Pe de altă parte, nu există nicio urmă de dubiu că această Opoziție siriană este înarmată și susținută de Turcia, sau prin Turcia. Armamentul folosit de luptătorii antiguvernamentali din nordul Siriei este unul de producție americană. Rachetele antitanc de acest tip pun mari probleme armatei siriene și de această dată Turcia poate fi suspectată că a vrut prin doborârea avionului rusesc să dea un semnal de forță care să mai taie din tupeul rușilor dar și din acțiunile aeriene ale acestora împotriva milițiilor susținute de turci.
Ceea ce avem aici este riscul ca un război de facto prin interpuși între o țară membră NATO și Rusia, să se transforme într-unul direct. Ceea ce, desigur, ar fi foarte grav. Să sperăm că Rusia și Turcia nu vor ajunge acolo.
Dar, în același timp, aș vrea să vă atrag atenția asupra unei situații mai importante pentru noi.
Folosind ISIS drept pretext, Rusia a reușit cumva să se alieze și să desfășoare acțiuni militare coordonate cu o țară membră NATO care este Franța.
Chiar dacă nu a planificat să provoace Alianța Nord-Atlantică printr-un incident cu ditamai Turcia, Rusia poate folosi momentul pentru a obține o dezbinare între membrii Alianței ce ar putea duce în final la destrămarea acesteia. Vest-europenii par că au luat-o razna dorindu-și parcă neapărat să vadă în Putin salvatorul Europei de ISIS, când este atât de evident că Rusia folosește ISIS exact împotriva Europei și a NATO. Franța a fost lovită de terorism și a suprareacționat, iar interesul economic al Germaniei față de Rusia este atât de străveziu încât nu știu ce se va întâmpla dacă aceste state, adevărați piloni în decizia europeană vor rupe coeziunea de acțiune a NATO.
Să ne înțelegem, NATO nu este în Siria. NATO are însă poziții și începuse o planificare extrem de clară în Europa pentru a descuraja militarismul expanssionist al lui Putin. Siria și incidentul provocat de turci reprezinta diversiunea perfectă pentru a rupe coerența NATO în Europa. Ceea ce este evident că Putin își dorește, dar, culmea, el nu o poate face direct, o pot face exact Franța și Germania. Vor veni probabil momente dificile pentru Alianța Nord-Atlantică, momente care pot schimba cursul istoriei, nu atât pentru Franța sau Germania, ci pentru țări mai puțin amenințate de terorism sau de valul de imigrație, așa cum sunt România și Polonia.
Ce întâmplare, acestea sunt avanposturile NATO în Europa de Est!
sursa: biziday.ro