Cazul lui Cristi Citre de la Digi24 nu este singular, el nefiind unicul jurnalist care a fost concediat din cauza unui mesaj postat pe Facebook. În urmă cu o lună, Ana Iorga Mihail a fost concediată dintr-un motiv cel puțin bizar. Jurnalista l-a luat peste picior pe Radu Paraschivescu și a fost somată să şteargă postarea, iar pentru că a refuzat, a plecat. Despre acest subiect, Ana Iorga Mihail a făcut mai multe dezvăluiri, care au fost publicate de DC News.

ana iorga mihail„Digi24 a încercat să-şi contruiască o imagine de televiziune de ştiri „altfel”. M-am bucurat să lucrez acolo, am mărturisit asta de nenumărate ori. Am făcut relatări live, interviuri, ştiri sociale şi reportaje despre istoria şi identitatea noastră, despre patrimoniul ameninţat, despre reperele spirituale sau despre victimele regimului comunist din România. Din păcate, dincolo de imaginea aparent neutră şi în ciuda competenţei şi a valorii multora dintre angajaţii postului de ştiri, în Digi24 par să se fi cuibărit interese obscure care nu se pot legitima decât prin frică, minciună şi cenzură.

Cristi Citre a fost concediat, marţi, de la Digi24 pentru o postare pe Facebook. Eu am fost concediată recent, din acelaşi motiv. La Digi24, cenzura nu mai e un accident, ci devine o nefericită tradiţie. După ce, timp de mai bine de un an, pregătisem proiectul unei emisiuni despre cuvinte şi exprimare, ca lingvist şi reporter Digi24, conducerea postului a preferat să încredinţeze această emisiune domnului Radu Paraschivescu, care e departe de a avea competenţe în domeniul lingvisticii.

Cu siguranţă, conducerea unui post de televiziune are tot dreptul să aleagă persoana cea mai competentă şi cea mai fermecătoare pentru a realiza şi a prezenta o anumită emisiune. Numai că prima ediţie a emisiunii realizate şi prezentate de domnul Radu Paraschivescu, scriitor şi jurnalist sportiv, a defilat cu o gravă greşeală de limbă (o sintagmă era explicată verbal într-un fel, dar exemplificată grafic prin contrariul ei; mai simplu spus, pe ecran trona varianta greşită, în timp ce varianta corectă era tăiată). M-am amuzat de asta pe Facebook. Ironic, dar deloc insultător. Postarea mea era scrisă în termeni fotbalistici, după profilul realizatorului. Pentru spiritele feciorelnice ale conducerii Digi24, postarea trebuie să fi părut duşmănoasă şi reacţionară: „Radu Paraschivescu faultează limba română. Corect este „în ceea ce priveşte”. Hai că e simplu, hai că se poate. Să dăm totul pe teren! ☺ Deocamdată, cartonaş roşu – ☺ simţindu-se amuzată”. Urmarea: câteva zile de presiuni din partea conducerii Digi24, pentru a şterge de pe „peretele” meu Facebook postarea. Am refuzat să o retrag şi am fost concediată.

Dacă bunicul şi tatăl meu au avut curajul de a rezista în faţa presiunilor Securităţii comuniste, eu ar fi trebuit să accept ipocrizia şi cenzura, la un sfert de secol de la Revoluţia din 1989, doar pentru a nu-mi pierde slujba? Mi s-ar fi părut corect să fi fost concediată pentru bâlbe, reportaje slabe sau prezenţă şleampătă. Nu a fost cazul. Se pare însă că la Digi24 nu contează talentul, competenţa, loialitatea, munca susţinută şi bunul-simţ. Dar se pune mare preţ pe obedienţă şi se sancţionează delictul de opinie”, a spus Ana Iorga în exclusivitate pentru DC News.

 
Alte epurări politice la postul de știri al RCS&RDS

Valeria_DorneanuConcedierile pe motive politice nu sunt o premieră la televiziunea de știri a RCS&RDS. În ianuarie 2014, jurnalista Valeria Dorneanu, șefa departamentului Politic și senior editor la postul de știri Digi 24, a acuzat existența unor epurări politice și schimbarea orientării editoriale a postului, în contextul anului electoral 2014. Dorneanu a fost informată prin SMS de redactorul șef că nu i s-a prelungit contractul de muncă . Jurnalista a declarat că oricum și-ar fi dat demisia și că „se schimbă orientarea politică pentru anul electoral – dovadă sunt epurările din ultima vreme” . În replică, Cosmin Prelipceanu redactorul șef al televiziunii, a declarat: „Digi24 nu a avut niciodată o orientare politică. De aceea, sunt neplăcut surprins că, după doi ani de colaborare, fostul șef al Departamentului Politic – Valeria Dorneanu consideră că aceasta se poate schimba. E clar că a început un an foarte interesant și îi invit pe telespectatori să fie ei cei care vor aprecia dacă principiile imparțialității și onestității vor fi respectate ca și până acum” .

Dan Suciu, jurnalist specializat pe zona economica, s-a despartit de Digi 24 TV la doar cateva luni dupa ce parasise televiziunea de business Money.ro pentru a se alatura concernului RCS&RDS. Potrivit ReporterVirtual.ro, plecarea lui Suciu se datora influentei tot mai mari a premierului Ponta in piata media.

