dinu-patriciuAverea lui Dinu Patriciu, estimata de sotia lui la 2,3 miliarde de euro, ramane miza principala pentru mostenitorii sai, dar si pentru statul roman, dupa moartea magnatului. Inainte sa moara, Patriciu fusese achitat in prima instanta, dar mai avea sa se judece la Curtea de Apel in dosarul Rompetrol, in care procurorii il acuzau ca si-a insusit ilegal „creanta Libia” de 85 de milioane de dolari. O necunoscuta-cheie in momentul de fata: daca Patriciu a apucat sa-si stabileasca domiciliul la Londra, unde a si murit, procedura legala de succesiune ar urma sa se faca tot in Anglia, au declarat, pentru HotNews.ro, surse apropiate magnatului.

Cum se poate muta procesul mostenirii lui Patriciu la Londra

Soarta mostenirii lui Dinu Patriciu se joaca probabil la Londra, pe legea britanica, pentru ca in mod normal succesiunea se face in jurisdictia in care se afla domiciliul decedatului, au declarat, pentru HotNews.ro, surse apropiate situatiei. In 13 ianuarie 2014, in contextul dosarului Rompetrol, avocatii lui Dinu Patriciu au anuntat ca domiciliul omului de afaceri a fost stabilit la Londra.

„Ultimul domiciliu al defunctului probabil va fi stabilit la Londra si implica o alta competenta. Stiu ca in fapt Dinu Patriciu statea in Londra, dar urmeaza sa se stabileasca daca avea si domiciliul acolo. Pe legislatia romaneasca, succesiunea se dezbate in jurisdictia in care se afla ultimul domiciliu al defunctului. Trebuie vazut care este legislatia aplicabila, fie cea romaneasca, fie cea din Marea Britanie”, au declarat sursele, pentru HotNews.ro.

Inca din 13 ianuarie 2014, in dosarul Rompetrol, avocatii lui Dinu Patriciu au anuntat ca magnatul isi mutase domiciliul la Londra, aparatorii aratand astfel ca se impunea amanarea apelului de la Curtea de Apel Bucuresti.

Informatia este contrazisa de avocatul Gheorgita Mateut, care i-a obtinut lui Patriciu achitarea in dosarul Rometrol, la Tribunalul Bucuresti, in anul 2012, procurorii DIICOT facand apel.

„Dinu Patriciu avea domiciliul la Bucuresti”, a declarat, pentru HotNews.ro, profesorul Mateut.

O alta necunoscuta privind „mostenirea Patriciu” este ce contine testamentul lasat de magnat inainte sa moara.

In decembrie 2012, inainte sa se opereze pentru transplantul de ficat, la Milano, omul de afaceri si-a facut testamentul, dupa cum el avea sa marturiseasca, intr-un interviu pentru postul Romania TV.

„Seara aceea a fost de roman, pentru ca fratele meu a venit la mine cu un avocat de la Milano ca sa imi scriu testamentul. In timp ce faceam asta, au aparut medicii, zambind, care mi-au spus ca au gasit un ficat si ca ma pregatesc de operatie. In cele din urma am ajuns pe masa de operatie, rastignit ca si Hristos. Este adevarat ca iti revezi viata”, a marturisit Dinu Patriciu la Romania Tv imediat dupa operatie.

Intrebat ce a simtit in momentul in care si-a intocmit testamentul, Dinu Patriciu a marturisit: „Este un gest cat se poate de pragmatic si pe care trebuie sa il faci, pentru ca vrei ca dupa ce nu o sa mai fi, nimeni sa nu se certe cu nimeni. Si asa am facut”.

  • Ce se intampla cu domnisoara Chen si cu procesul de divort al lui Dinu Patriciu

O alta informatie-cheie in privinta „mostenirii Patriciu” tine de relatia lui cu Melanie Anne Chen, consultanta in afaceri chinezoaica, nascuta in Trinidad-Tobago, cu care Dinu Patriciu avea o relatie. O sursa apropiata defunctului neaga o seire de speculatii potrivit carora Patriciu s-ar fi casatorit in secret, la Londra cu Melanie Chen.

„Nici vorba! Nu se putea casatori la Londra cu Anne Chen, nefiind finalizat procesul de divort pe care il avea cu sotia sa, Dana Patriciu, in Romania”, a declarat o sursa apropiata situatiei.

Dinu Patriciu a murit la Londra in timp ce in Romania se judeca in procesul de divort si de partaj cu sotia sa Dana Patriciu.

In acest moment, procesul de divort si de partaj inceteaza, ramanand fara obiect, prin moartea uneia dintre parti, respectiv a lui Dinu Patriciu, au declarat, pentru HotNews.ro, surse apropiate situatiei.

„Procesul de divort si de partaj, din momentul mortii lui Dinu Patriciu, nu mai are obiect. Dosarele care sunt pe rol inceteaza, cand o parte decedeaza. Decedatul nu are capacitate de folosinta de a sta intr-un proces. Dosarul de divort este o speta strict personala”, au declarat sursele.

