Medicul Ion Alexie din Los Angeles le transmite omologilor sai din tara un algoritm rapid pentru diaree care trebuie stiut de toti medicii.
Diareea este in mare de trei feluri:
1. Diaree secretorie, cind anumite bacterii sau virusuri excita mucoasa intestinului facind-o sa secrete mult mai multa apa si electroliti in lumen. In mod normal colonul (intestinul gros) absoarbe 90-95% din aceasta apa si evita diareea. Din cauza cantitatii foarte mare de apa secretata de intestinul subtire, intestinul gros nu mai face fata cu reabsorbtia apei si astfel rezulta diareea.
2. Diaree osmotica cauzata de alimente nedigerate bine si neabsorbite in intestinul subtire. Acestea creeaza o presiune osmotica crescuta in interiorul intestinelor care la rindul ei absoarbe multa apa si rezulta diareea.
3. Diareea inflamatorie cauzata de infectii invazive ale mucoasei intestinale rezultind in rani singerinde si deci dizeneterie ( scaune cu singe). Sacune cu singe pot fi si rezultatul unor boli inflamatorii (neinfectioase) ale mucoasei cum ar fi bolile Crohn ‘s si colita ulcerativa.
In cazul diareei cauzate de toxina Shigha secretata de bacteriile Shigella sau E. coli, pacientul are diaree cu singe, dar toxina este absorbita si in singe prin vasele de singe din mucoasa intestinala. La om vasele sanguine au receptorii Gb1 de care toxina se cupleaza in interiorul intestinelor si este transportata in singe. Vitele purtataoare de E. coli secretoare de toxine, nu au receptori Gb1 pe vasele sanguine si deci toxina nu poate fi absorbita in singe sa creeze sindromul hemolitic uremic.
Odata intrata in singe toxina creaaza o anemie microaniopatica caracterizata prin:
1. Ruperea (hemolizarea) hematiilor (celulele rosii din singe) si eliberarea hemoglobinei de unde vine numele sindromului HEMOLITIC. Hemoglobina blocheaza tubuluii renali.Rinichii nu mai functioneaza si in singe cresc: creatinina , ureaa (pacientul devine UREMIC) si multe alte toxine. Deci sindromul se numeste hemolitic uremic datorita hemolizei si cresterii ureei.
2. Distrugerea trombocitelor.
3. Cresterea creatininei.
In mod normal cind un pacient are diaree, singele devine mai concentrat pentru ca a pierdut din apa si cantitatea de hemoglobina si trobocitele din singe cresc. In acelasi timp la un bolnav cu sindrom hemolitic uremic, hemoglobina si trombocitele din singe sint SCAZUTE.
-Cum trebuie sa gindeasca si ce trebuie sa faca medicii la bolnavii cu diaree???
1.Trebuie facuta imediat o hemograma si masurate ureea, creatinina si electolitii din singe( sodiul, potasiul, clorul, bicarbonatul si eventual magneziul.
O SCADERE a trombocitelor si a hemoglobinei din singe, trebuie sa traga imediat ALARMA pentru un eventual sindom hemolitic uremic si antibioticele trebuie evitate. Daca si creatinina este crescuta atunci avem de a face prin definitie cu un pacient cu sindrom hemolic uremic.
Un pacient cu diaree se poate deshidrata si in singe pot CRESTE creatinina si ureea, dar la acesti pacienti sint crescute si hemoglobina si trobocitele, exact cum am explicat mai sus.
REZUMAT:
1 pacient cu diaree si in singe avem hemoglobina si trombocitele SCAZUTE, acesta este cel mai probabil are sindrom hemolitic uremic. EVITAM ANTIBIOTIVELE.
2. pacient cu diaree si in singe avem hemoglobina si trombocitele CRESCUTE, pacientul nu are sindrom hemolitic uremic si putem trata cu antibiotice.
-Foarte simplu, nu?
Ion Alexie MD
Infectious Diseases and Internal Medicine
Diplomate of the American Boards of Infectious Diseases
Las Vegas, Nevada