Fostul ministru al Justiţiei a acordat un interviu revistei Kamikaze în care vorbeşte despre cazul „M. Băsescu – Bercea Mondial'”, despre legăturile interlopului cu liderii PSD, dar şi despre condamnarea lui Voiculescu sau cazul procurorului Panait, în care Victor Ponta a fost implicat. Monica Macovei dezvăluie şi care a fost impactul la nivel european după scandalul în care este implicat fratele Preşedintelui.
„Monica Macovei, apreciată în alte țări, apreciată în Parlamentul European, dar hulită rău de o parte a politicii din România și de un anumit trust de presă românesc. Oare de ce?
Reporter: I-am tot auzit pe unii indignați spunând că „ai tăcut suspect la cazul Mircea Băsescu“. De ce nu ai vorbit mai repede, mai răspicat, mai tare, ca să audă toată lumea ce părere ai despre acest dosar?
Monica Macovei: O minciună. Am răspuns a doua zi după începerea scandalului. Pe scurt, am spus: 1) justiția este egală pentru toți, nimeni nu este și nu trebuie să fie deasupra legii, nici politicienii, nici membrii familiilor lor. Și în cazul Mircea Băsescu justiția să-și urmeze cursul. 2) Ponta și mafia PSD să ne lase cu lecțiile de moralitate. Au furat și au luptat împotriva unei Justiții independente, au făcut toate porcăriile posibile ca să îi scape pe infractori. Românii au astăzi încă o dovadă clară că procurorii anticorupție din DNA sunt independenți, la fel și judecătorii care au luat decizii în aceste dosare. Indiferent cât de „răspicat“ aș fi vorbit, mafia din PSD nu este interesată de adevăr, iar trusturile lor de presă nu sunt interesate de corecta informare a propriilor cititori sau telespectatori. Acum, revenind la fapte, pentru cititorii voștri pe care îi interesează adevărul: în Comisia de etică a ARD m-am opus categoric, prin vot deschis și asumat, candidaturii lui Marian Căpățână la alegerile din 2012. Votul a fost deschis, pentru că îmi asum poziția și nu mă ascund în spatele votului secret, cum fac Ponta și parlamentarii PSD atunci când își salvează infractorii de justiție și de închisoare. Împotriva candidaturii acestui Căpățână am votat eu și domnul Greceanu, de la Noua Republică. Așadar, scorul final a fost de trei voturi pentru și două împotrivă. Cei care au votat pentru să își asume răspunderea. Pe scurt, ca o concluzie, am votat împotriva lui Căpățână în Comisia de etică. Am creat DNA. Justiția funcționează. Sunt consecventă în anticorupție. De aceea mă atacă Ponta, PSD și Voiculescu. Cu minciuni. Că nu au cu ce altceva.
Rep.: Cum ți se pare această întreagă poveste?
M.M.: Urâtă și încâlcită. Și sper ca Justiția să o lămurească în mod imparțial și profesionist, așa cum a arătat deja că funcționează. În altă ordine de idei, PSD trebuie să lămurească public legătura dintre conducerea partidului și condamnatul Bercea Mondial. De exemplu, Antena 3 a relatat în noiembrie 2009, în plină campanie prezidențială, că Bercea Mondial a fost în sediul PSD, în biroul lui Liviu Dragnea. Dragnea spune acum, în 2014, că își aduce aminte că l-a văzut atunci pe Bercea Mondial „în curtea PSD“. Deci fie Antena 3, fie Liviu Dragnea minte. PSD trebuie să lămurească legătura pe care a avut-o cu infractorul Bercea Mondial, cu atât mai mult cu cât se pare că acesta a avut o funcție de conducere în PSD. Prin urmare, PSD să spună clar: Bercea Mondial a fost membru al PSD? Si ce funcție a avut? Bercea Mondial si Liviu Dragnea s-au întâlnit în biroul lui Dragnea și ce au vorbit? Cu cine a mai stat de vorbă acest Bercea Mondial în sediul PSD și despre ce?
Rep.: Tonul l-a dat Antena 3. Având în vedere faptul că Voiculescu așteaptă sentința pe 1 iulie, crezi că este vreo legătură între televizarea înregistrărilor cu Mircea Băsescu și posibila încarcerare a lui Voiculescu?
M.M.: Nu știu. Cazul rămâne însă unul confirmat în acest moment de Justiție, să vedem finalul.
