Dacă lucrezi în străinătate, venitul poate fi impozitat și în România? Din păcate, raspunsul este DA! Vestea bună este că impozitarea în România a veniturilor realizate în străinătate se poate face doar în anumite condiții, scrie europa.eu, citată pe blogul danpopaiasi.ro
Dubla impozitare
Există riscul ca veniturile dumneavoastră să fie impozitate de două ori în cazul în care două țări au dreptul de a face acest lucru, deoarece:
– locuiți într-o țară din UE, dar lucrați în alta (lucrător transfrontalier);
– sunteți detașat în străinătate pe o perioadă scurtă de timp;
– locuiți și căutați un loc de muncă în străinătate și v-ați transferat prestațiile de șomaj din țara de origine;– vă petreceți anii de pensie într-o țară, dar primiți pensia din altă țară.
În aceste situații, deși vi se aplică întotdeauna normele în materie de impozitare din țara de reședință, este posibil să vi se ceară să plătiți impozite și în cealaltă țară.
Din fericire, majoritatea țărilor au încheiat acorduri privind dubla impozitare, care permit evitarea acestei probleme:
– majoritatea acestor acorduri bilaterale prevăd că impozitele plătite în țara în care lucrați se vor deduce din impozitul datorat în țara de reședință;
– alte acorduri prevăd că veniturile obținute în țara în care lucrați pot fi impozitate doar în acea țară, motiv pentru care veți fi scutit de la plata impozitului în țara de reședință.
Vă atragem atenția asupra faptului că ratele de impozitare în cele două țări vor fi cel mai probabil diferite. Dacă rata de impozitare în țara în care lucrați este mai mare, aceasta este rata finală pe care o veți plăti – chiar și în cazul în care impozitul plătit în țara respectivă se scade din impozitul datorat în țara de reședință, sau în cazul în care țara de reședință vă scutește de orice alte taxe.
Pentru a evita dubla impozitare va trebui probabil să dovediți că sunteți rezident și că ați plătit deja impozitul pe venit. Contactați autoritățile fiscale pentru a afla ce documente trebuie să prezentați.
Informațiile de pe această pagină descriu situațiile cele mai obișnuite prevăzute de acordurile privind dubla impozitare; verificați cu atenție detaliile care se referă la situația dumneavoastră, pentru că ar putea fi diferite.