Mobilizare generală în diaspora! Românii din întreaga lume îl vor alege azi pe noul președinte al României iar cei aflați în diaspora vor să se asigur că vocea le va fi auzită. Zeci de voluntari se vor asigura de buna desfășurare a procesului de votare.
„Încurajaţi oamenii să voteze câte de repede posibil”. „Nu vă lăsaţi antrenaţi în discuţii, chiar dacă lumea este agitată, este libertatea lor, nu vă implicaţi voi”.
Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile primite de românii care s-au oferit voluntari pentru ca procesul de vot să se desfăşoare fără probleme. „O să-i servim cu mâncare, le vom da apă”, a spus Iris Radulian, coodonator-şef al echipei de voluntari din Londra.
„Avem saci de gunoi, vom strânge gunoaiele de pe jos, avem mănuşi chirurgicale, avem pixuri, în jur de 6.000 de pixuri am reuşit să strângem. Am fost extraordinar de suprinsă să văd cum au colaborat oamenii”. De partea cealaltă a Canalului Mânecii, la Paris, situaţia este asemănătoare.
Românii din capitala Franţei vor putea vota în cele două secţii, la consulat şi ambasadă, iar 30 de voluntari au fost mobilizaţi pentru a-i ajuta pe votanţi să completeze declaraţiile pe propria răspundere.
Prima secție de votare se deschide în Noua Zeelandă
Procesul de votare la scrutinul din 16 noiembrie 2014 pentru alegerea Preşedintelui României va începe în afara ţării la secţia de votare organizată în Noua Zeelandă (Auckland) astăzi, 1 noiembrie, la ora 20.00, ora României. Având în vedere diferenţele de fus orar, următoarele secţii care se vor deschide la ora 22.00, ora României, sunt cele din Australia (Canberra, Sydney, Brisbane, Melbourne).
Conform legii, votarea începe la ora 7.00, ora locală şi se desfăşoară până la ora 21.00, ora locală, când secţia de votare se închide.
Adresele secţiilor de votare se regăsesc pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii dedicate alegerilor prezidenţiale. Reamintim că, pentru a facilita accesul cetăţenilor români din afara ţării la secţiile de votare, MAE a elaborat harta interactivă a secţiilor de votare din străinătate, o aplicaţie dezvoltată pe platforma Google Maps.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Ce condiţii trebuie să îndeplinească un cetăţean român aflat peste hotare pentru a putea vota?
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2014 poate vota orice cetăţean român aflat în străinătate (care are domiciliul în străinătate sau care se află ocazional în străinătate), care a împlinit, inclusiv până în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani.
Atenţie! Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Potrivit Deciziei nr. 10D/ 2014, completată cu Decizia nr. 101/29.10.2014 a Biroului Electoral Central, cetăţenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
• paşaportul diplomatic,
• paşaportul diplomatic electronic;
• paşaportul de serviciu;
• paşaportul de serviciu electronic;
• paşaportul simplu;
• paşaportul simplu electronic;
• paşaportul simplu temporar;
• titlul de călătorie;
• cartea de identitate;
• cartea de identitate electronică;
• cartea de identitate provizorie;
• buletinul de identitate.
Cetăţenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în străinătate în state care permit accesul pe teritoriul lor în baza cărţii de identitate, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în acele state în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
• paşaportul diplomatic,
• paşaportul diplomatic electronic;
• paşaportul de serviciu;
• paşaportul de serviciu electronic;
• paşaportul simplu;
• paşaportul simplu electronic;
• paşaportul simplu temporar;
• cartea de identitate;
• cartea electronică de identitate;
• titlul de călătorie.
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în străinătate, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
• paşaportul simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS);
• paşaportul simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS);
• paşaportul simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS);
• titlul de călătorie.
Pe baza căror documente pot vota cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua alegerilor se află în România?
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
• paşaportul simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS);
• paşaportul simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS);
• paşaportul simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS);
Atenţie!
Ca să votaţi, trebuie să aveţi acte de identitate valabile.
MAE recomandă cetăţenilor români care şi-au pierdut actele de identitate sau cărora le-au expirat actele de identitate să solicite din timp preschimbarea acestora la misiunile diplomatice şi consulare ale României din străinătate. Ţinând cont de durata necesară emiterii unor noi acte valabile, potrivit normelor în vigoare, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite să solicite preschimbarea actelor de identitate în apropierea zilei în care se desfăşoară scrutinul sau în ziua respectivă.
Important!
Cetăţenii români care votează la secţiile organizate în străinătate, precum şi cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în ţară, îşi pot exercita dreptul de vot după ce declară în scris pe propria răspundere că NU au mai votat şi NU vor mai vota la acel tur de scrutin.
Se poate vota cu urna specială (mobilă)?
NU. În conformitate cu prevederile legale, urna specială (mobilă) nu poate fi utilizată la secțiile de votare organizate în străinătate.
Se poate vota cu titlul de călătorie?
Da. Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, titlurile de călătorie se numără printre documentele de identitate în baza cărora cetăţenii români pot vota, în străinătate, la alegerile prezidenţiale.
Titlurile de călătorie sunt documente cu caracter provizoriu destinate cetăţenilor români în vederea atestării identităţii deţinătorilor pe parcursul drumului de întoarcere din străinătate în România. Eliberarea titlurilor de călătorie pentru cetăţenii români cu drept de vot aflaţi în străinătate se taxează potrivit legii. Nu este recomandată solicitarea de titluri de călătorie în ziua scrutinului decât dacă acest lucru este imperativ necesar pentru motivul reîntoarcerii în România.
E nevoie de cartea de alegător pentru a vota?
Nu. La alegerile pentru Preşedintele României din 2014 nu se utilizează cartea de alegător.
Unde vor fi înscrişi cetăţenii români care votează în străinătate?
Cetăţenii români care votează în străinătate vor fi înscrişi în tabele electorale.
În ce interval orar se votează?
Intervalul orar este același cu cel din țară. Votarea începe la ora 7.00, ora locală şi se desfăşoară până la ora 21.00, ora locală, când secţia de votare se închide.
sursa: digi24.ro
Comentariile sunt închise.