De partea cealaltă, disperarea lui Voiculescu este evidentă. Toți acești politicieni care au delapidat și furat țara spun că vor o Justiție independentă, dar numai când e vorba de oponenții lor politici. Când ei sunt însă pe banca acuzaților, se folosesc de toate tertipurile pentru a scăpa de aplicarea legii.
„În 2002, Ponta a fost trimis să facă presiuni asupra procurorului Panait. Procurorul Panait s-a sinucis“
Rep.: S-a tot spus în România că Europa și presa europeană sunt oripilate de faptul că fratele președintelui României a luat bani de la niște interlopi. Tu ce știi, a afectat acest caz imaginea României în Parlamentul European, au fost reacții care vădeau numita „oripilare“?
M.M.: Nu au fost reacții în Parlamentul European. Eu am văzut însă și mesajul pe care îl transmitea presa europeană: faptul că fratele președintelui a fost reținut și arestat preventiv arată că în România Justiția funcționează independent. Ceea ce era de neimaginat până în 2005. În acest context, vă aduc aminte cum se lucra înainte de 2005. De exemplu, în 2002, Ponta, atunci procuror, a fost trimis să facă presiuni asupra procurorului Panait pentru a-și schimba o decizie. Procurorul Panait s-a sinucis. Acum însă nimeni nu mai poate spune că procurorii fac dosare politice și că judecătorii judecă dosare inventate. Voiculescu și Ponta au rămas, câteva zile, fără refrenul lor preferat. Dar, cum am spus, cred că vor relua acest refren, pentru că obiectivul lor principal este să își apere penalii. Până atunci, să vedem ce vor inventa în loc.
Rep.: Ai frați, surori, veri, unchi, mătuși? Ce ai face dacă una dintre rudele tale ar comite lucruri similare celor de care este acuzat Mircea Băsescu? Ți-ai da demisia din Parlamentul European?
M.M.: Frați, surori n-am. Iar bunicii și părinții mei m-au învățat să nu mint, să nu fur. Așa este în familia noastră. Cât despre alte rude, dacă încalcă legea, fiecare să plătească pentru tot ce face. Dacă se dovedește că aveam interese în afacerile necurate ale rudelor sau orice fel de implicare cu știință, da, este caz de demisie.
„PSD nu i-a cerut lui Adrian Severin să își dea demisia din Parlamentul European“
Rep.: Ești unul dintre eurodeputații cu cele mai vizibile proiecte de lege anticorupție. Crezi că ar fi normală o lege dată de Parlamentul European care să impună demisia unui înalt funcționar dacă vreo rudă a lui este condamnată pentru corupție? Și până la ce grad să se meargă? Unii au douăzeci de frați, veri, cuscri…
M.M.: Cred că fiecare trebuie să plătească public și în Justiție în primul rând pentru ceea ce face. Dacă faptele de corupție ale fraților, verilor, unchilor, altor rude îi aduc beneficii și înaltului demnitar sau se dovedește că și-a pus rudele să fure ori să ia bani pentru scopuri murdare pentru el, atunci, da, să demisioneze și el. Dar nu e nevoie de o lege la nivel european, acestea sunt decizii personale ale demnitarilor. Problema este cu cei care sunt prinși cu acte de corupție și nu își dau demisia din Parlament. Îl amintesc aici pe Adrian Severin, care în 2009 a condus lista PSD la europarlamentare și a fost filmat în timp ce cerea mită pentru a trece o lege prin Parlamentul European. Alți doi europarlamentari implicați în acel scandal și-au dat demisia din Parlamentul European, Severin însă nu a făcut-o. Nici PSD nu i-a cerut să își dea demisia din Parlamentul European. Am avut proiecte anticorupție în mandatul trecut și abia aștept să le continui în noua legislatură și să încep altele. De pildă, vreau să introduc confiscarea banilor proveniți din infracțiuni prin proceduri civile, care sunt mult mai rapide și eficiente. Pentru că nu ajunge ca X să meargă la închisoare pentru corupție, ci trebuie să i se confiște banii murdari, iar scopul principal al luptei împotriva criminalității este scoaterea din circuit a acestor bani care finanțează noi rețele de crimă organizată sau terorism. Cine crede că mă voi opri pentru că Voiculescu și Ponta sunt disperați și împroașcă cu noroi va avea o mare dezamăgire”.
„Voi scrie noi legi anticorupție și antifraudă, mă voi implica și în crearea Procurorului European“
Interviul integral în revista Kamikaze
Comentariile sunt închise.