NICUSOR-CONSTANTINESCU bolnavNicuşor Constantinescu poate rămâne în SUA. Curtea de Apel Bucureşti a respins marţi cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Decizia este definitivă. Instanţa a mai stabilit că Nicuşor Constantinescu avea dreptul să părăsească teritoriul României în perioada 18 iunie – 1 iulie 2014.

Nicuşor Constantinescu a depus, prin intermediul avocaţilor lui, o contestaţie la măsura prin care judecătorii au decis înlocuirea controlului judiciar impus pe numele clientului lor. În sprijinul acestei cereri, apărătorii au adus mai multe acte certificate de autorităţile americane cu privire la îngrijirile medicale primite de Nicuşor Constantinescu.

Avocaţii lui Constantinescu au cerut ca termenul la care baronul de Constanta să se întoarcă în ţară să fie amânat până la 1 septembrie.

„Domnia sa este in imposibilitate de a fi transportat, viata punandu-se in pericol imediat daca acest lucru se va intampla. Datele medicale si tratamentul ce urmeaza a fi facut a fost dovedit din partea tuturor celor trei medici care se ocupa de el, iar perioada la care domnul Constantinescu ar putea veni in tara este improbabila. Exista o atitudine lipsita de profesionalism din partea DNA si cand spun asta ma refer la documente de la departamentul de stat american, statul in care Nicusor Constantinescu este internat”, a declarat Cătălin Dâncu, avocatul acestuia.

Tribunalul Bucureşti a admis, pe 23 iunie, cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, determinată de faptul că Nicuşor Constantinescu nu s-a întors din SUA la termenul stabilit de judecători, unde se află la tratament, fiind diagnosticat cu cancer.

Procurorii anticorupţie au invocat faptul că şeful CJ Constanţa nu şi-a îndeplinit obligaţiile impuse de controlul judiciar, în timp ce avocatul său a susţinut că o eventuală întrerupere a tratamentului i-ar pune viaţa în pericol şi că Nicuşor Constantinescu nu şi-a încălcat cu rea credinţă obligaţiile pe care le avea.

Iniţial, pe 10 iunie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea DNA de menţinere a măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Nicuşor Constantinescu, însă procurorii au făcut contestaţie.

În 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de DNA, în dosarul în care este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi că nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene.

El este acuzat de complicitate la 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite.

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa), pentru 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că Gâmbuţeanu, cu sprijinul lui Nicuşor Constantinescu, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în anii 2011, 2012 şi 2013.

„Astfel, efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate nu a mai fost posibilă. În această modalitate, a fost practic blocată activitatea Curţii de Conturi în raport cu regia locală menţionată, Curtea de Conturi aflându-se în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice”, arăta DNA într-un comunicat.