„Guvernul din Republica Moldova ia exemplu de la Ucraina. Mai mulți jurnaliști ruși sunt declarați persona non-grata, astfel Chișinăul implementează principiile ucrainene în relații cu presa. Filmul lui Andrei Kondraşov „Crimeea. Calea spre Patrie” a fost interzis, iar în curând vor fi pedepsiți oamenii care poartă panglica Sfântului Gheorghe. Proiectul de lege în acest sens a fost depus în Parlament. Ucraina în sfârșit și-a găsit în guvernarea de la Chișinău adevărații tovarăşi în luptă pentru viitorul luminos european pe care însă majoritatea populației nu și-l doresc”. Acesta este intro-ul făcut de prezentatorul buletinului de știri de la postul rus de televiziune Rossia 24, Maksim Kiselev, pentru reportajul despre țara noastră difuzat aseară de postul rus de televiziune. agora.md vă prezintă mai jos textul reportajului în română.
Jurnaliștii ruși interziși în Republica Moldova
Hărțuind spaţiul mediatic, Chișinăul oficial a coborât la primitiva interzicere de intrare în țară pentru jurnaliștii ruși. Recent directorul Agenţiei „Russia Today”, Dmitri Kiselev, şi regizorul filmului interzis „Crimeea. Calea spre Patrie”, Andrei Kondraşov, au primit interdicție de a intra în Republica Moldova pe un termen de cinci ani, se spune în reportaj.
Reacția jurnaliștilor ruși declarați persona non-grata
„Calific aceste acțiuni drept o formă de autism statal. Dorința de a nu cunoaște nimic, de a se izola de lume”, spune Dmitri Kiselev.
„Să latri la un elefant – e mereu ridicol. Autoritățile moldovenești nu înțeleg că toate acțiunile pe care le întreprind împotriva Rusiei sunt ridicole, și provoacă haz în rândul populației. Poporul moldovenesc este minunat, blând și are o atitudine foarte bună față de Rusia”, spune Andrei Kondraşov.
Corespondentului „Vesti” Alexandr Balițkii de asemenea nu i s-a permis să intre pe teritoriul Republicii Moldova. Motivul, presupune acesta, ar fi că jurnaliștii ruși au făcut mai multe reportaje în regiunea transnistreană.
Irina Vlah susținută de Moscova la alegerile bașcanului Găgăuziei
Candidatul independent la funcția de bașcan al Găgăuziei Irina Vlah, este în continuare susținută de presa de la Moscova. De data aceasta, Irina Vlah vorbește despre proiectul de lege care interzice posturile de televiziune rusești pe teritoriul Republicii Moldova, fapt pe care îl califică drept „genocid al populației ruse”.
Igor Dodon despre situația social-economică din Republica Moldova
Liderul socialiştilor, Igor Dodon într-o intervenție telefonică vorbește despre situația social-economică din Republica Moldova. „Autoritățile Republicii Moldova au nevoie urgent de banii veniți din străinătate pentru a acoperi lacunele în bugetul țării și în sistemul bancar care s-au format în ultimele câteva luni”, spune Dodon. Deputatul socialist de asemenea vorbește despre scoaterea, potrivit lui, a unui miliard de euro din sistemul bancar și o posibilă criză politică în viitorul apropiat din cauza Guvernului minoritar de la Chișinău.
Moldova, o colonie de nivelul doi a Statelor Unite controlată de România
Invitatul expert rus, Oleg Barabanov, este de părere că ultimele decizii ale Chișinăului, pe care le numește anti-ruse, sunt luate în urma întrevederii președintelui român, Klaus Iohannis cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko.
„Există o diferență între Ucraina și Republica Moldova. Autoritățile de la Kiev sunt telefonate direct din Washington. Biden telefonează, Kerry telefonează. Astfel, Ucraina poate fi numită o colonie (a Statelor Unite) de nivelul unu. Totodată, Washingtonului i-ar fi greaţă să telefoneze Chișinăul direct, de aceea acționează prin România. România joacă rolul de controlor al Republicii Moldova. Cea din urmă pentru Occident este o colonie de nivelul doi. Ordinele vin din București și din Kiev”, explică Barabanov.
Potrivit acestuia, alianța româno-ucraineană ordonă Chișinăului cum să acționeze în raport cu regiunea transnistreană și Federația Rusă.
Emisiunea poate fi văzută integral aici:
<