Europarlamentarul PDL Monica Macovei susține că trimiterea în judecată a dosarelor Vișinescu și Ficior a fost posibilă în baza unei legi pe care a scris-o și care a fost adoptată în martie 2012.
„Alexandru Vișinescu și Ion Ficior sunt primele două cazuri în care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) trimite în judecată persoane pentru comiterea unor infracțiuni contra umanității, în legătură cu activitatea lor din perioada comunistă. Trimiterea în judecată în cazul Vișinescu (18 iunie) și în cazul Ficior (18 august) a fost posibilă pe baza Legii 27/ 2012, lege pe care am scris-o și care a fost adoptată în martie 2012. Modificând Codul penal, legea prevede ca infracțiunile contra umanității, de genocid și de război să nu se prescrie, indiferent de data la care au fost comise, adică să poată fi cercetate oricând, iar cei care au distrus vieți și destine să plătească”, afirmă europarlamentara PDL, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.
Monica Macovei adaugă că a scris legea respectivă „cu gândul la suferințele românilor închiși, umiliți, înfometați, terorizați și torturați de un regim criminal, fără niciun Dumnezeu”.
„Penitenciarul Râmnicu Sărat și colonia de muncă de la Periprava, pe care Vișinescu și Ficior le-au condus, stau mărturie pentru atrocitățile regimului comunist. Unele victime au avut puterea de a-i ierta pe torționarii comuniști. Noi avem, ca națiune, datoria de a nu uita, de a face dreptate pentru victime și de a clarifica istoria, acum prin acte de justiție prompte și drepte”, mai subliniază europarlamentara PDL.
Comentariile sunt închise.