s560x316_submarin_article-main-image-680x365

Submarinul rusesc „Rostov pe Don”, din proiectul 636.3 Varșavianka de submarine supranumite „găuri negre în ocean”, deoarece sunt aproape nedetectabile, a intrat în partea de est a Mediteranei și se află nu departe de coasta Siriei, relatează marți agenția de presă Interfax, citând o sursă apropiată de dosar.

În arsenalul acestui submarin intră rachete de croazieră de tipul ‘Kalibr PL’, similare celor lansate de nave de război rusești din Marea Caspică asupra unor poziții ale Daesh (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic, SI) în Siria, a indicat sursa menționată, citată de agerpres.ro.

Submersibilul, alimentat cu diesel şi invizibil pe radar, ar fi cel mai „tăcut” din lume. El dispune de o gamă largă de echipamente de luptă, iar talia mică îl face manevrabil în ape mai puţin adânci.

Submarinul este înarmat cu torpile de 533 de milimetri şi rachete de croazieră apă-sol de tip Kalibr-PL (modificate pentru a fi folosite de pe submarine). Submersibilul cântăreşte 400 de tone, atinge o viteză maximă de 20 de noduri şi poate coborî până la 300 metri adâncime. El are un echipaj de 52 de oameni şi are o autonomie de 45 de zile. NATO a catalogat acest tip de submarin drept o „gaură neagră”, din cauza capacităţii de a rămâne nedectat, notează RT.

Nu există informații oficiale cu privire la locul exact în care se află submarinul ‘Rostov pe Don’ acest moment.

După o serie de teste în cadrul Flotei Nordului vizând armamentul de la bord, acest submarin diesel-electric urma să fie încorporat în Flota Rusiei din Marea Neagră. În drum spre baza din Sevastopol (Crimeea), submersibilul ‘Rostov pe Don’ a efectuat o acostare în Kronstadt, port în Golful Finlandei, aproximativ 30 km vest de Sankt-Petersburg.

În genere, submarinul amiral din această serie este ‘Novorossiisk’. ‘Rostov pe Don’ este al doilea submarin din acest proiect. Ministerul rus al Apărării a comandat în total șase submarine din clasa Varșavianka pentru Flota Rusiei din Marea Neagră, invizibile pe radare și supranumite ‘găuri negre în ocean’ de marina americană, întrucât sunt aproape nedetectabile.