Angela Merkel nu va avea un an electoral linistit, iar acest lucru este confirmat de recenta iesire la rampa a co-presedintelui formatiunii Alternativa pentru Germania (AfD), Georg Pazderski, conform business24.ro
Cunoscuti pentru politica nationalista si anti-imigrationista, reprezentantii AfD ating, prin vocea lui Pazderski, teme sensibile pentru populatia Germaniei, cum ar fi cea a refugiatilor, relateaza Bloomberg.
Teama de necunoscut
Intr-un interviu acordat Bloomberg TV, fostul ofiter al armatei germane acuza puterea de la Berlin ca a plantat o adevarata bomba cu ceas in societate prin acordarea azilului pentru aproximativ un milion de refugiati din Orientul Mijlociu.
„Nu stim cine este aici, nu stim ce intentii au unii dintre ei si, uite asa, am ajuns sa importam terorismul. Daca as fi comandant al Statului Islamic as trimite teroristi in Germania. Este foarte usor de ajuns aici cu atatia imigranti si refugiati”, sustine Pazderski, care a servit sub comanda generalului David Petraeus la Centrul de Comanda al Armatei americane din Tampa, Florida.
Patru atacuri teroriste comise pe teritoriul german in ultima luna au totalizat 13 victime in randul populatiei locale, iar tema discursului liderilor AfD s-a modificat pentru a specula teama resimtita de nemti in fata valului de refugiati adusi in tara de guvernul Merkel prin politica „portilor deschise”.
Realpolitik
Mai mult, votul britanicilor din luna iunie le da apa la moara nationalistilor germani sa isi continue tiradele antieuropene din discursul clasic al formatiunii infiintate cu doar 3 ani in urma.
„Pana si britanicii au iesit din UE din cauza crizei refugiatilor, ceea ce inseamna ca trebuie sa facem o politica conforma cu realitatea, trebuie sa ne indreptam catre Realpolitik pentru a vedea ce este de facut. Trebuie sa scoatem capul din nori si sa coboram cu picioarele pe pamant pentru a gasi solutii la aceasta problema”, sustine co-presedintele AfD.
Un sondaj Infratest efectuat pentru televiziunea germana ARD arata ca doua treimi dintre nemti isi manifesta nemultumirea fata de modul in care Angela Merkel a gestionat criza refugiatilor.
Sustinerea electoratului pentru actualul cancelar german a inregistrat o scadere vertiginoasa de 12 procente in cursul lunii iulie, Merkel bucurandu-se acum de simpatia a doar 47% dintre alegatori.
De cealalta parte, AfD nu reuseste sa depaseasca bariera celor 13 procente, fapt ce il face pe Pazderski sa fie prudent in a aborda tema intrarii la guvernare a partidului sau.
„Nu cred ca vom avea sansa de a intra la guvernare, dar vad ca temele abordate de noi – criza refugiatilor, criza euro si securitatea Germaniei – au devenit subiectele zilei.
Aceasta si pentru ca AfD este aici, pe pozitii, si toate celelate partide sunt nevoite sa tina cont de noi si sa discute aceste subiecte”, a mai spus liderul formatiunii nationaliste.