 
ActiveWatch: „Digi 24 a concediat abuziv un jurnalist, pentru opiniile de pe Facebook”

Jurnalistul Cristian Citre, de la Departamentul Politic al televiziunii Digi 24, a fost concediat de redactorul șef Cosmin Prelipceanu, în urma publicării pe Facebook a unor mesaje critice la adresa premierului Victor Ponta.

ActiveWatch consideră că această decizie a fost una abuzivă, disproporționată și arbitrară, de natură să încalce drepturile angajatului media și libertatea de exprimare a acestuia. Mai mult, acest caz demonstrează încă o dată cât de mult vulnerabilizează statutul jurnalistului în redacție – contractele pe drepturi de autor și lipsa unor documente de autoreglementare (coduri etice, regulamente interne, certificate de bune practici jurnalistice etc.). În măsura în care aceste coduri etice etc. nu sunt negociate și agreate de angajatorii și angajații media, orice măsură administrativă luată ca reacție la exprimarea unei opinii, indiferent de forma pe care aceasta o ia, la adresa unor politicieni, echivalează cu o formă de cenzură.

Deși Digi 24 nu are un protocol de comunicare publică agreat cu angajații săi, Cosmin Prelipceanu le-a cerut luna trecută jurnaliștilor să fie rezervați în exprimarea opiniilor pe rețelele de socializare. Redactorul șef a ales să le comunice acest lucru verbal, fără a negocia limitele exprimării publice a angajaților Digi 24 împreună cu aceștia. Deși deplângem derapajele în media, insistăm asupra faptului că limitele în exprimare nu pot fi stabilite unilateral, ci împreună cu jurnaliștii.

Săptămâna aceasta, luni, jurnalistul Cristian Citre a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj despre Victor Ponta: „Mai are cineva vreun dubiu că omul e bolnav, nesimțit și fără discernământ? Că își bate joc, că îți râde în față, că te minte fără să clipească? După ce azi la Cotroceni își curăța scamele de pe sacou și își dădea ochii peste cap de plictiseală, după ce că a dovedit că este un habarnist total în materie de economie, iată ce declară Victor Ponta (la RTV, of course): <>”.

A doua zi după publicarea acestui text, Cristian Citre a fost anunțat de redactorul șef Cosmin Prelipceanu că „a sărit calul pe Facebook” și că este concediat. „Nu există nicio clauză în contractul pe care l-am semnat cu Digi24 care să fi putut fi invocată drept justificare a concedierii mele. Drept urmare nici nu a fost invocată vreo clauză contractuală.”, a declarat jurnalistul Cristian Citre (angajat de Digi 24 pe contract de cesiune a drepturilor de autor) pentru ActiveWatch. „Ne vom despărţi de oricine nu împărtăşeşte valorile în care noi credem – echilibru, echidistanţă, imparţialitate”, a declarat Cosmin Prelipceanu pentru ReporterVirtual.ro”, se arată în comunicatul ActiveWatch.

 
Compania RCS&RDS, sponsor important al PSD

rcs-rdsCompania RCS&RDS, patronată de orădeanul Teszari Zoltan – proprietarul televiziunilor Digi – a fost unul dintre cei mai mari donatori dintre persoanele juridice pentru Uniunea Social Liberala in anul 2012. RCS-RDS a donat 84.000 de lei catre USL, fiind depasita la marimea donatiilor doar de catre o firma din Oradea (89.000 lei), o alta din Botosani (170.00 lei) si o companie din Tulcea (211.000 lei). In total in 2012, de la persoane juridice, USL a primit donatii in valoare de 2,2 milioane de lei. De cealalta parte, PDL a primit in 2012 aproape 1,7 milioane de lei de la firme, iar una dintre firmele “generoase” cu donatiile pentru USL, se regaseste si in topul donatiilor pentru PDL.

In anul 2012, Uniunea Social Liberala (USL) a primit donatii in valoare de 2.193.124 lei de la 84 de persoane juridice, potrivit informatiilor publicate in Monitorul Oficial din 1 aprilie. Printre cele mai mari donatii se numara o donatie de 89.000 de lei de la compania RCS-RDS, proprietara televiziunilor DIGI. Suma donata RCS-RDS este pe locul in topul celor mai mari donatii de la firme.

In cazul Partidului Democrat Liberal (PDL), in 2012, valoarea totala a donatiilor primte de la firme a fost de 1.696.782 lei, potrivit informatiilor din Monitorul Oficial din 29 martie. RCS-RDS nu se numara printre donatorii PDL.

În primăvara anului 2012, la lansarea postului de stiri Digi24 HD, presedintele RCS&RDS Alexandru Oprea afirma ca televiziunea nu este un proiect al niciunui partid politic si nu va servi niciunui interes in acest sens, fiind un proiect destinat publicului. „Pana acum, ceea ce am avut noi, RCS&RDS, de facut, a fost sa definim un concept si sa stabilim niste principii, iar apoi sa incercam sa ii convingem sa ni se alature pe niste jurnalisti, al caror profil profesional construit in timp, promitea sa se incadreze in acest concept. Apoi, in timp ce ei isi completau echipa si conturau produsul jurnalistic, noi, RCS&RDS ne-am ocupat de finalizarea unei investitii moderne si complexe care va sustine proiectul”, a afirmat Alexandru Oprea.