Iarna continuă să-şi facă de cap, mai ales în zona de nord est a ţării. Mai multe drumuri naţionale au fost închise din cauza viscolului şi a zăpezii. Municipiul Bârlad era, vineri dimineața, complet izolat. Mii de oameni nu aveau curent, apă și nu se puteau folosi de telefon, conform digi24.ro
ACTUALIZARE 16:30 Situația este critică în județul Vaslui, anunță compania Delgaz Grid. 23 stâlpi de înaltă tensiune sunt rupţi în zona Bârlad, ceea ce a determinat întreruperea alimentării cu energie electrică în estul şi sudul judeţului. Echipele Delgaz Grid încearcă reluarea alimentării cu energie în municipiul Bârlad, printr-o linie din judeţul Bacău.
Totodată, la nivelul judeţului Vaslui sunt şi numeroase linii de medie tensiune avariate ca urmare a căderii arborilor şi ruperii de stâlpi.
Vremea extremă a distrus mai multe linii de înaltă tensiune în Moldova. Vineri dimineaţă, 12 linii de înaltă tensiune din judeţele Iaşi, Vaslui şi Bacău erau avariate ca urmare a condiţiilor meteorologice.
Echipele companiei noastre şi ale contractorilor lucrează în continuare pentru remedierea avariilor, dar activităţile sunt mult îngreunate de căile de acces şi condiţiile meteorologice.
ACTUALIZARE 16:00 Moldova este sub zăpadă. A nins mai bine de 40 de ore şi se ajunge greu la oamenii care au nevoie de ajutor. Opt drumuri naţionale sunt în continuare închise în zonă. Zăpadă mare este şi pe Valea Parhovei.
În judetul Brașov continuă să ningă viscolit, iar circulația pe DN1 A este complet blocată din cauza unui camion care a derapat.
Vrmea rea a dus la întârzieri chiar de 220 de minute pentru trenurile care ar fi trebui sa ajungă la Gara de Nord din Capitală.
Situația rămâne în continuare dificilă la Bârlad, chiar dacă măcar în privința rețelelor de telefonie problemele s-au mai ameliorat. Se încearcă în continuare conectarea localității la rețeaua de curent electric.
Viscolul şi zăpada de aprilie dau în continuare peste cap circulaţia pe opt drumuri naţionale. De exemplu, între Galaţi şi Vaslui nu se mai poate circula. Ambele drumuri naţionale care leagă cele doua judeţe sunt blocate.
Drumul între Iaşi şi Vaslui, prin Albiţa, este blocat din cauza nămeţilor şi a TIR-urilor care nu au mai putut înainta. Nu se poate ajunge la Vama Albiţa nici pe Drumul European 581, nici pe Drumul Naţional 28.
Vremea rea a dus şi la situaţii limită – o gravidă a fost luată cu elicopterul SMURD dintr-un sat din judeţul Iaşi. Femeia aşteptase aproape 9 ore ambulanţa pe care o chemase în ajutor. Echipajul medical nu a reuşit însă să ajungă la ea. Cu 30 de kilometri înainte de destinaţie, salvarea a rămas blocată în zăpadă. Astfel că, odată ce s-a oprit ninsoarea, medicul care urma să ajungă la femeie le-a cerut celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să trimită un elicopter.
În urmă cu puţin timp, gravida a fost preluată şi adusă la o maternitate din Iaşi.
Însă o altă femeie gravidă a născut un băieţel chiar în salvarea care venise să o ia pentru a o duce la spital. Deşi ea era la 50 de kilometri distanţă de Iaşi, ambulanţa a ajuns în trei ore.
Ninsoarea nu a adus probleme doar pe şoselele din Moldova. Pe Drumul Naţional 1, de pildă, la ieşire din Braşov, şoferii au stat prinşi în trafic şi şase ore şi au dat vina pe muncitorii de la deszăpezire.
Maşinile au stat în coloană mai mult de două ore şi în apropiere de Sinaia, unde cozile se întindeau pe 10 kilometri. Şoferii blocaţi în trafic s-au plâns că utilejele de deszăpezire nu intervin la timp.
