Guvernul chinez a destramat sistematic operatiunile de spionaj ale CIA in tara incepand cu 2010, ucigand sau incarcerand peste 20 de persoane in doi ani si afectand grav activitatea de culegere de informatii acolo in anii urmatori, scrie New York Times, citat de HotNews.ro

Actuali si fosti oficiali americani au descris bresa de spionaj drept una dintre cele mai daunatoare din ultimele decenii. Ea a generat probleme mari in agentiile de informatii si de justitie din Washigton care s-au chinuti sa-i limiteze efectele, anchetatorii fiind puternic divizati in privinta cauzelor.

Unii au fost convinsi ca o „cartita” din CIA a tradat Statele Unite. Altii au crezut ca Beijingul a „spart” sistemul secret pe care CIA il folosea pentru a comunica cu sursele sale externe. Anii au trecut, dar situatia nu a fost clarificata, scrie publicatia americana.

In schimb nu exista neintelegeri privind daunele provocate. Incepand cu ultimele saptamani din 2010 si pana la sfarsitul anului 2012, potrivit unor oficiali americani, chinezii au ucis cel putin 12 dintre sursele CIA.

Potrivit declaratiilor a trei oficiali, una dintre surse a fost impuscata in fata colegilor sai in curtea unei cladiri guvernamentale – mesaj pentru altii care ar mai fi putut lucra pentru agentia de informatii a SUA.

Alti informatori au fost trimisi la inchisoare

Chinezii au ucis sau incarcerat 18-20 dintre sursele CIA din tara, efectiv destramand o retea pentru construirea careia se muncise ani de zile, au spus doi fosti inalti oficiali din SUA.

Evaluarea daunelor unei operatiuni de spionaj demascate poate fi dificil de realizat, dar acest episod a fost considerat deosebit de daunator. Numarul informatorilor pierdut in China, au spus oficialii americani, poate fi comparat cu cel din Uniunea Sovietica si Rusia din timpul tradarilor lui Aldrich Ames si Robert Hansse, fosti angajati CIA si FBI, care au dezvaluit Moscovei informatii ani de zile.

Acest episod chinezesc, necunoscut publicului pana acum, arata cat de mult succes aveau chinezii in a impiedica eforturile de spionaj ale SUA si in furtul de secrete cu ani inainte de cunoscuta bresa din 2015 care a dat Beijingului acces la dosarele a mii de angajati guvernamentali, inclusiv din sectorul informatiilor.

CIA considera spionajul in China drept una dintre prioritatile sale, dar extinsul aparat de securitate al tarii face ca obtinerea de surse de catre serviciile occidentale sa fie extraordinar de dificila.