Initial, Dana Patriciu, femeia cu care magnatul a fost casatorit 20 de ani, pana in momentul mortii lui, ceruse in instanta o asa-numita separatie de patrimoniu, la care Dinu Patriciu a raspuns intentand proces de divort. Astfel s-a ajuns la transformarea separatiei de patrimoniu in partaj.

„Aceasta a fost o situatie speciala in care partile s-au judecat initial separat, pentru ca partajul a fost, de fapt, o separatie de patrimoniu solicitata de Dana Patriciu. Apoi a urmat divortul solicitat de Dinu Patriciu si in felul acesta separatia de patrimoniu s-a trasformat in partaj. Partajul este accesoriul divortului, in mod normal”, au explicat sursele.

In decembrie 2012, Dana Patriciu intentase proces de separare a patrimoniului sustinand ca Dinu Patriciu nu mai avea discenarmant si ar fi instrainat anumite bunuri.

Ea si-a acuzat sotul ca pe fondul unei relatii extaconjugale, cu Anne Chen, si a starii sale de sanatate precare, a instrainat bunuri comune si a garantat obligatii asumate scriptic (credite) in favoarea amantei.

„Sotia mea ales calea judecatii pentru obtinerea separatiei de bunuri, a scandalului public, a mesajelor prefacute de ingrijorare, stiind ca toate acestea nu imi pot face decat rau”, se apara Dinu Patriciu, in februarie 2013.

In stare avansata de boala, Patriciu nu si-a sustinut cererea de divort la Judecatoria Buftea, iar instanta i-a respins astfel cererea de divort, in 3 august 2014.

La un termen din mai 2014, instanta i-a respins Danei Patriciu cererea de a-l declara pe Dinu Patriciu bolnav psihic fara discernamant. Judecatorii au considerat atunci ca cererea sotiei este de natura sicanatorie in procesul de divort si de partaj.

In iunie 2014, Dinu Patriciu a reusit sa vanda o cladire de birouri pe care o avea in Berlin cu suma de 90 de milioane de euro.

  • Dosarul Rompetrol – ce mai poate face statul pentru cei 85 de milioane de dolari

Inainte sa moara, omul de afaceri Dinu Patriciu se mai judeca inca la Curtea de Apel in dosarul Rompetrol, in care procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) il acuzau ca si-ar fi insusit ilegal o creanta de 85 de milioane de dolari care i s-ar fi cuvenit statului roman de la statul libian, de pe vremea comunismului. In 28 august 2012, Tribunalul Bucuresti l-a achitat pe Dinu Patriciu, dar procurorii au facut apel la Curtea de Apel Bucuresti, care urma sa judece in aceasta toamna.

Avocatul care i-a obtinut in instanta achitarea lui Patriciu, Gheorghita Mateut, a declarat, marti, petru HotNews.ro, ca odata cu moartea sa omul de afaceri ramane cu achitarea, iar in ceea ce-l priveste strict pe el cauza inceteaza.

„Ramasesem in apel. In situatia asta, apelul nu mai are obiect si ramane achitarea”,a  declarat, pentr HotNews, Gheorghita Mateut.

El a explicat, insa, ca dupa finalizarea procesului penal  statul poate sa ceara pe latura civila recuperarea presupusului prejudiciu de 85 de milioane de dolari, judecandu-se mai departe cu mostenitorii lui Dinu Patriciu.

„Masura civila poate fi continuata asupra post-succesorilor, in cazul in care au acceptat mostenirea in totalitate, adica si pasivul, nu doar sub beneficiu de inventar”, a precizat avocatul.

In acest dosar, Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in 2006 pentru sapte capete de acuzare, printre care delapidare, spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni si manipularea pietei de capital.

Anchetatorii au sustinut ca, in calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu si-a  insusit, in mod repetat in perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001, suma de 85 milioane USD izvorata din Acordul EPSA si cuvenita, conform prevederilor legale in vigoare, bugetului de stat. El ar fi incercat sa piarda urma banilor respectivi prin incheierea de contracte de cesiune de creante, imprumut si novatie intre firmele din cadrului grupului Rompetrol.

In acelasi dosar, Patriciu era acuzat ca, in calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat si coordonat operatiunile de tranzactionare a actiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi apartinand unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, in scopul influentarii si mentinerii unui nivel artificial al pretului de deschidere si tranzactionare, la data de 7.04.2004, pentru simbolul RRC, de 116 lei/actiune, pret la care a fost asigurat transferul unui numar 1 miliard actiuni RRC de la SC Rompetrol SA catre Saltville Ltd.

In dosar mai sunt inculpati si Sorin Pantis, fost ministru PNL al comunicatiilor precum si fostul ziarist Sorin Rosca Stanescu, actual senator PNL.

Pantis, care tocmai a fost condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare, este acuzat in dosarul Rompetrol de manipularea pietei si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Sorin Rosca Stanescu este acuzat de utilizare de informatii privilegiate si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

In dosar este acuzata si Gabriela Victoria Anghelache (fost presedinte CNVM) de fals intelectual, favorizare a infractorului, aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, mai scrie HotNews.ro