Vremea de iarnă le-a făcut necazuri şi celor care au mers cu trenul. Ninsorile și viscolul au pus la pământ copaci şi au rupt fire de înaltă tensiune. Asta a însemnat sute de minute de întârzire pentru trenuri care veneau la Bucureşti de la Iaşi, Braşov, Galaţi, Deva sau Timişoara. Recordul e deţinut de un tren care a plecat de la Chişinău şi a ajuns în Gara de Nord cu patru ore mai târziu decât ar fi trebuit.
ACTUALIZARE 14.05: Trei autocare sunt blocate, în aceste momente, în localităţile Albiţa, Crasna şi Valea Grecului, din judeţul Vaslui. Nu mai pot înainta din cauza zăpezii. Pompierii au trimis spre aceste locuri mai multe şenilate şi o autofreză care să le deschida calea.
ACTUALIZARE 13.00: 149 de localităţi din zona Moldovei au rămas fără energie electrică din cauza viscolului care a rupt mai multe linii de înaltă tensiune. Cele mai grave probleme sunt în judeţele Bacău şi Iaşi, unde aproape 100 de localităţi nu au electricitate. Probleme sunt însă şi în Neamţ, Suceava şi Botoşani.
Localităţi fără energie electrică:
• Județul Bacău: 57 localităţi;
• Județul Iaşi: 46 localităţi;
• Județul Neamţ: 24 localităţi;
• Județul Suceava: 20 localităţi.
• Județul Botoşani: 2 localităţi
De asemenea, viscolul care a suflat cu 60 de kilometri pe oră a adus multe necazuri şi la Galaţi. Zeci de copaci rupţi de rafale au căzut peste maşini, pe străzi şi pe trotuare. În acest moment, echipele de intervenţie lucrează la deblocarea zonelor afectate. 20 de arbori au fost deja îndepărtaţi de pe carosabil. Bilanţul pagubelor va fi comunicat în orele următoare. Iată câteva fotografii trimise de un telespectator Digi24 din Galaţi:
ACTUALIZARE 11:00 Oraşul Bârlad este complet izolat din cauza problemelor provocate de viscol şi zăpadă. Mii de locuitori nu mai au curent electric, nu au apă şi nici semnal la telefon.
Apa urcă doar până la etajul 1 în apartamentele de la bloc, sunt probleme atât cu rețelele de telefonie fixă, cât și mobilă. Compania Delgaz Grid încearcă o reconectare a municipiului la rețeaua de energie electrică prin intermediul unei linii din Bacău.
Din fericire, Spitalul Municipal de Urgență nu are probleme majore, fiind conectat la generatoare, a precizat la Digi24 purtătorul de cuvânt al prefecturii Vaslui.
La ora 11,00 era întreruptă alimentarea cu energie electrică total sau parţial pe liniile de medie tensiune după cum urmează :
Jud. Botoşani: 2 localităţi;
Jud. Bacău: 57 localităţi;
Jud. Iaşi: 46 localităţi;
Jud. Neamţ: 24 localităţi;
Jud. Suceava: 20 localităţi.
ACTUALIZARE 10.00: Un cod galben de vânt puternic, ninsori și strat de zăpadă este în vigoare în 17 județe până la ora 14.00. Vântul va avea intensificări temporare în regiunile estice, unde viteza la rafală va atinge 55-65 de kilometri pe oră, precum şi la munte, unde se vor depăşi 70 de kilometri pe oră, iar zăpada va fi spulberată, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
De asemenea, în Moldova şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă, iar în nord-estul Munteniei şi nordul Dobrogei vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, avertizează meteorologii.
Atenţionarea cod galben vizează judeţele Suceava, Harghita, Neamţ, Iaşi, Sibiu, Braşov, Covasna, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galaţi, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Brăila şi Tulcea.
Utilajele de deszăpezire nu au mai fost o soluție pentru mai multe sectoare din drumuri naționale din Vaslui, în special în zona de sud, la limita cu județul Galați, dar și cu Vrancea, acolo unde vântul a fost foarte puternic, s-au creat suluri de zăpadă și vizibilitatea a fost redusă, așa încât a fost închis traficul auto.
In judeţul Iaşi este restricţionată circulaţia autovehiculelor mai mari de 7,5 tone pe 28A Târgu Frumos – Paşcani, din cauza ninsorii viscolite.
