kim-jong-un-rachete-nucleare

Coreea de Nord ar fi lansat patru rachete cu rază lungă de acţiune în Marea Japoniei, despre care criticii spun că este un test al rachetelor, autorităţile nord-coreean considerând aceste teste un mod de pregătire în vederea unor potenţiale invazii, informează BBC, conform mediafax.ro

Totodată, potrivit televiziunii nord-coreene, statul ar fi lansat cu succes un satelit pe orbită.

Trei dintre cele patru rachete au căzut în zona EEZ din Japonia, (zona exclusiv economică – o zonă a apelor de coastă aflată la o distanţă anume de coasta ţării, în care Japonia are drepturi exclusive de pescuit, foraj şi alte activităţi economice), după ce au zburat 1000 de km, în ceea ce premierul Shinzo Abe a numit o „nouă etapă de ameninţare”.

Lansarea a fost condamnată de state precum Japonia, Coreea de Sud şi SUA, care au solicitat o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU duminică.

Rachetele au fost lansate din regiunea Tongchang-ri, de lângă graniţa de nord cu China, potrivit oficialilor militari din Coreea de Sud.

Oficialii din Coreea de Sud au declarat că vor demara discuţii cu SUA pentru implementarea unui scut de apărare anti-rachetă.

Nu se cunoaşte încă tipologia rachetelor lansate, însă Coreea de Nord are interdicţie din partea ONU de a lansa orice fel de rachetă sau test nuclear.

Ryu Je-Seung, oficial al apărării din Coreea de Sud a declarat că dacă ar fi lansat,  sistemul de rachete THAAD – considerat unul dintre cele mai avansate din lume – ar fi singurul care să contracareze ameninţarea din partea Coreei de Nord.

Un reprezentant al armatei Coreei de Sud a declarat că lansarea a avut loc la ora locală 07:36 şi o investigaţie pentru a determina tipul proiectilului utilizat este în curs.

Oficiali ai armatei americane au detectat şi stabilit traseul lansării stabilind că nu a presupus o ameninţare la adresa Americii de Nord.

Vineri, Phenianul a ameninţat că va lansa rachete ca răspuns la exerciţiile militare Foal Eagle desfăşurate între Coreea de Sud şi SUA.

Lansările de luni sunt doar o parte dintr-o serie de teste diverse ale tehnologiei rachetelor Coreei de Nord, despre care experţii cred că se va îmbunătăţi graţie testelor succesive.

Cu toate acestea, experţii sunt de părere statul nord-coreean nu a ajuns încă la tehnologia de a realiza focoase nucleare de proporţii reduse care să încapă într-o rachetă nucleară.

Oficialii Coreei de Nord au declarat în mai multe rânduri că programul său spaţial este paşnic, însă se crede că ţara îşi dezvoltă un sistem de rachete balistice intercontinentale care ar putea lovi SUA.