Jurnalista Narcisa Iorga comentează, pe Facebook, încercările de muşamalizare a erorilor din sistemul de sănătate, plecând de la cazul Gyuri Pascu. Jurnalista demontează cu argumente toate declaraţiile făcute în acest caz de Raed Arafat şi de şefa Ambulanţei Bucureşti şi reaminteşte toate cazurile în care SMURD şi-a dovedit incompetenţa la nivel naţional.
„Exact cum mă așteptam: în cazul Gyuri Pascu, medicul de pe prima ambulanță e scos Acarul Păun! Nemuritorul Arafat și indispensabila șefă a Ambulanței București, Alis Grasu, ne explică cât pot ei de arțăgos cam cât de incompetent a fost medicul și cât de încăpățânat mortul.
Hai să ne deslușim, totuși:
1. Diabeticilor li se recomandă – și cei mai mulți dintre ei asta și fac – să poarte permanent asupra lor un card sau un carnețel pe care scrie că suferă de diabet și ce fel de medicamente/insulină își administrează, precum și alte boli de care suferă. De asemenea, la orice consult medical de urgență, primele lucruri pe care le spune un diabetic, înainte de simptome, sunt datele despre diabet și despre eventualele boli cardiace, cronice. E greu de crezut că la telefon, când a apelat 112, soția lui Gyuri Pascu nu ar fi spus că pacientul este diabetic și cardiac. Și mai greu e de crezut că operatorul 112 nu a pus întrebări legate de vârstă și de suferințele cunoscute, cronice, ale pacientului, că doar aceasta este procedura, atât de dragă domnului Arafat. Cel mai simplu ar fi să se asculte convorbirea telefonică, nu să ni se impună să o credem pe cuvânt pe Alis Grasu când spune că nu s-a precizat nicio altă afecțiune în afara atacului de panică al lui Gyuri Pascu, iar dispeceratul 112, acela din curtea lui Arafat, n-are, ca de obicei, nicio vină.
2. Șefa Ambulanței spune că medicul trimis după primul apel la 112 era un medic de familie. Păi cine l-a trimis, în condițiile unui apel la urgență din partea unui diabetic hipertensiv, în vârstă de 55 de ani? Dumnezeu sau procedurile de intervenție de urgență, puse la punct de omul de neînlocuit Raed Arafat? Dispeceratul 112 stabilește ce fel de ambulanță trimite la o urgență, în funcție de simptomele pacientului. Acum avem și legătura directă cu procedurile lui Arafat, în apărarea căruia sar apriori postacii de ”servicii”. Așadar, nu pacientul e vinovat că a fost consultat la domiciliu, în toiul nopții, de către un medic de familie, în loc să-i fie făcute investigații de urgență pentru o criză cardiacă, ci dispeceratul 112 trebuie să-și asume răspunderea. Un medic de familie nu are competență în astfel de investigații.
3. Alis Grasu a dat aseară, la Antena 3, multe detalii legate de suferințele nesemnificative ale lui Gyuri Pascu, precum artroza sau inconfortul creat de insomnie. Deci, cum se face că medicul de familie trimis de dispecerat cu ambulanța tip C (consult la domiciliu) a aflat toate nimicurile, dar nu a aflat că pacientul avea probleme cardiace, pe fond diabetic, ceea ce înseamnă riscuri majore? Iarăși, tare greu de crezut.
Din punctul meu de vedere, acestea sunt doar încercări de mușamalizare a erorilor unui sistem. Medicul de familie de pe ambulanță va plăti, ca de obicei, ceea ce șefii nu-și asumă niciodată, așa cum nu și-au asumat nici intervențiile din cazul accidentului aviatic din Apuseni, nici în cel de la Siutghiol, nici la sinuciderea de pe Calea Victoriei după ce femeia a stat 20 de ore pe un bloc, nici intervenția de după Colectiv, nici abandonarea turistei din prăpastia Pietrei Craiului, nici…
Mai enumerăm, domnule Arafat?”.