Autoritățile recomandă șoferilor să se informeze despre starea drumurilor înainte de a porni în călătorie și să aibă mașina echipată pentru iarnă, așa încât să nu rămână blocați, așa cum s-a întâmplat joi pe un drum județean din Vaslui, când patru autoturisme și un microbuz cu 15 pasageri au rămas blocați timp de aproape trei ore. Din cauza zăpezii care s-a depus în ultimele ore pe șosea, șoferii nu au mai putut înainta. 11 dintre pasageri au fost cazați peste noapte la unitatea militară din Huși, ceilalți preferând să meargă la rude. Autoritățile județene au intervenit cu mai multe utilaje, însă peste noapte drumul județean a fost închis.
Circulația pe București-Pitești, deviată
Căderile masive de zăpadă din ultimele 24 de ore au îngreunat puternic traficul rutier pe șoselele de munte, din județul Brașov. Drumul dintre Brașov și Predeal a fost aproape blocat de ninsoare întreaga seară de joi, iar pe DN73 autoritățile au impus interdicție de circulație, pentru ca utilajele de deszăpezire să poată curăța asfaltul.
Pe autostrada Bucureşti-Piteşti, cinci maşini au fost implicate într-un carambol din cauta poleiului iar poliţiştii au deviat circulaţia. Este deviată circulația la kilometrul 106, șoferii pot merge prin Pitești.
Problemele din trafic au început încă de joi, înainte de ora 17.00. A fost momentul la care ninsoarea din județul Brașov s-a întețit vizibil. Șoferii pe care zăpada i-a prins cu cauciucuri de vară au fost primii care au încetinit traficul rutier. Pe DN1, între Brașov și Predeal, un drum de jumătate de ceas a ajuns să fie parcurs și în două ore. Situația s-a înrăutățit după ora 22.00, când pe acest sector de drum au primit acces liber camioanele de mare tonaj. Pe DN73, pe un sector de 38 de kilometri din județul Brașov, CNAIR a instituit restricție cu vehiculele de peste 7,5 tone, începând cu ora 20.00, pentru ca deszăpezirea să poată fi făcută.
Cod portocaliu în Suceava
A nins abundent toată noaptea în județul Suceava. Drumarii au făcut față cu greu cantității mari de zăpadă. Pe drumurile naționale s-a circulat în condiții de iarnă. După miezul nopții, un blocaj în trafic a ținut în loc, timp de aproape două ore, zeci de mașini. Totul a început cu un TIR nu a putut panta la intrarea în Câmpulung Moldovenesc, dinspre Vatra Dornei. După vehiculului de marfă, și alte mașini au întâmpinat aceeaşi problemă. În judeţul Suceava, zeci de echipaje de poliție au ieşit pe șosele pentru a dirija traficul și pentru a-i atenționa pe șoferi.
În iarna din ultima săptămână, cea mai multă zăpadă s-a adunat la Rânca. Au fost şi acolo probleme pe şosea, iar poliţiştii au instalat filtre ca să verifice dacă toţi şoferii au cauciucuri de iarnă şi lanţuri antiderapante. Proprietarii de pensiuni se bucură însă şi abia aşteaptă turiştii care vor veni să schieze în weekend.
A nins în judeţul Galaţi şi drumurile s-au umplut de zăpadă. Ca în mijlocul iernii, pompierii au plecat la intervenţie cu şenilata. Au preluat dintre nămeţi șase oameni care trebuiau să ajungă la spital. Printre aceştia, şi două gravide. Drumul Naţional 24D , pe care 15 maşini au rămas blocate în zăpadă, şi Drumul Naţional 26 au fost închise. De asemenea, sunt închise numeroase drumuri judeţene.
„Au fost blocate în maşină timp de mai multe ore, împreună cu cealaltă doamnă. Au depus un efort teribil ca să deszăpezească maşina şi să o împingă”, a explicat șeful UPU Galați, Angel Trifan.
Șenilata a preluat și alte patru cazuri medicale.
Din cauza troienelor de zăpadă formate pe şosea, 25 de persoane au rămas blocate în maşini pe DN 24D, în apropierea localităţii Cuca. Oamenii au fost cazați în căminul cultural din localitate.
„Toate personele sunt la Primăria din Cuca, cei care aveau traseu mai lung. În continuare DN24 D rămâne blocat”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Eugen Chiriță.
Autorităţile au decis să închisă şi Drumul Naţional 26, între comuna Vânători şi limita cu judeţul Vaslui.