Toți actorii implicați au obligația să ajungă la o soluție prin care măcar să încerce să bareze drumul lui Ponta și al PSD.
Peste câteva zile, cortina cade peste europarlamentare, ultima repetiție cu public a marelui show al prezidențialelor. Concluziile nu sunt prea vesele. PSD și Ponta sar de 40%, iar la redistribuire s-ar putea apropia de 50%. Cum e posibil așa ceva, cum de atât de mulți oameni sunt orbiți de un personaj atât de „foarte razna“, vorba lui Andrei Pleșu, care guvernează fără niciun căpătâi, de pe azi pe mâine, și pe care nimic – intelectual sau moral – nu-l califică pentru funcția prezidențială? Cum, după experiența nefericită a dictaturii și a perioadei Năstase, atât de mulți nu înțeleg cât de periculoasă este concentrarea puterii într-o singură mână, la un singur partid, pe deasupra corupt până la măduvă și tangent cu valorile europene? Că în actualul context al conflictului Rusia-Ucraina, pericolul devine și mai mare? Explicațiile sunt multe – dominația exercitată de stat via baroni asupra unei populații semiasistate, abisala incultură politică, slaba aderență la democrație și europenism etc. Nimic nou, am putea spune, aceasta a fost mereu baza electorală a PSD. Ultimii opt ani au adus în plus o extraordinară manipulare mediatică, cu mijloace primitive, dar cu atât mai eficiente la acest public. O vedem zi de zi sub ochii noștri crescând în agresivitate. Nu este totuși suficient. Principala cauză, s-o recunoaștem, o constituie absența alternativei. Opoziția este praf, complet decredibilizată, lideri ioc, orgolii și interese meschine cât casa, una peste alta situația e mai gravă decât în 2000, când PDSR a câștigat cu peste 37% la Senat.
Cu un Ponta ajuns președinte, vor urma cel mai probabil șase ani de putere absolută a PSD, perspectivă într-adevăr îngrijorătoare, în condițiile în care, după primii doi ani, traseul se profilează clar: justiție în slujba corupților, pulverizarea media independente, orientare prooccident sub semnul întrebării. Cine nu înțelege asta, cine teoretizează „boicotul aceleiași mizerii“ are o problemă. Una mare, ca să nu spun mai mult. Oricât de hoți și incompetenți or fi fost pedeliștii, nu au atentat niciodată la Constituție, nu au sfidat statul de drept, nu au vrut să pună botniță DNA și să „coafeze“ ANI și nici nu au hărțuit și insultat intelectualii și oamenii de cultură ai acestei țări pentru simplul motiv că nu gândesc ca ei și îi critică. Cine nu vede aceste diferențe (hipsterii, „unițisalvămii“, blazații de tot soiul și toate motivațiile sau le vede, dar le consideră neimportante, să stea acasă și să boicoteze, lasind insa ipocrizia la o parte si asumandu-si ca de fapt voteaza PSD-Ponta. Oricum, trebuie să fie conștienți măcar de un lucru: faptul că suntem forțați, și vom fi încă mulți ani de acum încolo, să alegem permanent „răul cel mai mic“ li se datorează și lor. Căci, până la urmă, poți fi „razna“ în foarte multe feluri.
Responsabilitatea principală este însă a opoziției. De cel puțin un an, se vorbește ipocrit și populist de „unificarea dreptei“, de un candidat comun, fără de care marșul triumfal al lui Ponta spre Cotroceni nu poate fi barat. Ce s-a întâmplat în schimb? Băsescu a spart PDL, care, bun, prost, era principala forță a opoziției și crescuse în 2013 până spre 23-24%, așa cum a spart PNL în 2005, distrugând Alianța D.A. Miza acestei operații este încă neclară – PMP s-a apropiat vertiginos de scorul PDL, voturile s-au canibalizat, în loc de un partid puternic avem două piticanii. În fine, asta e situația și nimic nu mai poate fi schimbat acum.
După europarlamentare însă, indiferent de scoruri, de procentele care vor despărți cele două partide sau de înțelegerile și interesele subterane, Băsescu, Udrea, Blaga, Predoiu, MRU trebuie să intre în negocieri și să găsească o soluție. Cel mai bun compromis. Băsescu trebuie să cedeze, atât la pretenția de a fi mereu vioara întâi (lucru care nu face decât să sudeze electoratul PSD, prin excelență „antibăsist“, și să-i țină deoparte pe dezamăgiți și boicotori), cât și la încercarea de a o impune pe Udrea candidat la prezidențiale. Blaga trebuie să cedeze, la rândul lui, să înțeleagă că Predoiu are șanse mici într-o confruntare cu Ponta, să pună o punte peste falia creată în această campanie între el și președinte. Udrea trebuie, și ea, să renunțe la visele de mărire prezidențială. MRU la orgolii și pretenții nejustificate. Cât depre PNL, Antonescu e oricum cu cariera politică pe jumătate pusă în par, trebuie să facă rocada cu Johannis, dacă acesta va continua să stea mai bine decât el în sondaje, și să cedeze, dacă un candidat nonliberal va fi favorit. E singurul mod în care s-ar putea spăla de păcatele aducerii PSD la putere și de atacurile împotriva statului de drept din vara lui 2012.
Ce vreau să spun este că toți actorii implicați au obligația să ajungă la o soluție prin care măcar să încerce să bareze drumul lui Ponta și al PSD. Europarlamentarele au fost ratate din acest punct de vedere, ba s-ar putea spune chiar că strategiile nu au făcut decât să umfle scorul PSD, tocmai de aceea responsabilitatea lor e și mai mare. Clamata coagulare a dreptei se poate împiedica doar în Blaga și Băsescu. Dacă într-adevăr singurul scop al lui Băsescu este să nu-l lase pe Ponta să ajungă președinte, să „moară cu el de gât“ decât să-l vadă la Cotroceni, atunci trebuie să facă un pas spre reconciliere. Dacă, într-adevar, Blaga nu are niciun blat cu PSD sau PNL și funcția chiar e pe planul doi, atunci ar trebui să facă un pas în aceeași direcție. Până atunci, toți ar trebui să lanseze un singur mesaj către electorat: nu votați PSD, pentru că îl faceți pe Ponta președinte și ne întoarcem la puterea unică.
Articol publicat de Revista 22
Apel catre cei ce au manifestat pentru salvarea Rosiei Montana.
Dupa ce saptamani de-a randul ati manifestat pentru salvarea Rosiei Montana si contra gazelor de sist indiferent de starea vremii, dupa ce ati fost agresati si loviti de gaborii lui ponta, a sta acasa pe 25 Mai pentru mine este un act sinucigas. Acest post TV a fost singurul care v-a aparat si v-a gazduit luptand alaturi de D-vs. Este momentul sa faceti un minim efort votand “BRADUL” duminica.
Rog sa puneti in ecuatie cu urmatoarea situatie ipotetica.
Se joaca o finala de campionat. Echipa noastra are pe tot parcursul meciului initiativa dar in minutul 90 la scorul de 0-0 la un fault in careu arbitrul ne acorda 11 metri . In loc sa punem mingea la punctul cu var si sa castigam finala, ne retragem de pe teren si pierdem prin forfait cu 3-0.
Ce poate fi mai rusinos? Cata stradanie irosita.
ce facem cu legea lui Stalin? Ne este furata stampila si de aceasta data?
Comentariile sunt închise.