medici gata de grevaPeste 18.000 de medici au aderat la un grup de inițiativă creat pe Facebook, în care discută despre deblocarea situației salariilor mici din sistemul sanitar, dar și despre o posibilă grevă generală.

Grupul ‎”Medici gata de greva generală. Solicitam salarii decente!” numără peste 16.200 de membri, înregistrându-se în permanență membri noi.

‎”Solicitam eliminarea statutului de funcționar public al medicului si salarii decente‎”, se arată în prezentarea grupului.

Pe grup este promovată și o petiție lansată de Grupul de inițiativă pentru un act medical de calitate pe petitieonline.com și semnată până în prezent de peste 1.700 de persoane.

În petiție se vorbește despre ‎”degradarea climatului de lucru din sistemul sanitar din țara”, informează rfi.ro

Colegiul Medicilor din România (CMR) a criticat, vineri, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a dispus că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, fiind asimilați funcționarilor publici.

Medicii sunt foarte foarte hotărâți să nu mai lase garda jos.

„Propun constituirea unor celule organizatorice în fiecare județ, formate din cate 2-3 medici, totalizând 41 pe țară, cu scopul coordonarii si mobilizarii tuturor cadrelor medicale pentru deplasarea la Bucuresti la GREVA GENERALA”, se arată într-unul din mesajele de pe Facebook.

mdicul din romania

„Eu as propune sa umplem facebook de poze de la locul de munca, cu preocuparile medicale, sa vedem cine ne mai da like. Pe bune. Eu sunt doctor primar anestezist la Fundeni, sef lucrari la UMF „Carol Davila” si conferentiar universitar in curand- (sper de vreo 15 ani sa ajung conf) si sef de sectie ATI la IC Fundeni, membru ales in senat SRATI, Membru executiv in board LICAGE (Liver Intensive Care Group of Europe) si presedinte BAVA ( Balkan Association of Vascular Access) Si fara pic de modestie- doctor bun”, scrie Dana Tomescu pe grup.

„Observam mai nou de cand cu grupul nostru ca in media si chiar printre noi apare o idee toxica – anume ca facem asta pentru plic. Am primit si mesaje de la colegi care spuneau ca asta se intelege.
Nimic mai gresit.
Oameni buni chiar nu va dati seama? Meseria pe care o facem este una din cele mai stresante din lume (vezi studiul american de acum 2 luni privind sindromul de burn-out la chirurgi). Dupa ce ca nu dormi noaptea de grija unui pacient care merge prost, intri dimineata in TI cu puls 200 ca poate nu-l mai gasesti in pat pe cel operat ieri, cand in UPU sau in garda te freaca inutil tot felul de cazuri de policlinica carora le-a fost lene sa se duca la MF sa-si ia trimitere mai traiesti si cu sabia lui Damocles desupra capului.
Ati avut vreodata cosmarul ala cand va ridicati sa vorbiti in public si sunteti in pielea goala? Ati vazut filmele alea cand un tip e aruncat fara nimic intr-o padure ca sa-l vaneze vreo 10-12 insi inarmati cu arme automate?
Oricine si subliniez ORICINE de la un procuror zelos si pus pe afirmare pana la un pacient nemultumit ca i s-a parut ca la vizita i-ai zambit mai larg vecinului lui, sau altul care crede ca urgenta lui e mai urgenta ca a altuia, sau care e nemultumit ca nu i-ai lustruit pantofii la intrarea in cabinet etc, etc, etc ORICINE din acestia va pot distruge viata si cariera cu 5 lei intr-un plic chiar daca nu i-ai pretins nimic si l-ai tratat cat ai putut de bine. Ei bine cu asta vom trai de acum in colo daca nu facem ceva!
„, scrie Mihai Negrușoiu pe pagina de socializare destinată medicilor din România.

„NU MAI VREM. !
GRUPUL DE INIȚIATIVĂ PENTRU UN ACT MEDICAL DE CALITATE a luat cunoștință cu îngrijorare crescândă de degradarea climatului de lucru din sistemul sanitar din țara noastră. Cadrele medicale părăsesc masiv țara, pacienții sunt profund nemulțumiți de modul în care sunt tratați în sistem, decidenții sunt ezitanți, fără o strategie clară, sindicatele murmură ceva ce nu aude nimeni, Colegiul Medicilor tace și tăcerea tuturor devine asurzitoare, complice și vinovată.

