turcia-erdogan-islam

Reactiile fata de succesiunea de anunturi venite in ultimele ore din directia autoritatilor turce nu au intarziat sa apara, inclusiv la Bucuresti, conform enational.ro

Momentan astfel de reactii nu au venit din directia sefilor celor doua Palate. Insa un fost membru in Guvern, respectiv Monica Macovei, fosta sefa a Ministerului Justitiei, actualmente europarlamentar, a atras atentia asupra unor aspecte ce pot surveni deciziilor decretarii starii de rugenta, pe durata a trei luni, dar si a suspendarii aplicarii prevederilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Iar mesajul sau- transmis prin intermediul unei populare retele de socializare- nu are deloc un ton optimist. “Suspendarea de catre Erdogan a Conventiei Drepturilor Omului arunca Turcia intr-o zona de insecuritate totala in ceea ce priveste cetatenii proprii, pentru ca drepturile omului – civile si politice – pot fi incalcate, fara ca guvernul Turciei sa poata fi tras la raspundere. Cetatenii aflati pe teritoriul Turciei sunt intr-un mare pericol”, considera Macovei, politicianul atragand totodata atentia asupra unui alt astept intens analizat incepand cu 16 iulie, de cand s-a produs tentativa de lovitura de stat in acest stat, si anume ca “suspendarea aplicarii CEDO permite si reintroducerea pedepsei cu moartea”.

Reamintind faptul ca, pe fondul oficilizarii declararii starii de urgenta, seful statului turc are puteri sporite, comparativ cu perioada anterioara, Macovei isi incheie mesajul postat joi dupa-amiaza pe Facebook cu urmatoarea concluzie: “Epurarile in masa din institutiile de stat – justitie, politie, armata, Educatie –, puse la cale de Erdogan si sustinatorii sai din Guvern, sunt incalcari grave ale democratiei si drepturilor omului”.

In acest context, va amintim si faptul ca Ministerul de Externe a reactionat, dupa decretarea starii de urgenta in Turcia, sfatuindu-i pe romani sa tina cont de unele aspecte daca au in plan sa calatoreasca spre Turcia sau deja se afla pe teritoriul sttului condus de Recep Erdogan.