ordine de idei doamna Gherghe nu a lucrat la strategia de restructurare a industriei metalurgice neferoase. Aceasta strategie a fost elaborata de Phare, prin intermediul firmei Sofres Conseiile, iar coordonator din partea romana a fost IMNR (institutul de Metale Neferoase si Rare, care avea legatura cu CONEF, doar printr-un contract de inchiriere al unui etaj). Ampellum a fost inchisa deoarece in Uzina veche era singura tehnologie care, desi invechita putea prelucra eficient concentratele cupro-auro-argintifere, iar Phoenix deoarece in cadrul uzinei exista singura instalatie din tara in care se obtinea aur fin si argint fin. Odata ce nu au mai existat instalatii s-a dat liber la comert. Iar baietii si fetele destepte din sistem au stiut cum sa castige.

    • andreea…si concentratul asta de cu se plimba asha impachetat in camioane si vagoane pana la vapor? totusi cred ca declaratiile d-nei ghe sunt corect transmise catre noi. nu spune ca s-a ocupat de tranzactie ci de responsabilitatea marfii pana ajunge la vapor. e o stire preluata de la ziarul finaciar, iar ziarele pot prezinta sub forma de lectura

  6. Traseul asta l-au aut multe companii romanesti care au fost privatizate pe nimic. Firme capusa vindeau si exportau. De parca firmele producatoare nu ar fi fost in stare. Aduceti-va aminte de combinatul de la Galati. Asa ca nici guvernantii actuali nu-s mai breji decat predecesorii.

  7. Si sa inteleg ca d-na asta da cele 15 miliarde euro cat ni s-a spus de purtatorul de cuvant al Guvernului ca valoreaza resursele de cupru ???? M-as cam mira si mi se pare ca statul da dovada de impotenta aici.Sa inteleg ca Minsterul Economiei nu are specialisti sa se ocupe de valorificarea resurseleor ? Astfel de resurse se vand pe burse . Ce garantii da aceasta d-na ???

  8. Deci avem „baietzi desteptzi” in toate domeniile. D-aia n-are ursul coada. Vai de cozonacul nostru.

  9. mare curaj, mare d-na maria ghe, sa transporti si sa finalizezi asa o afacere doar pana ajunge pe vapor!…. wow! mare incredere trebuie sa aiba mai departe chinezii in transportul marfurilor pe ape cu furtuni. [unora le dispar containere cu marfuri chiar pe vapor, dar asta numai in sens invers, adica la sosirea catre noi]

  10. Cand nimeni nu stia, nu se interesa, a facut regulile jocului dupa interesul pesonal,clar nu al statului desi cs reprezentant AGA,era deja un conflict de interese.

  11. „Am fost în consiliul de administraţie şi ca reprezentant în AGA al multora dintre aceste companii. Pe atunci eu mă ocupam de elaborarea unei strategii a metalurgiei neferoase”, spune Maria Gherghe.
    Ei, ce inseamna sa fii in locul de unde sa primesti informatii la prima mana! De-acolo ar fi oricine capabil sa faca afaceri banoase, chiar fara sa fie culpabil.

Comentariile sunt închise.