Jihadiştii grupării Boko Haram au lansat duminică dimineaţă un atac asupra oraşului Maiduguri, cu peste un milion de locuitori, în timp ce, potrivit agenţiilor internaţionale de presă, secretarul de stat american John Kerry a sosit în Lagos pentru discuţii în legătură cu apropiatul scrutin prezidenţial.

BBC relatează că la Maiduguri avea loc, duminică, un adevărat asediu, la o zi după ce localitatea a fost vizitată pentru a doua oară în decursul a două săptămâni de preşedintele Goodluck Jonathan.

La precedenta vizită, Jonathan le-a spus miilor de refugiaţi din oraş că se vor putea întoarce „în curând” la casele lor iar zonele aflate în prezent sub controlul Boko Haram vor fi eliberate „în viitorul apropiat”.

Deocamdată, realitatea nu susţine spusele preşedintelui. Surse militare au declarat că Boko Haram a atacat la Maiduguri pe trei direcţii iar aviaţia a fost chemată pentru a-i bombarda pe islamişti. Potrivit soldaţilor, zeci de combatanţi jihadişti ar fi fost ucişi.

Militarii au blocat drumurile care duc în oraş iar efectul este că sute de mii de civili sunt captivi în localitate, în bătaia focului.

De altfel, rezidenţii care au vorbit cu jurnaliştii străini spun că focuri de armă şi explozii se aud peste tot în oraş şi că există victime printre civili.

În paralel, un alt atac al Boko Haram a vizat Monguno, oraş situat la nord de Maiduguri.

Aici, conform unor relatări, trupele guvernamentale au fost copleşite de islamişti.

Pe fundalul acestor violenţe, şeful diplomaţiei americane John Kerry a aterizat duminică în Lagos, cel mai populat oraş nigerian.

El are pe agendă discuţii cu preşedintele Jonathan şi cu cu principalul candidat al opoziţiei, fostul lider militar Muhammadu Buhari.

Anterior vizitei, secretarul de stat american a calificat recentele atacuri ale Boko Haram în Baga, soldate cu mii de victime conform surselor neoficiale, drept crime împotriva umanităţii.

„Pot să vă spun că nicio ţară nu a sprijinit atât de mult (precum SUA) efortul Nigeriei de a combate Boko Haram”, a mai declarat el.

Eforturile de până în prezent nu au dat însă rezultatele scontate. Dronele desfăşurate de SUA nu au reuşit să dea de urma celor aproape 300 eleve de liceu răpite de islamişti anul trecut dintr-un gimnaziu.

Ambasadorul nigerian la Washington a acuzat SUA că nu furnizat ţării sale armele corespunzătoare pentru a stopa rebeliunea islamistă.

Oficialităţile nigeriene au pus capăt, pe de altă parte,  unui program susţinut de SUA, de instruire a trupelor locale.

Una dintre plângerile frecvente ale militarilor nigerieni este că nu dispun de echipamentul necesar pentru a face faţă combatanţilor Boko Haram, adesea mai bine înarmaţi decât trupele federale.

sursa paginadepolitica.ro