Dorim să se știe că:
– Nu vrem șpagă! vrem ca societatea să recunoască eforturile noastre și să le recompenseze după merit ! nu am ales cariera medicală cu gândul la șpagă, ci pentru a salva vieți și pentru aceasta am făcut și facem sacrificii, de care nu ne plângem, pentru că nimic nu se compară cu satisfacțiile oferite de salvarea de vieți !
– Nu mai vrem să asistăm la degradarea climatului de lucru, a relației medic- pacient !
-Nu mai vrem sa fim complicii celor care nu doresc redresarea sistemului sanitar !
– Nu mai vrem să ”cârpim” actul medical pe motiv că :”merge și așa” ! NU MAI MERGE ! atentăm la viața pacientului dacă acceptăm improvizații în diagnosticul și tratamentul bolilor !
– Nu vrem să facem rabat de la principiile de diligență, competență, prudență din Codul Deontologic al medicilor din țara noastră !
– Nu mai vrem să fim agresați fizic și verbal când încercăm să salvăm viețile pacienților noștri !
– Nu mai vrem ca opiniile noastre să fie ignorate de decidenți ! A le ignora înseamnă complicitate la încălcarea drepturilor pacientului !
„, este mesajul altui medic, Raluca Teleanu.

„Ce-ar fi sa tratam pacientii conform literaturii pe care ne-o permitem din salariu? Adica prospecte de medicamente si, in cel mai bun caz, carti din anticariate. Si sa mergem doar unde sunt puncte EMC gratis, sa vedem ce se intampla cand nici unul dintre noi nu aduna 40 intr-un an”, notează pe aceeași pagină de socializare, Voicu Dascălu.

„Dragi colegi,
Chiar daca am plecat din Romania, in parte tocmai pt motivele care anima miscarea actuala, tin sa va spun ca va sustin si va respect pt ca ati ramas in tara.
Sper ca guvernantii vor avea capacitatea sa inteleaga ca fara medici si personal paramedical pur si simplu nu se poate.
Inca o data, respect!
Coralia Moroianu, psihiatru”, scrie un alt doctor pe Facebook.

 

Dragii mei colegi, nu vă mai lăsaţi duşi în ispită cu sindicatele care se doresc înfiinţate din această mişcare, cu partidele care se doresc înfiinţate tot din această mişcare! Nu aceasta este soluţia! Trebuie să fim eficienţi. Există sindicate şi se pare că nu puţine, şi a căror reprezentanţi au postat deja în acest mare grup. Orice încercare de a înfiinţa o structură anume (politică, apolitică etc.) care să rezulte din acest grup, va dilua avântul nostru pentru obţinerea salariilor decente, va prelungi agonia la nesfârşit.

Stimaţi domni care conduceţi sindicatele medicale, vă rugăm să vă arătaţi susţinerea faţă de noi, medicii (mulţi dintre noi facem parte din aceste sindicate), să vă coalizaţi puterile şi să redactaţi un document prin care să cereţi conducătorilor noştri cel puţin următoarele:

1. Salariile medicilor să fie următoarele: pentru medicii rezidenți începând cu 3000 lei net/lună, ptr medicii specialiști începând cu 7000 lei net/lună ptr medicii primariîncepând cu 10000 lei net/lună

2. Profesia medicală să rămână una liberală.

Documentul redactat astfel, să fie înaintat Ministrului Sănătăţii, Primului Ministru şi Preşedintelui ţării.

Dacă sindicatele nu vor fi în stare să ceară cele de mai sus, atunci nu îşi mai au rostul! Atunci va merita să ne organizăm şi să pledăm pentru noi.

Acum este momentul pentru a obţine ceea ce dorim! Acum trebuie să fim consecvenţi şi să nu cedăm! Mişcarea noastră îşi va atinge scopul dacă vom fi uniţi şi dacă sindicatele îşi vor arăta susţinerea prin înaintarea cererilor noastre!

p.s. pentru că se fac multe discuţii pe seama plicului. Dragi colegi, NU VREM plicul pacientului, nu vrem, este o umilinţă la adresa noastră. Donaţiile pe care doreşte pacientul să le facă, să le facă fundaţiilor spitalelor care la rândul lor să investească în infrastructură şi achiziţia de aparatură modernă, astfel vom avea condiţii mai bune de lucru şi, implicit, condiţii mai bune pentru pacienţi!”, notează medicul Radu Suveică.

2 COMENTARII

  1. PRIMUL LUCRU care trebuie facut la cel mai simplu mod e f clar: CALCULAREA numarului de dr de care are nevoie Romania, pe specialitati si DESFIINTAREA PORCARIILOR DE FACULTATI aparute ca ciupercile dupa ploaie unde sunt profesori fenomene care n au habar nici cat ar trebui sa stie un student la jumatatea anului 3 de facultate. Structura sistemului cu specialisti pe zone si afisarea permanenta a posturilor existente si libere pe internet. E haos, deschide cine ce are chef unde are chef si face acolo ce vrea si medicina n are bani – statul si privatii fura la fel.

    • Afara exista o STRUCTURA F CLARA a SISTEMULUI SANITAR. In Romania e haos si atat.

Comentariile sunt închise.